άρθρα-κείμενα@@@@

29/7/14

  ΕΝΩΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

απο την ΙΣΚΡΑ

Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να παραδοθεί στην κυβέρνηση η έκθεση του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών(ΚΕΠΕ), η οποία αποτελεί και βασικό εργαλείο της κυβέρνησης και της τρόικας για την νέα αντιασφαλιστική ανατροπή που έχει δρομολογηθεί για το φθινόπωρο.

Όπως, μάλιστα,τόνιζαν συνδικαλιστικά στελέχη στην Iskra, η νέα φθινοπωρινή αντιασφαλιστική επιδρομή θα αποτελέσει το θλιβερό επιστέγασμα των τελευταίων τεσσάρων ετών λεηλασίας του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας (αυξήσεις ορίων ηλικίας, "τσεκούρι" σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, κατάργηση προνοιακών επιδομάτων κλπ)! 


Τόσο η δημοσιοποίηση όσο και η εκπόνηση της προαναφερθείσας μελέτης αποτελούν προκλητικές μεθοδεύσεις για να γίνει ένα ακόμα βήμα στην περαιτέρω συμπίεση των συντάξεων και των άλλωνπαροχών, είτε στο σκέλος του αριθμού των δικαιούχων (π.χ. κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων) είτε στο σκέλος της καθ’ αυτής δαπάνης.

Πέραν της περιγραφής των μέτρων που ελήφθησαν όλο το προηγούμενο διάστημα, τα οποία παρουσιάζονται σκανδαλωδώς ως κινούμενα στη «σωστή κατεύθυνση» (π.χ. μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και συνακόλουθη στέρηση των ασφ. ταμείων από πολύτιμους οικονομικούς πόρους), η έκθεση του ΚΕΠΕ επιχειρεί να δώσει ένα επιστημονικοφανές επίχρισμα στις «λύσεις» που είναι έτοιμη να λάβει η κυβέρνηση προς όφελος των εγχώριων και ξένων πολιτικο-οικονομικών ελίτ.

Διαφορετικά δεν είναι εφικτό, ακόμα και για ένα οργανισμό – παραγγελιοδόχο της κυβέρνησης όπως είναι το ΚΕΠΕ, να δικαιολογήσει το γιατί πρέπει να κοπούν οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις γυναικών με ανήλικο τέκνο, όταν μάλιστα αυτό το μέτρο οικογενειακής προστασίας, επηρεάζει σε αμελητέο βαθμο το μέσο όρο συνταξιοδότησης των γυναικών εν συγκρίσει με τους άνδρες.

Ο υπερτονισμός των εξαιρέσεων, όπως αυτής παραπάνω, εξυπηρετεί τη σκοπιμότητά της, που δεν είναι άλλη από το να παρουσιαστεί συνολικά το ασφαλιστικό σύστημα ως υπερβολικά «γενναιόδωρο» προς τους εργαζόμενους. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι το 2010 η μέση ηλικία συνταξιοδότησης στην Ελλάδα ήταν 62,34 έτη (62,39 έτη για τους άνδρες και 62,31 έτη για τις γυναίκες).

Μάλιστα, συγκρινόμενη με τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ, η χώρα μας διαφέρει ελάχιστα. Αρκεί να σημειώσουμε ότι για το ίδιο έτος ο μέσος όρος συνταξιοδότησης στην ΕΕ των 27 χωρών είναι 62,07έτη ενώ για την ευρωζώνη είναι 62,06 έτη. Δηλαδή, το προκλητικά γενναιόδωρο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα χορηγεί όχι νωρίτερα αλλά αργότερα κατά περίπου ένα τρίμηνο, από το μέσο όρο…

Η διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος που σχεδιάζεται από κυβέρνηση και τρόικα έχει άμεση σύνδεση με την κυβερνητική πολιτική που εφαρμόζεται για την αγορά εργασίας. Το μεγάλο κεφάλαιο από αυτή την πολιτική βγαίνει διπλά κερδισμένο. Από τη μία πλευρά εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας και εμπειρίας παραμένουν στην αγορά εργασίας και συνεχίζουν να ανταγωνίζονται τους νεότερους συναδέλφους τους, συμπαρασύροντας προς τα κάτω το μέσο μισθό.

Από την άλλη πλευρά τόσο οι εργοδότες απαλλάσσονται από το να πληρώσουν στο ασφαλιστικό σύστημα για την αναπαραγωγή της εργατικής δύναμης, αυξάνοντας έτσι την κερδοφορία τους, ενώ το Δημόσιο παύει να συνδράμει στα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων, «αποδεσμεύοντας» ζεστό κρατικό χρήμα για την ενίσχυση των μεγάλων επιχειρήσεων.

Αυτή η γενική επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου, η οποία δεν κάνει "διακρίσεις" σε εργαζόμενους ή απόμαχους της εργασιας του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα ή σε αυτοαπασχολούμενους, πρέπει να σημάνει παλλαϊκό συναγερμό αντίστασης. Οι ενωτικοί αγώνες των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων μπορούν να αποτρέψουν το δρομολογημένο έγκλημα.


BAΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΕΠΕ

Τα βασικά σημεία της Έκθεσης του ΚΕΠΕ που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και εμφανίζονται ως"δημοσιονομικά αναγκαία" για την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά στην πραγματικότητα αποτελούν νέο χτύπημα για τους ασφαλισμένους και τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων έχουν ως εξής:

- Με πρόσχημα μια επίπλαστη "κοινωνική ισότητα" που θα φέρει ,όμως, την ισοπεδωτική εξίσωση όσων ασφαλιστικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει, προωθείται νέα ενοποίηση Ταμείων. 

- Με την ίδια πρόφαση μεθοδεύεται η κατάργηση των ηλικιακών ορίων των εργαζομένων στα "βαρέα και ανθυγιεινά" , τις μητέρες με ανήλικα τέκνα, τους εργαζόμενους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα με 35ετία, αλλά και για ειδικές ομάδες εργαζομένων π.χ. ένστολοι, δημόσιοι υπάλληλοι και η ηλικία συνταξιοδότησης ωθείται προς τα ανώτερα ηλικιακά όρια , δηλαδή τα 67 έτη για όλους.

- Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στη στόχευση της νέας μελέτης βρίσκεται και η αύξηση των αναγκαίων ενσήμων για την τεκμηρίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Συγκεκριμένα , επανέρχεται το ζήτημα αύξησης του ελάχιστου αναγκαίου αριθμού ενσήμων για κατοχύρωση δικαιώματος σύνταξης (15-ετία). Ανάλογο ζήτημα είχε ανακύψει το 2012 για αύξηση των ενσήμων από 4500 ενσήμων στα 6000 ένσημα. Αν το συγκεκριμένο μέτρο τεθεί σε εφαρμογή, θα οδηγήσει στην στέρηση της σύνταξης για έναν πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων που αδυνατούν να συμπληρώσουν τα αναγκαία ένσημα λόγωκαθυστερημένης εισόδου στην αγορά εργασίας, παρατεταμένης ανεργίας κλπ.

- Στο στόχαστρο της αναλογιστικής μελέτης του ΚΕΠΕ μπαίνουν και οι αναπηρικές συντάξεις. Συγκεκριμένα ανερυθρίαστα το ΚΕΠΕ αναφέρει : «αποτελούν διέξοδο για νέους ασφαλισμένους ή ασφαλισμένους με λίγες ημέρες ασφάλισης». Στην ουσία είναι σαν να ισχυρίζεται το κυβερνητικό ΚΕΠΕ ότι ο εργαζόμενος που έμεινε ανάπηρος, από ατύχημα ή ασθένεια, το επέλεξε προκειμένου να βρει διέξοδο και να συνταξιοδοτηθεί!

- Η κυβέρνηση σχεδιάζει, τέλος, εντός του 2015 να μειώσει επιπλέον τις εργοδοτικές εισφορές κατά μία μονάδα.

@@@@@@@@@@@@

Η ΕΙΚΟΝΑ του ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ.Απο τον Βασιλειάδη Γιώργο
ΝΟΕΜΒΡΗΣ 2013

Για να έχουμε µια ολοκληρωµένη εικόνα του θέµατος, καλό είναι να γνωρίζουµε µερικά στοιχεία και µεγέθη σχετικά µε τους συνταξιούχους.
Με στοιχεία του Οκτωβρίου 2013 το σύνολο των συνταξιούχων είναι 2.704.000 µε µέσο εισόδηµα 926,89 ευρώ ενώ καταβάλλονται από όλα τα ταµεία (78) συνολικά, περίπου 2,303 δισ. µηνιαίως για κάθε είδους σύνταξη.
Υπάρχουν 4 κύριες κατηγορίες που αφορούν τους συνταξιούχους και κατανέµονται ως εξής σε αυτές:
ΔΗΜΟΣΙΟ              451.557
ΙΚΑ                         994.558
ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ          245.482
ΟΓΑ                        733.719 
που συνολικά καλύπτουν 2.425.306 συνταξιούχους, ενώ οι υπόλοιποι ανήκουν στα 73 άλλα υπάρχοντα ταµεία.

Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ:

ΑΝ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΘΡΑΚΗ  237.483, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 731.805, ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 112.432, ΘΕΣΣΑΛΙΑ 308.736, ΗΠΕΙΡΟΣ 149.642, ΙΟΝΙΟ 79.482, ΒΟΡ. ΑΙΓΑΙΟ 80.334, ΣΤΕΡΕΑ 224.256, ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ 160.900, ΝΟΤ. ΑΙΓΑΙΟ 96.481, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ 225.169, ΑΤΤΙΚΗ 1.706.868, ΚΡΗΤΗ 223.518.
ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΚΑΤΑ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ

<=25     26.968
26-50    91.637
51-55  105.684
56-60  206.478
61-65  325.680
66-70  461.224
71-75  433.352
76-80  454.208
81-85  348.875
86-90  180.641
91-95    54.302
>95         1.357
Σε σχέση µε την εκπροσώπηση των συνταξιούχων και το συνταξιουχικό κίνηµα η υπάρχουσα κατάσταση είναι διαµορφωµένη ως εξής:
Σε θεσµικό επίπεδο στο καταστατικό της ΓΣΕΕ, στο άρθρο 42 προβλέπεται:
Οι συνταξιούχοι εκπροσωπούνται στα Πανελλαδικά Συνέδρια της Γ.Σ.Ε.Ε. µόνο µέσω των αµιγών συνταξιουχικών Οµοσπονδιών-µελών της Γ.Σ.Ε.Ε., σύµφωνα µε το προβλεπόµενο µέτρο του άρθρου 16 του Καταστατικού αυτού και µε δικαίωµα σε όλα τα θέµατα Ηµερήσιας Διάταξης του Συνεδρίου.

Στις συνεδριάσεις της 45µελούς Διοίκησης της Γ.Σ.Ε.Ε. συµµετέχουν, πέραν των 45 µελών της Διοίκησής της και τα τρία (3) µέλη των συνταξιούχων, εκλεγόµενα µε το σύστηµα της απλής αναλογικής του άρθρου 19 παραγρ. 4 του Καταστατικού αυτού, σε ξεχωριστή ειδική ψηφοφορία κατά το Εκλογικό Συνέδριο, από το σύνολο των αντιπροσώπων των συνταξιουχικών Οµοσπονδιών στο Συνέδριο της Γ.Σ.Ε.Ε., µε δικαίωµα λόγου σε όλα τα θέµατα Ηµερήσιας Διάταξης της Διοίκησης της Γ.Σ.Ε.Ε.Οι τρεις συµµετέχοντες στη διοίκηση αυτή τη περίοδο είναι οι Κουµπούρης Δήµος, Πάλµος Παναγιώτης και Ραλλάκης Εµµανουήλ
Ακόµη υπάρχει µια από τις 18 γραµµατείες της ΓΣΕΕ, η Γραµµατεία Συνταξιούχων, (Πουγγιάς Λάζαρος) µε άγνωστο έργο.

Τρεις είναι οι οµοσπονδίες µελη της ΓΣΕΕ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), ΣΥΝΤΑΞ. ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ.

Οι οργανωµένες δυνάµεις του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ δραστηριοποιούνται κυρίως µέσα από την Οµοσπονδία συνταξιούχων του ΙΚΑ, (µέλους της ΓΣΕΕ), που µε βάση το 20ο συνέδριο της, (Νοε.2012) πήραν µέρος 67 Σωµατεία µε 29.425 ψηφίσαντα µέλη και 144 αντιπροσώπους. Αναπτύσσουν µια δράση σε τοπικό επίπεδο ενώ και σε περιφερειακό συντονίζονται και πραγµατοποιούν δυο µε τρεις συγκεντρώσεις τον χρόνο, µε αξιόλογη συµµετοχή. Στα σωµατεία αυτά δεν αφήνουν την δυνατότητα ανάπτυξης και συµµετοχής πλατιών µαζών συνταξιούχων, αντίθετα με τη στάση τους αποτρέπουν τους συνταξιούχους από την συµµετοχή τους.

Πρόσφατα το 2012 δηµιούργησαν ένα σύλλογο τον “ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ-ΤΡΑΠΕΖΩΝ” που είναι ενταγµένος στην δύναµη της Οµοσπονδίας συνταξιούχων ΙΚΑ, και που οι παρατάξεις του ΠΑΜΕ στους αντίστοιχους χώρους: ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ, ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΔΕΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΛΤΑ, ΔΕΣΚ-Σ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΣΕ, ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΥΔΑΠ, ΣΥΝΔΙΑΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΟΤΕ, καλούν τους συνταξιούχους να εγκαταλείψουν τους υπάρχοντες συλλόγους και να ενταχθούν εκει. Επίσης εδώ και 15 χρόνια υπάρχει µια “ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Συνεργαζόµενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων” µε συµµετοχή των Οµοσπονδιών συνταξιούχων ΙΚΑ , ΕΛΤΑ , ΔΗΜΟΣΙΟΥ ,ΟΣΕ ,OAEE , ΝΑΤ ,ΟΤΑ , ΤΑΕΟΑΕΕ. Στις 13 Μάη 2013 πραγµατοποιήθηκε συνάντηση του γ.γ. του ΚΚΕ Δ. Κουτσούµπα µε εκπροσώπους συνταξιουχικών οργανώσεων και οργανώσεις των εργαζοµένων στα ασφαλιστικά ταµεία. Πήγαν, και µίλησαν οι: Θανάσης Καποτάς, πρόεδρος Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Ασφαλιστικών Ταµείων, Κώστας Πονηράκος, γενικός γραµµατέας της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Συλλόγων Εργαζοµένων ΙΚΑ, Κώστας Κερασίδης, γενικός γραµµατέας εργαζοµένων ΕΟΠΥΥ., Μανώλης Ραλλάκης, γραµµατέας της Οµοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ,  Ιγνάτιος Πλιάκος, πρόεδρος της Οµοσπονδίας Συνταξιουχικών Τραπεζικών Οργανώσεων., Παντελής Τάτσης, πρόεδρος των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ., Τριαντάφυλλος Μπαλωµένος, αντιπρόεδρος των απόστρατων αστυνοµικών της Αττικής. Διονύσης Βορίσης, αντιστράτηγος εν αποστρατεία και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αποστράτων του Πυροσβεστικού Σώµατος., Γιώργος Δεωνάς, συνταξιούχος πλοίαρχος Εµπορικού Ναυτικού, Χρήστος Μπουρδούκης, αντιπρόεδρος της Οµοσπονδίας Πολιτικών Υπαλλήλων του Δηµοσίου.

Από τη µεριά των άλλων παρατάξεων, η ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ δηµιουργούν συνταξιουχικά σωµατεία µεγάλων επιχειρήσεων η κλάδων ΔΕΚΟ µε προσωποκεντρική και αντιδηµοκρατική λειτουργία. Αξιοποιούν τη σχεδόν υποχρεωτική εγγραφή των συνταξιούχων για την µαζικοποίηση των σωµατείων, ενώ διαχειρίζονται τεράστιες περιουσίες, από τις εισφορές, για µια δράση που στην καλύτερη περίπτωση αρµόζει σε ένα πολιτιστικό Σύλλογο. Είναι µακριά από τα πραγµατικά προβλήµατα των συνταξιούχων, ιδιαίτερα σήµερα, µε αποτέλεσµα να µην συνεισφέρουν στην συµµετοχή των µελών τους στους αγώνες που αναπτύσσονται. Στα πλαίσια ελέγχου των συνταξιουχικών σωµατείων τον ΝΟΕ. 2006 µε πρωτοβουλία της τότε πανίσχυρης ΠΑΣΚΕ συστήνεται µια Συνοµοσπονδία συνταξιούχων (ΑΓΣΣΕ) µε ιδρυτικά µέλη τις Οµοσπονδίες: ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ Ο.Σ.Τ.Ο.Ε., ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Δ.Ε.Η., και τα σωµατεία ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Η.Σ.Α.Π., ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ, ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Ο.Τ.Ε. µε 130.000 µέλη όπως αναφέρουν οι ίδιοι. Στη διοίκηση της επικρατεί απόλυτα συντηρητική πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ) χωρίς δυναµική ενεργοποίηση, στεγάζει οµοσπονδίες και πρωτοβάθµια σωµατεία των ΔΕΚΟ ενω στο καταστατικό τους δεν προβλέπεται απλή αναλογική, αλλά πλειοψηφικό σύστημα. Στις 11.09.2012 πραγµατοποιήθηκε στο ξενοδοχείο TITANIA το δεύτερο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο όπου έγινε και η εκλογή νέας Διοίκησης της ΑΓΣΣΕ, µε πρόεδρο τον Μουλίνο Ν. Η νέα διοίκηση φαίνεται πως έχει µεγαλύτερη δραστηριότητα στη κατεύθυνση να αναγνωριστεί ο “θεσµικός της ρόλος”. Επιδιώκει συναντήσεις µε υπουργούς, κόµµατα, άλλους φορείς, πραγµατοποιεί εκδηλώσεις, ενώ προσπαθεί να “δείξει” ένα αντιµνηµονιακό προφίλ. Στα πλαίσια αυτά πραγµατοποίησε και εκδήλωση στις 16/10/13 στη πλατεία Κλαυθµώνος. Στο τέλος του Οκτωβρη 2013 πραγµατοποίησε συνέδριο για αλλαγή του καταστατικού(με χορηγο ασφαλιστικη εταιρεια...) ενώ ο πρόεδρος της τουλάχιστον ελεγε πως θα προωθήσει την απλή αναλογική. Ακόμα δεν έχουμε εικόνα για το τι τελικά έκαναν. Πρόσφατα επίσης η ΓΣΕΕ, της παραχώρησε γραφεία σε κτήριο της.
Στα πλαίσια των συναντήσεων µε τα κόµµατα η ΑΓΣΣΕ έχει συναντηθεί µε τους Στρατούλη -Μπόλαρη, και Βίτσα απο τον ΣΥΡΙΖΑ,  τους προεδρους της ΔΗΜΑΡ Κουβέλη,και των ΑΝΕΛ Καμμενο.
Οι δυνάµεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, µέχρι τώρα κινούνται στη βάση κυρίως προσωπικών επιλογών, για ένταξη σε υπάρχοντα σωµατεία και οργανώσεις συνταξιούχων. Γι αυτό προέκυψε και η ανάγκη για την συγκρότηση µιας κίνησης συνταξιούχων στο πολιτικό χώρο της ευρύτερης ριζοσπαστικής αριστεράς πριν ένα χρόνο, αποτέλεσµα της οποίας είναι η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ. Στο σύνολο των σωµατείων, οµοσπονδιών, και άλλων υπαρχόντων φορέων συνταξιούχων, οι εκλεγµένες δυνάµεις του χώρου σε αυτούς, είναι μικρές, ενώ υπάρχουν αρκετές προτάσεις "συνεργασιών" με συνταξιούχους φιλικά προσκείμενους στη ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ.  Με βάση τα στοιχεία που αναφέρουµε ζήτηµα είναι αν ένα 10% των περίπου 2,7 εκατ. συνταξιούχων είναι γραµµένοι σε κάποιο σωµατείο. Γενικά υπάρχει η µεγάλη, σκόρπια και ανοργάνωτη µάζα των συνταξιούχων, κύρια του ιδιωτικού τοµέα ΙΚΑ, που δεν έχουν χώρο έκφρασης και οργάνωσης, ενώ κατά καιρούς υπάρχουν πρωτοβουλίες και δηµιουργούνται σωµατεία συνταξιούχων µε προσωπικές και ιδιοτελείς σκοπιµότητες.

ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

1.Στο συνταξιουχικό κίνηµα υπάρχουν δυο κύριες δυνάµεις και κατευθύνσεις σε γενικότερο επίπεδο. Η µια είναι αυτή του ΠΑΜΕ-ΚΚΕ που κινείται σχετικά µε βάση το υπάρχον νοµοθετικό πλαίσιο κυρίως στον ιδιωτικό τοµέα που είχε στο παρελθόν µεγάλη δύναµη, και στα πλαίσια του ΙΚΑ δηµιουργεί πρωτοβάθµια σωµατεία συνταξιούχων ανα περιοχές η πόλεις, τα οποία έχουν απλή αναλογική και ορίζεται στο καταστατικό τους ότι θα εκπροσωπούνται µέσω της Οµοσπονδίας ΙΚΑ σε δευτεροβάθµιο επίπεδο. Αντίστοιχα η Οµοσπονδία εκπροσωπείται σε τριτοβάθµιο επίπεδο µέσω της ΓΣΕΕ. Έχοντας το ΠΑΜΕ εξασφαλίσει την κυριαρχία του σε αυτό το πεδίο αλλά και τις τρεις έδρες στη διοίκηση της ΓΣΕΕ, κατηγορεί κάθε άλλη προσπάθεια διαφορετικής εκπροσώπησης σαν διασπαστικής. Σε πρωτοβάθµιο επίπεδο και πολύ περισσότερο σε δευτεροβάθµιο η όποια εµπλοκή µας για εγγραφή και δράση μέσα από εκεί είναι ανύπαρκτη αλλά ίσως και µάταιη µε τα υπάρχοντα δεδοµένα. Η άλλη είναι αυτή γύρω από τη ΑΓΣΣΕ που ελέγχεται πλήρως από δυνάµεις συντηρητικές και που είναι σε µια κατεύθυνση αυτονόµησης και οργανωτικής απεξάρτησης από τη ΓΣΕΕ, όµως δεν εχει θεσµική αποδοχή και κατοχύρωση. Εδώ έχουµε µια µικρή εκπροσώπηση µέσω της ΔΕΗ, και µια πολύ µεγάλη επιθυµία του Μουλίνου, για την θεσµική της αναγνώριση από τον ΣΥΡΙΖΑ κυρίως, σαν αξιωµατική αντιπολίτευση και µελλοντική κυβέρνηση, προσδοκώντας να γίνει επίσηµος “συνοµιλητής” για τους συνταξιούχους.
2.Το συνταξιουχικο κίνηµα δεν πρέπει να είναι ξεκοµµένο και εντελώς ανεξάρτητο από το εργατικό κίνηµα, αλλά να υπάρχει σύνδεση και επαφή, αλληλεγγύη και αλληλοστήριξη.
3.Στη άναρχα διαμορφωμένη δομή του συνταξιουχικού κινήματος, χωρίς ενιαίο κέντρο αποφασιστικής εκπροσώπησης, πρέπει να ανοίξει ένας διάλογος και να υπάρξει με  πρωτοβουλία των ίδιων των συνταξιούχων, ένα νοµοθετικό πλαίσιο που θα ξεκαθαρίζει την οργάνωση του συνταξιουχικού κινήµατος σε πρωτοβάθµιο, δευτεροβάθµιο και τριτοβάθµιο (?) επίπεδο, και καθιέρωση κοινού εκλογικού συστήµατος, στην ίδια λογική µε την εφαρµογή του Ν.1264 στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Στην εισήγηση της συνδιάσκεψης που κάναµε πριν ένα χρόνο, αναφερόταν:

“Η ανάγκη οργανωµένης παρέµβασης στο συνταξιουχικό κίνηµα, δεν πρέπει απλά να είναι η µαζικοποίηση και δραστηριοποίηση των σωµατείων. Στόχος µας πρέπει να είναι µέσα από την προσπάθεια δραστηριοποίησης τους, και η αλλαγή του προσανατολισµού µε την ριζοσπατικοποίηση συνειδήσεων, λόγου και δράσης, σε µια κατεύθυνση ένταξης στο γενικότερο κίνηµα ανατροπής των µνηµονιακών και ταξικών πολιτικών. Οι συνταξιούχοι απαλλαγµένοι από τις δεσµεύσεις τις εργασίας και τις πολλαπλές επιρροές η εξαρτήσεις που µπορεί αυτή να δηµιουργεί, (µε µόνο εµπόδιο τις βιολογικές αντοχές τους), µπορούν να γίνουν κρισιµότατη µάζα ενίσχυσης του συνολικού αγώνα του λαού µας. Η πολιτική παρέµβαση του κινήµατος των συνταξιούχων θα αποκτά ουσιαστικό χαρακτήρα εντός του λαϊκού και εργατικού κινήµατος στο βαθµό που θα ενσωµατώνει και θα αναδεικνύει την κοινότητα συµφερόντων µεταξύ των γενεών, εργαζόµενων και συνταξιούχων. Τα τελευταία χρόνια είδαµε µε ξεκάθαρο τρόπο ότι κάθε επίθεση στα δικαιώµατα των εργαζοµένων έχει άµεσο αντίκτυπο στην προστασία των συνταξιούχων. Είναι κρίσιµο εποµένως να αναδειχθεί το ότι η υπεράσπιση κοινωνικών και εργασιακών δικαιωµάτων των εργαζοµένων και της νεολαίας µε κοινές διεκδικήσεις, κοινή δράση και εκδηλώσεις αλλεγγύης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να διασφαλιστεί το δικαίωµα στην αξιοπρεπή σύνταξη και υγεία των συνταξιούχων.
Ο απόµαχος της δουλειάς, ο συνταξιούχος, έχοντας περάσει το σηµαντικότερο µέρος της ζωής του στην εργασία και έχοντας διαµορφώσει ένα συγκεκριµένο τρόπο ζωής και ενδιαφέροντα, βρέθηκε µετά την συνταξιοδότηση σε ένα νέο περιβάλλον. Η στόχευση µας δεν πρέπει να περιορίζεται µόνο στην αντιµετώπιση των οικονοµικών η ασφαλιστικών θεµάτων, αλλά να διαµορφώσουµε ένα περιβάλλον δραστηριοποίησης που θα του δίνει αισιοδοξία και ελπίδα για το µέλλον, µέσα από διάφορα κινήµατα και πρωτοβουλίες που καλύπτουν τα ενδιαφέροντα του, σε τοπικό η σε γενικότερο επίπεδο.” 
Το παραπάνω κείµενο δίνει την πολιτική διάσταση και θέση µας, γιατί πρέπει να ασχοληθούµε οργανωµένα και µε το συνταξιουχικο κίνηµα, ώστε να προσπαθήσουµε να το προσανατολίσουµε στους παραπάνω στόχους. Σε µας µένει να αποφασίσουµε µε ποιο τρόπο θα εντάξουµε τις δυνάµεις µας και µε ποιο σχέδιο θα κινηθούµε, για να έχουµε το συντοµότερο και καλύτερο αποτελέσµα. Κυρίαρχο ζήτηµα λοιπόν σε µια µάχη που ετοιµάζεσαι να δώσεις είναι να ξέρεις σε ποιο περιβάλλον θα δοθεί αυτή η µάχη και τι συσχετισµοί δυνάµεων υπάρχουν. Το περιβάλλον είναι χονδρικά αυτό που περιγράψαµε παραπάνω όπως και ο συσχετισµός των δυνάµεων. 
Η µια προοπτική λοιπόν είναι, να αποδεχθούµε την διαµορφωµένη από τις άλλες δυνάµεις πραγµατικότητα, και να επιλέξουµε να εντάξουµε και τις δικές µας δυνάµεις σε αυτή, προσπαθώντας να αλλάξουµε συσχετισµούς, να αλλάξουµε καταστατικά, να φτιάξουµε νέα σωµατεία, προοπτική που θα συνεχίσει να κινείται στο ίδιο αδιέξοδο. Η άλλη είναι η υπέρβαση της κατακερµατισµένης, άναρχα και αυθαίρετα δοµηµένης πραγµατικότητας και διαµόρφωση από εµάς µιας πρότασης, ενός πλαισίου δοµής και θεσµικής λειτουργίας, που θα ανταποκρίνεται σε αυτά που εµείς πρώτα απ' όλα πιστεύουµε πως ανταποκρίνονται στις νέες συνθήκες που επικρατούν στη χώρα.

Να γίνει εσωτερικός διάλογος και διαµόρφωση τελικού πλαισίου.

Με αυτό το πλαίσιο να καλέσουµε σαν πρωτοβουλία συνταξιούχων τις άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις σε διάλογο για κοινή αντιµετώπιση του θέµατος. 
@@@@@@@@
Πρόκειται για εκατοντάδες υποθέσεις που απασχολούν πρωτοδικεία και εφετεία αναφορικά με τις αντισυνταγματικές, όπως υποστηρίζουν οι συνταξιούχοι, μειώσεις σε συντάξεις και εφάπαξ.
Με αιτήσεις συνταξιούχων που υποστηρίζουν ότι είναι αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου οι περικοπές των συντάξεων τους (κυρίων και επικουρικών) και του εφάπαξ (που έγιναν στο πλαίσιο της μνημονιακής νομοθεσίας) θα ασχοληθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Οι αιτήσεις των συνταξιούχων, αρχικά είχαν κατατεθεί στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, αλλά ο πρόεδρος του ΣτΕ Σωτήρης Ρίζος και η αρμόδια τριμελής επιτροπή, τις εισήγαγε στο ΣτΕ, προς συζήτηση με διαδικασίες εξπρές, λόγω σπουδαιότητας του θέματος που θίγουν, επειδή ενδιαφέρουν μεγάλο αριθμό πολιτών καθώς εκατοντάδες συνταξιούχοι έχουν καταθέσει προσφυγές στα Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας για το ζήτημα αυτό.

Οι αποφάσεις που θα εκδοθούν από το ΣτΕ θα αποτελέσουν υποχρεωτικά «πιλότο» για τους δικαστές των Πρωτοδικείων και των Εφετείων που έχουν στα χέρια τους εκατοντάδες παρόμοιες εκκρεμείς υποθέσεις.

Σύμφωνα με τους συνταξιούχους που προσέφυγαν στα δικαστήρια, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων και στο Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων, οι κύριες συντάξεις τους, ανάλογα με το ύψος τους, μειώθηκαν από 20% έως 40% και οι επικουρικές συντάξεις κατά 15%, ενώ το εφάπαξ μειώθηκε κατά 34,72% περίπου.

Στις αιτήσεις του οι συνταξιούχοι υπογραμμίζουν ότι με τις μειώσεις που έγιναν παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς οι μειώσεις που επιβλήθηκαν δεν είναι πρόσφορες και αναγκαίες για την επίτευξη του επιδιωκόμενου δημοσίου συμφέροντος, ενώ παράλληλα παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή του κράτους δικαίου, όπως και η αρχή της προστατευόμενης εμπιστοσύνης.

Εξάλλου, οι μειώσεις αυτές είναι αντίθετες στα άρθρα 4 και 22 του Συντάγματος που ορίζουν ότι οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου και ότι το κράτος μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων, όπως επίσης προσκρούουν και στα άρθρα 5, 73 και 80 του Συντάγματος.
Ακόμα, οι επίμαχες μειώσεις προσκρούουν και στην ΕΣΔΑ η οποία προστατεύει την περιουσία, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται οι αποδοχές των εργαζομένων και οι συντάξεις.

efsyn.gr


@@@@@@@@@@@@@@


ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΕΤΑΤ, ΜΕ ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΒΡΟΥΤΣΗ ΚΑΙ ΤΡΑΠΕΖΩΝ


alt


(Σάββ. 5/10/13 - 15:10)
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ*
Χαριστική βολή στο Επικουρικό Ταμείο των Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), αλλά και στις αποδοχές περίπου 16.000 συνταξιούχων, δίνει ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης καθώς με πρόσφατη απόφασή του στερεί από το ταμείο τις εισφορές των εν ενεργεία τραπεζοϋπαλλήλων που αποτελούν και την μοναδική πηγή εσόδων του ταμείου. Ουσιαστικά, ο υπουργός Εργασίας παίρνει τη σκυτάλη από τους τραπεζίτες που από το 2005 υπονόμευσαν ανοιχτά το ΕΤΑΤ "φορτώνοντας" δικές τους οικονομικές υποχρεώσεις.
Οι εισφορές των εν ενεργεία εργαζομένων, αλλά και των εργοδοτών, δεν εισρέουν πλέον στο ΕΤΑΤ, αλλά πηγαίνουν στο ΕΤΕΑ, πρώην ΕΤΕΑΜ. Με αποτέλεσμα το ταμείο να μην έχει καθόλου έσοδα, πέραν αυτών που υπολογίστηκαν με τις οικονομικές μελέτες που προέβλεπαν κατά την υποχρεωτική ένταξή τους στο ΕΤΕΑ. Η απόφαση αφορά τους εργαζόμενους στην Εμπορική από τις 18.4.2006 και τους υπόλοιπους τραπεζοϋπαλλήλους από την 1.3. 2013.
Έτσι περισσότεροι από 16.000 συνταξιούχοι τραπεζοϋπάλληλοι (Εμπορικής, Άλφα - πρώην Πίστεως, Αγροτικής και Αττικής) κινδυνεύουν να μείνουν άμεσα χωρίς αποδοχές, λόγω της επικείμενης και προδιαγεγραμμένης οικονομικής κατάρρευσης του Ταμείου και παρά την ένταξή του στο ΕΤΑΤ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης).
Ήδη οι απώλειες των συνταξιούχων τραπεζοϋπαλλήλων υπερβαίνουν το 50%. Καθοριστικοί παράγοντες σε αυτήν την εξέλιξη (εκτός των πρόσφατων αποφάσεων του υπουργού Εργασίας) αποτέλεσαν:
* Η δραματική επιβάρυνση του ταμείου από το γιγαντιαίο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου 3.000 υπαλλήλων της Εμπορικής που υλοποίησε η Gredit Agricole (από το 2007 έως το 2012), που μετακύλισε όλο το μισθολογικό κόστος στο ΕΤΑΤ, κατά παράβαση των όσων προέβλεπε η νομοθεσία με την οποία το πρώην ταμείο της Εμπορικής (ΤΕΑΠΕΤΕ) εντάχθηκε αναγκαστικά σε ΕΤΕΑΜ (επικουρικό ΙΚΑ) και ΕΤΑΤ (Ν.3371/2005 και Ν.3455/2006). Το συνταξιοδοτικό κόστος εκτοξεύτηκε έτσι στα 83,83 εκατ. ευρώ ετησίως.
* Η σοβαρή οικονομική ζημιά που προκλήθηκε από το PSI με την αποτίμηση των ομολογιών - χρεωγράφων να φθάνει το ποσό των 358, 827 εκατ. Ευρώ.
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ
Σύμφωνα με την Ενιαία Αγωνιστική Συσπείρωση των Συνταξιούχων της Εμπορικής Τράπεζας:
Α. Η υποχρεωτική ένταξή τους στο ΕΤΕΑΜ και ΕΤΑΤ έγινε μετά την εκπόνηση ειδικής οικονομικής μελέτης που προσδιόριζε τα ποσά που απαιτούνται για την καταβολή των συντάξεων προς όλους τους ασφαλισθέντες μέχρι την 31/12/92 και προσληφθέντες στην Τράπεζα μέχρι την 31/12/2004 μέχρι να συνταξιοδοτηθεί και ο τελευταίος εργαζόμενος.

Β. Οι εισφορές που κατέβαλλαν οι ασφαλισμένοι στο ΤΕΑΠΕΤΕ ήταν αυξημένες κατά 141,66% έναντι των ασφαλισμένων στο ΕΤΕΑΜ (7,25% έναντι 3%) πλέον της αυξημένης εισφοράς που κατέβαλλε η Τράπεζα. Υπολογίζονταν επι του συνόλου των αποδοχών, γεγονός που ανεβάζει το ποσοστό στο 9% η 200% περισσότερες.
ΑΝΟΧΗ - ΣΥΝΕΝΟΧΗ ΓΙΑ GREDIT AGRICOLE
Γ. H Credit Agricole με τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου που εφάρμοσε μεταξύ 2007 - 2012 (απεχώρησαν από τη Τράπεζα πάνω από 3.000 άτομα) ανέτρεψε ολόκληρη τη μεθοδολογία και τις παραδοχές της οικονομικής μελέτης και μετακύλισε το μισθολογικό κόστος στο ΕΤΑΤ.
Δ. Η ανοχή που επέδειξαν μέχρι σήμερα όλοι οι υπεύθυνοι (κυβέρνηση, Διοικητικά Συμβούλια ΕΤΑΤ - ΕΤΕΑΜ - ΙΚΑ ΕΤΑΜ, ΟΤΟΕ, σύλλογοι) είναι παροιμιώδης. Δεν διεκδίκησαν ποτέ τις απώλειες του ΕΤΑΤ ούτε την εκπόνηση νέας αναλογιστικής μελέτης για τον προσδιορισμό των πόρων που απαιτούνται να καταβάλει η CA μετά την αποχώρηση των 3.000 ατόμων με αποτέλεσμα σήμερα το ετήσιο ποσό που απαιτείται για την καταβολή των συντάξεων να εκτοξευθεί στα 83.830.000 εκατ. ευρώ και η ετήσια δόση (Εμπορικής και Πειραιώς) να ανέρχεται στο ποσό των 48.928.821 εκατ. ευρώ.
Οι συνταξιούχοι της Εμπορικής διεκδικούν:
* Να προχωρήσει άμεσα η εκπόνηση της Ειδικής Οικονομικής Μελέτης από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή «κατόπιν σχετικού αιτήματος του ΕΤΑΤ και της εντολής του υπουργού Οικονομικών για τον υπολογισμό του κόστους των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων της Εμπορικής Τράπεζας όπως προβλέπεται από το άρθρο 69 παρ. 3 του Ν. 3371/2005» και άρθρο 10 παρ. 6 του Ν. 3620/2007.
* Το ποσό που θα προκύψει να καταβληθεί από την τράπεζα.
* Να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ΕΤΑΤ με την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων για την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων.
*Αναπλήρωση των απωλειών των Ασφαλιστικών Ταμείων από το PSI.
* Να συνεχιστεί απρόσκοπτα ο υπολογισμός των συντάξεών τους σύμφωνα με τις διατάξεις των καταστατικών των ταμείων τους (άρθρο 61 Ν. 3371/2005) και να αποτραπεί ο επαναϋπολογισμός των συντάξεων.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

 

Ασφαλιστικό: Έρχονται νέες περικοπές - €360 η κύρια σύνταξη το 2015

     08 Σεπτεμβρίου 2013


Περικοπών συνέχεια στις παροχές του ασφαλιστικού συστήματος. Οι κύριες συντάξεις, τα εφάπαξ, οι επικουρικές και γενικότερα οι παροχές των ασφαλιστικών ταμείων τίθενται και πάλι στην «προκρούστεια κλίνη», καθώς τα ελλείμματα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος είναι εκτός ελέγχου, λόγω της παρατεταμένης ύφεσης και της πρωτοφανούς ανεργίας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», τους επόμενους μήνες θα βρεθούμε μπροστά σε νέες περικοπές έως και 10% στο σύνολο των παροχών των Ταμείων, ενώ από το νέο έτος έρχονται μειώσεις στα εφάπαξ βοηθήματα.
1. Πρωτοβάθμια περίθαλψη. Περικοπές ετοιμάζονται σε φάρμακα, νοσήλια και δαπάνες Υγείας μετά τη διαπίστωση ότι το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ έχει ξεφύγει από κάθε πρόβλεψη.
2. Κύριες συντάξεις. Από το 2015 αναμένεται να ενταθούν τα οικονομικά προβλήματα των ταμείων κύριας ασφάλισης, καθώς η κρατική χρηματοδότηση θα αφορά μόνο τη βασική σύνταξη, η οποία θα είναι κοινή σε όλα τα ταμεία (360 ευρώ).
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, σύμφωνα με τον νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη από την 1η Ιανουαρίου 2015 καθιερώνεται βασική και αναλογική σύνταξη. Η βασική σύνταξη επιδοτείται από τον προϋπολογισμό, ενώ η αναλογική θα είναι το αποτέλεσμα των εισφορών του ασφαλισμένου σε ολόκληρο τον εργασιακό βίο του. Οι συντελεστές υπολογισμού ρίχνουν τις συντάξεις στο 60%, ενώ από το 2020 οι συντάξεις μειώνονται στο 48% του βασικού μισθού.
Η τρόικα έχει καταστήσει σαφές ότι στο μεσοδιάστημα δεν πρόκειται να υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση στα ασφαλιστικά ταμεία, οπότε θα πρέπει να βρουν τρόπο να καλύψουν τα ελλείμματά τους. Ιδιαίτερα οξύ είναι το πρόβλημα του ΟΑΕΕ, λόγω της αδυναμίας των ελεύθερων επαγγελματιών να καταβάλλουν τις εισφορές τους. Συνεπώς, όπως σημειώνει η εφημερίδα, η μείωση των παροχών εμφανίζεται ως μονόδρομος.
3. Εισφορές. Οι ενιαίες εισφορές θα αφορούν το σύνολο των ασφαλισμένων –ανά Ταμείο– είτε απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα είτε σε ΔΕΚΟ, τράπεζα ή σε επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα. Δηλαδή καταργούνται οι ειδικές διατάξεις που διατηρούνταν μετά την ένταξη –παραδείγματος χάριν – των ειδικών ταμείων στο ΙΚΑ και προέβλεπαν διαφορετικές παροχές. Οι ενιαίες εισφορές θα ισχύσουν για όλους τους ασφαλισμένους ανά ταμείο κύριας ασφάλισης, π.χ. ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ κτλ. Οι προσαρμογές στο νέο καθεστώς ενδέχεται να γίνουν σταδιακά.
Νέο πλήγμα στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων και κυρίως του ΙΚΑ θα προκαλέσει η ρύθμιση που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, που προβλέπει τη σταδιακή, εντός τριών ετών (2014, 2015 και 2016), μείωση κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες των εργοδοτικών εισφορών του ΙΚΑ (επιπλέον της μείωσης κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα που ήδη ισχύει μετά την κατάργηση του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας) και την κατάργηση των εισφορών υπέρ τρίτων – κοινωνικών πόρων.
4. Παροχές. Αντιστοίχως οι ενιαίες εισφορές θα σημάνουν ενιαίο σύστημα παροχών. Οι υφιστάμενες συντάξεις δεν θα θιγούν, ούτε θα αλλάξει το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων που εισήγαγε ο νόμος Λοβέρδου – Κουτρουμάνη. Αλλωστε, ο νέος υπολογισμός των συντάξεων είναι σε άμεση σύνδεση με το ύψος των καταβαλλόμενων εισφορών στο σύνολο του εργασιακού βίου του ασφαλισμένου.
Πάντως, οι «ενιαίες συντάξεις» ανά Ταμείο θεωρείται βέβαιο ότι θα επηρεάσουν / μειώσουν τις συντάξεις των λεγόμενων «ευγενών ταμείων». Περικοπές θα υπάρξουν και σε παροχές όπως μητρότητας, ασθένειας κτλ.
5. Επικουρικές συντάξεις. Δημιουργούνται σε όλα τα Ταμεία «ατομικοί λογαριασμοί» ώστε οι συντάξεις να αντιστοιχούν απολύτως στις εισφορές που έχει καταβάλει ο ασφαλισμένος κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου του.
6. Εφάπαξ. Ένα έτος νωρίτερα, τον Ιανουάριο του 2014 και όχι από το 2015, θα εφαρμοστεί ο νέος τρόπος υπολογισμού για το εφάπαξ βοήθημα. Σύμφωνα με το νέο υπολογισμό, το εφάπαξ από Δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες μετατρέπεται σε έντοκη επιστροφή εισφορών, ενώ στις παραμέτρους που θα λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του αναμένεται να είναι και η αξία των αποθεματικών των Ταμείων στις 31.12.2012.
Συνταξιούχοι ηλικίας 26 - 50 ετώνΕνδιαφέροντα επιμέρους στοιχεία για την ηλικία των συνταξιούχων και τα ποσά των συντάξεων που λαμβάνουν περιέχει η τέταρτη μηνιαία έκθεση του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «Ήλιος» του υπουργείου Εργασίας και της ΗΔΙΚΑ ΑΕ για τον μήνα Σεπτέμβριο. Ξεχωριστή σημασία έχουν, όπως αναφέρει η εφημερίδα, δύο κατηγορίες συνταξιούχων:
1. Οι συνταξιούχοι ηλικίας 51 - 60 ετών αγγίζουν το 12% του συνόλου. Πρόκειται για 309.400 άτομα, σε σύνολο 2.706.924 συνταξιούχων, τα οποία λαμβάνουν μέση σύνταξη από 959,66 ως 1.065,88 ευρώ. Το ποσό αυτό είναι το υψηλότερο από τη μέση σύνταξη του συνόλου των συνταξιούχων (περίπου 907 ευρώ).
2. Η κατηγορία των συνταξιούχων ηλικίας 26 - 50 ετών φθάνει συνολικά το 3% ήτοι 90.447 άτομα, με μέση σύνταξη 701,92 ευρώ. Ωστόσο, παραμένει αδιευκρίνιστο ποιοι συνταξιοδοτούνται στην πλέον παραγωγική αυτή ηλικία. Ενδεχομένως να είναι, όπως σημειώνει η εφημερίδα, πρώην ένστολοι, μητέρες ανηλίκων, ανάπηροι και άγαμες μητέρες.
Πηγή: «Το Βήμα της Κυριακής»

@@@@@@@@@@@


To πλαίσιο άμεσων έκτακτων παρεμβάσεων κοινωνικής προστασίας που εξήγγειλε ο Πρόδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας στις 3/6/13 στη Δραπετσώνα.

1. Πρώτος άξονας : Η νέα σεισάχθεια. 
Ή αλλιώς : Η Ανακούφιση των νοικοκυριών από χρέη προς τράπεζες και τρίτους 
Στον άξονα αυτό μεταξύ άλλων προτείνουμε : 
Διαγραφή χρεών και απαγόρευση πράξεων αναγκαστικής είσπραξης για όσους διαβιούν κάτω από το όριο φτώχιας. 
Περικοπή δόσεων αποπληρωμής δανείων ώστε σε καμία περίπτωση να μην ξεπερνούν το 30% του διαθέσιμου μηνιαίου εισοδήματός και διαγραφή του υπόλοιπου της αρχικής δόσης σε ετήσια βάση (με εξαίρεση τα πολύ υψηλά εισοδήματα). 
Μερική διαγραφή χρεών σε ποσοστό αντίστοιχο με τη μείωση του εισοδήματος κατά τα χρόνια του Μνημονίου. 
Μη επιβάρυνση της οφειλής με τόκους υπερημερίας. 
Απαγόρευση τηλεφωνικών οχλήσεων από εισπρακτικές εταιρείες. 
2. Δεύτερος Άξονας : Η Ανακούφιση από φορολογία και χρέη προς το κράτος
Καμιά φορολογική ή άλλη υποχρέωση (πχ χαράτσια), για οικογένειες χωρίς εισόδημα 
Πάγωμα εξυπηρέτησης των χρεών χωρίς επιβάρυνση, για οικογένειες χωρίς εισόδημα 
Ελάττωση του συντελεστή ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής 
Άμεση Μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ 
Άμεση Αύξηση του αφορολόγητου ορίου 
Καθορισμός ανώτατου ορίου για μηνιαία καταβολή χρεών στην εφορία ανάλογα με το διαθέσιμο εισόδημα. 
3. Τρίτος Άξονας : Η Διασφάλιση Στέγασης για όλους
Απαγόρευση πλειστηριασμών και κατασχέσεων πρώτης κατοικίας 
Έναρξη ενός φιλόδοξου προγράμματος με την ονομασία «Σπίτι για Όλους», στα πρότυπα παρεμβάσεων αντίστοιχου πετυχημένου προγράμματος της κυβέρνησης Λούλα στη Βραζιλία, που στέγασε εκατομμύρια πολιτών. 
Στόχος η επανένταξη της οικογένειας στον κοινωνικό ιστό από τον οποίο αποκόπηκε. Βασικές κατευθύνσεις του προγράμματος : 
Καταγραφή και αξιοποίηση των αδιάθετων κατοικιών στην αγορά ακινήτων και παροχή κινήτρων στους ιδιοκτήτες, ώστε να τα εντάξουν στο πρόγραμμα. 
Αξιοποίηση μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων στο κέντρο πόλεων, που παραμένουν κλειστά, με παροχή τουριστικών αναπτυξιακών κινήτρων στους ιδιοκτήτες. 
Αξιοποίηση ακίνητων του δημοσίου (διαθέτει κατοικίες και διαμερίσματα). 
Επιδίωξη συνεργασίας με την εκκλησία για διάθεση ακινήτων της εκκλησίας στο πρόγραμμα. 
4. Τέταρτος Άξονας : Η Διασφάλιση Σίτισης για όλους
Έναρξη προγράμματος «Τροφή για Όλους» με στόχο την κάλυψη βασικών αναγκών σε είδος.
Στόχος η κάλυψη των βασικών αναγκών σε κάθε οικογένεια. Υλοποίηση προγράμματος από δημόσιο φορέα συντονισμού σε συνεργασία με ΟΤΑ και εκκλησία της Ελλάδος. Για την επαρκή τροφοδοσία επιδιώκεται επίσης συνεργασία με το Κίνημα χωρίς Μεσάζοντες, τις λαϊκές αγορές και παραγωγούς.
Βασικές κατευθύνσεις του προγράμματος :
Στήριξη και πολλαπλασιασμός των κοινωνικών παντοπωλείων των δήμων. 
Στήριξη των κοινωνικών παντοπωλείων που λειτουργούν από δίκτυα αλληλεγγύης. 
5. Πέμπτος Άξονας : Η Στήριξη των παιδιών
Δωρεάν, υποχρεωτικός προγεννητικός έλεγχος στα δημόσια νοσοκομεία και σε ειδικές δομές πρωτοβάθμιας υγείας 
Ολόπλευρη στήριξη τοκετού, (πχ εξασφάλιση αξιοπρεπών επιδομάτων και η κατάργηση της συμμετοχής στις ιατροφαρμακευτικές ανάγκες κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό). 
Πλήρης δωρεάν εμβολιαστική κάλυψη και συστηματικός ιατρικός προληπτικός έλεγχος όλων των παιδιών. 
Κάλυψη όλων των αιτήσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς των δήμων, άλλων δημόσιων φορέων (πχ ΟΕΚ). Ειδική μέριμνα για παιδιά άνεργων γονιών ή οικογενειών κάτω από το όριο της φτώχειας. Μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα κάλυψης του συνόλου των αναγκών, δίδεται ειδικό κουπόνι για ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς . 
Ενίσχυση σχολικών επιτροπών για κάλυψη αναγκών θέρμανσης. 
Πρόγραμμα σίτισης των παιδιών σε όλα τα σχολεία. 
Ειδικά προγράμματα στήριξης των παιδιών με μαθησιακές και άλλες δυσκολίες 
Ειδικά προγράμματα στήριξης των σχολείων στις υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας. 
Επαναφορά της ενισχυτικής διδασκαλίας. 
Δημιουργία δικτύων ανταλλακτικών παζαριών για είδη ένδυσης – υπόδησης κλπ. 
6. Έκτος Άξονας : Η Εγγυημένη πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά πρώτης ανάγκης
(ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, τηλεπικοινωνίες, θέρμανση)
Άμεση σύνδεση ρεύματος-νερού-τηλεφώνου πρώτης κατοικίας, για τις οικογένειες χωρίς καθόλου ή με ελάχιστο εισόδημα 
Απαλλαγή από την υποχρέωση πληρωμής λογαριασμών, για τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. 
Εγγυημένη δωρεάν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια, πετρέλαιο θέρμανσης, νερό, και τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, στις αναγκαίες για αξιοπρεπή διαβίωση ποσότητες και για τις πλέον ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. 
Μείωση τιμολογίου ενέργειας, νερού, τηλεπικοινωνιών, για ομάδες πολιτών που διαβιούν κοντά στο όριο φτώχιας. 
7. Έβδομος Άξονας : Η Διασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους
Διασφάλιση Δωρεάν πρόσβασης σε πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και για τους ανασφάλιστους άνεργους και φτωχούς. 
Άμεση διασφάλιση Ελεύθερης δωρεάν πρόσβασης σε νοσοκομειακή φροντίδα για όσους χρειάζονται χειρουργική επέμβαση, νοσηλεία και εξετάσεις και αδυνατούν πληρώσουν. 
Ελάττωση συμμετοχής ασθενών στην φαρμακευτική δαπάνη. Μηδενική συμμετοχή για ευπαθείς ομάδες (άποροι, ανασφάλιστοι, κλπ) και μείωση συμμετοχής για όσους βρίσκονται κοντά στα όρια της φτώχειας 
Δωρεάν κάλυψη των εξετάσεων στα επείγοντα περιστατικά, σε νοσοκομεία και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, για όσους είναι ανασφάλιστοι και αδυνατούν να πληρώσουν. 
8. Όγδοος Άξονας : Η Διασφάλιση της Μετακίνησης για όλους
Δωρεάν μετακίνηση με τις αστικές συγκοινωνίες για ανέργους και άτομα με ελάχιστο εισόδημα. 
Απαλλαγή από διόδια για κατοίκους τοπικών περιοχών (στις τοπικές μετακινήσεις και όταν δεν υπάρχει αξιόπιστο εναλλακτικό οδικό δίκτυο). 
Μείωση της τιμής των διοδίων στον μέγιστο εφικτό βαθμό.

@@@@@@

Στις επάλξεις οι συνταξιούχοι
Ως μία ανοιχτή στην κοινωνία κίνηση, που φιλοδοξεί να οργανώσει την παρέμβαση στο συνταξιουχικό κίνημα εντός των υπαρχόντων σωματείων, αλλά και στις γειτονιές, σε αποκεντρωμένο επίπεδο, καλύπτοντας τους συνταξιούχους όλων των κλάδων, εμφανίζεται η νεοσύστατη Πρωτοβουλία Συνταξιούχων, απαντώντας στη μνημονιακή λαίλαπα των τελευταίων ετών. «Δεν είμαστε απόμαχοι της δράσης και των αγώνων, είμαστε απόλυτα μάχιμοι» ξεκαθαρίζουν στην «Α» της Κυριακής τα μέλη της προσωρινής γραμματείας, Χρήστος Παπαδέας και Μάνια Μπαρσέφσκι.

«Να αλλάξουμε τους συσχετισμούς»
Η ιδέα της Πρωτοβουλίας Συνταξιούχων άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν έγινε η πρώτη σύσκεψη από μία ομάδα συνταξιούχων με την ελπίδα να βρεθεί ένας τρόπος οργάνωσης, συσπείρωσης και παρέμβασης των συνταξιούχων. «Το πολιτικό ερέθισμα που μας ώθησε να αναλάβουμε την πρωτοβουλία ήταν το γεγονός ότι ο συνταξιούχος συμμετέχει δυσανάλογα με την ένταση των μέτρων στους κοινωνικούς αγώνες. Τα συνταξιουχικά σωματεία από την πλευρά τους δεν μπορούν να παίξουν τον ρόλο της συσπείρωσης και της οργάνωσης των συνταξιούχων με τη μέχρι τώρα λειτουργία τους. Επιδιώκουμε να δώσουμε έναν άλλον προσανατολισμό στο συνταξιουχικό κίνημα, τόσο θεσμικά όσο και κινηματικά» εξηγεί ο Χρ. Παπαδέας.
«Τα συνταξιουχικά σωματεία όχι μόνο είναι κατακερματισμένα σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό, αλλά δεν παίρνουν κινηματικές πρωτοβουλίες διεκδίκησης. Ο στόχος μας είναι να παρέμβουμε στα υπάρχοντα συνταξιουχικά κινήματα, αλλάζοντας τους συσχετισμούς, αλλά και να οργανώσουμε αυτοτελείς κινητοποιήσεις διεκδίκησης, όπως επίσης και να συμμετέχουμε σε αυτές που γίνονται από το ευρύτερο εργατικό κίνημα» προσθέτει η Μάνια Μπαρσέφσκι.

Στα όρια ανθρωπιστικής κρίσης οι συνταξιούχοι
Η πρώτη δημόσια παρέμβαση της Πρωτοβουλίας Συνταξιούχων έγινε τον Φεβρουάριο έξω από το υπουργείο Εργασίας, με πολυπληθή συγκέντρωση, ενάντια στα μέτρα εξαθλίωσης του λαού και των συνταξιούχων. «Είμαστε στα όρια ανθρωπιστικής κρίσης» ήταν η κραυγή αγωνίας των συνταξιούχων, οι οποίοι παρέδωσαν και σχετικό ψήφισμα στο υπουργείο. Όπως μας λέει η Μ. Μπαρσέφσκι, «ένα τεράστιο ποσοστό συνταξιούχων έχει σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, ενώ το μεγαλύτερο μέρος από αυτούς ζορίζεται. Mε την ανεργία μάλιστα που υπάρχει στις νεότερες ηλικίες, ουσιαστικά οι συνταξιούχοι καλούνται να καλύψουν τρύπες στα οικονομικά των παιδιών τους».
«Το μόνο που έχει μειωθεί είναι το εισόδημα μισθωτών και συνταξιούχων, όλα τα άλλα αυξάνονται. Φορολογία, χαράτσια και κατάργηση του ΕΚΑΣ, το οποίο ήταν μία ανάσα, έχουν φέρει τους συνταξιούχους στα όριά τους. Για να μιλήσουμε και με αριθμούς, φανταστείτε ποιο είναι το ποσοστό των συνταξιούχων που ζει στο όριο της φτώχειας, όταν το 30% του πληθυσμού βρίσκεται ήδη σε αυτό» λέει από την πλευρά του ο Χρήστος Παπαδέας.
Μέσα σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και το πρόβλημα των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία, όπως σημειώνει η Μ. Μπαρσέφσκι, «βρίσκονται στο κόκκινο μετά το κούρεμα στα αποθεματικά τους. Οι προβλέψεις για τις συντάξεις είναι εξαιρετικά δυσμενείς. Αν ο κατώτατος μισθός φτάσει να είναι στα όρια των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, αντίστοιχη πορεία και ακόμα χειρότερη θα ακολουθήσουν και οι συντάξεις».
Τον φόβο της επιβεβαιώνει με κάθε επισημότητα η Τράπεζα της Ελλάδος με την πρόσφατη έκθεσή της, ομολογώντας με απροκάλυπτο κυνισμό ότι το ασφαλιστικό σύστημα θα δίνει στους μελλοντικούς συνταξιούχους συντάξεις κάτω από τα όρια της φτώχειας.
«Ευθύνη μας να συσπειρώσουμε τον κόσμο»
Βασική επιδίωξη της Πρωτοβουλίας Συνταξιούχων είναι, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης έναντι της ιδιωτικής ασφάλισης ως «μόνου μοντέλου που μπορεί να διασφαλίζει τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας έναντι των συμφερόντων των χρηματαγορών. Σε μια περίοδο που οι επιδιώξεις τόσο της Ε.Ε. όσο και των εγχώριων μνημονιακών δυνάμεων είναι η πλήρης απορρύθμιση και η ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, η παροχή των δημόσιων υπηρεσιών υγείας και η απρόσκοπτη πρόσβαση σε αυτές όλων των εργαζομένων, αποτελεί βασική θέση για διεκδίκηση από την κίνησή μας» υπογραμμίζεται στο σχέδιο εισήγησης για την πανελλαδική συνδιάσκεψη συνταξιούχων.
Πρώτος όμως στόχος είναι «να αντιστρέψουμε την παθητική αντίληψη που έχουν πολλοί συνταξιούχοι, επηρεασμένοι από τα κέντρα εξουσίας και τα ΜΜΕ, και να συμβάλουμε ώστε να μπουν στα υπάρχοντα σωματεία, ακόμα και να δημιουργήσουν καινούργια εκεί που δεν μπορούν να εκφραστούν. Να αλλάξουν δηλαδή τον προσανατολισμό τους και να δημιουργήσουμε ενωτικές διεργασίες μέσα στον χώρο προκειμένου να υπάρξει μία κοινή πορεία με το κίνημα και να αντιμετωπιστεί αυτή η πολιτική» αναφέρει ο Χρήστος Παπαδέας.
Τα εμπόδια πολλά, ωστόσο ο Χρήστος και η Μάνια δεν χάνουν την αισιοδοξία τους. Ο κόσμος άλλωστε τους έχει αγκαλιάσει. «Το ζήσαμε στην πρώτη μας συγκέντρωση. Έρχονταν περαστικοί και μας έδιναν τα στοιχεία τους για να επικοινωνήσουμε μαζί τους. Το ίδιο συνέβη και στην πρόσφατη εκδήλωση στο Γκάζι με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα. Υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον, οπότε είναι και μεγάλη η ευθύνη που έχουμε απέναντι σε αυτόν τον κόσμο. Ευθύνη να τον συσπειρώσουμε» εξηγεί η Μάνια Μπαρσέφσκι.

 @@@@@@@@@@

Αλέξης Τσίπρας σε συγκέντρωση συνταξιούχων: 12 μέτρα για να σωθούν ταμεία και συντάξεις

21.05.2013


Photo Copyright - ΦΥΛΑΚΤΟΥ

Οι συνταξιούχοι είναι "η κοινωνική ομάδα που ένιωσε περισσότερο από όλες τη βαρβαρότητα των μνημονίων και την υποταγή των κυβερνήσεων Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά στις ορέξεις των δανειστών - τοκογλύφων" υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, στο κατάμεστο από ανθρώπους της συγκεκριμένης κοινωνικής κατηγορίας αμφιθέατρο του 9,84 στο Γκάζι. Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι πολύ σύντομα η κοινωνία θα αντιδράσει μαζικά στην κυβερνητική πολιτική, κάλεσε τους συνταξιούχους να βρεθούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα και παρουσίασε δέσμη προτάσεων για την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων και την αποκατάσταση των συντάξεων.
"Χαμένοι είναι μόνο οι αγώνες που δεν γίνονται" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Και πρόσθεσε: "Είστε η γενιά της προσφοράς, γι' αυτό και στους μεγάλους αγώνες ενάντια στο Μνημόνιο αγωνιστήκατε πρώτα για τις νεότερες γενιές και μετά για τον εαυτό σας. Παλέψατε για τα παιδιά και τα εγγόνια σας και όχι μόνο για εσάς".
Μιλώντας για την ανάγκη να οργανωθεί και να δράσει πιο αποτελεσματικά η συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως "είναι η ώρα να στήσουμε ένα δίκτυο, έναν πυλώνα αλληλεγγύης και δράσης στον χώρο των συνταξιούχων. Πρέπει εμείς να πρωτοστατήσουμε στη συγκρότηση μιας πανελλαδικής δομής που θα στηρίζει με όλους τους τρόπους τον συνταξιούχο και θα κάνει αποδοτικότερη τη δουλειά μας και σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα".

Η κυβέρνηση διαστρεβλώνει την πραγματικότητα

Απαντώντας στο κλίμα ευφορίας που επιχειρεί να διαμορφώσει ο επικοινωνιακός μηχανισμός της κυβέρνησης Σαμαρά, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως "προσπαθούν να μας πείσουν ότι αλλάζει το κλίμα γιατί ξεκινάνε το πρόγραμμα της λεηλασίας του δημόσιου πλούτου που ονομάζουν πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Δεν λένε, όμως, ότι το ξεπούλημα, η αλλαγή τίτλων ιδιοκτησίας κερδοφόρων οργανισμών, δεν συνιστά επενδύσεις. Δεν πρόκειται να φέρει ανάπτυξη ούτε νέες θέσεις εργασίας". Και πρόσθεσε: "Με τον δημόσιο πλούτο ξεπουλημένο, με 2 εκατ. άνεργους, με ύφεση και 'συνταγματοποιημένη' λιτότητα, ούτε ασφαλιστικά ταμεία θα υπάρχουν ούτε πρόνοια ούτε υγεία και παιδεία".
Μιλώντας για τη ζημιά που επέφερε στα ταμεία το PSI, ο Aλ. Τσίπρας σημείωσε: "Βαυκαλίζονται ότι με το PSI έσωσαν τη χώρα, την ώρα που και το χρέος της μεγάλωσαν, και λήστεψαν το 53% των αποθεματικών της κοινωνικής ασφάλισης. Σε μία νύχτα λήστεψαν 13 δισ. ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία". Επιπλέον, υπενθυμίζοντας πως το πρόβλημα των ασφαλιστικών ταμείων δεν ξεκίνησε με τα Μνημόνια, ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι "η λεηλασία των ταμείων είναι διαχρονική. Μπορεί από το 2009 σε δέκα πράξεις να συντελέστηκε οικονομική γενοκτονία και διάλυση των ταμείων, το κακό όμως ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν. Και στόχο είχε τη μετατροπή του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας από δημόσιο - αναδιανεμητικό σε ιδιωτικό - κεφαλαιοποιητικό".

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό

Μεταξύ των προτάσεων που παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας για την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων και την αποκατάσταση των συντάξεων περιλαμβάνονται η κοινωνική ρήτρα στα δημόσια έργα και επί της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, η εισφορά επί του συνόλου των συναλλαγών που πραγματοποιούνται μέσω των πάσης φύσεως -δημόσιων, ιδιωτικών ή συνεταιριστικών- πιστωτικών ιδρυμάτων και εισφορά στις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Επιπλέον προτείνεται η θέσπιση ειδικού φόρου υπέρ του ασφαλιστικού αποθεματικού στις δαπάνες συμμετοχής σε τυχερά παιγνίδια.
Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας εξήγγειλε τη διακοπή στις μειώσεις των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, και σταδιακή αποκατάστασή τους με βάση τους ρυθμούς ανάκαμψης της οικονομίας ξεκινώντας πρώτα απ' όλα από τους χαμηλοσυνταξιούχους.

 @@@@@@@@@@

Απασφαλίζουν τον... Λοβέρδο

 

Το κράτος, με το νόμο του πρώην υπουργού, σταματάει από 1ης Ιανουαρίου 2015 την επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων, περιορίζοντάς τη μόνο ως προς την κατώτατη σύνταξη των 360 ευρώ
Το οριστικό χτύπημα στις συντάξεις δίνει το άρθρο 37 του 3863/10, ή αλλιώς του «νόμου Λοβέρδου»... Ασφαλιστική καταιγίδα σε δύο δόσεις περιμένει το σύνολο των ασφαλισμένων (5.500.000) σταδιακά τα επόμενα δύο χρόνια. Το κράτος, με το «νόμο Λοβέρδου», σταματά να επιχορηγεί τα ασφαλιστικά ταμεία από 1ης Ιανουαρίου 2015, με την επιχορήγηση να περιορίζεται στο ελάχιστο και μόνο για το περιεχόμενο της βασικής σύνταξης (360 ευρώ), ανοίγοντας έτσι το δρόμο περικοπής στο μισό, από τα σημερινά ισχύοντα, σε συντάξεις και παροχές.
Το «κουβάρι» των μεγάλων ανατροπών στην κοινωνική ασφάλιση ξεκινά να ξετυλίγεται ουσιαστικά σε λιγότερο από 7 μήνες, καθώς:
1 Από την 1η-1-2014 κόβεται το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε περισσότερους από 120.000 συνταξιούχους που σήμερα είναι κάτω των 65 ετών. Το ΕΚΑΣ θα επαναχορηγείται από το 65ο έτος και μετά και εφ' όσον συντρέχουν λόγοι (δεν υπάρχουν άλλα εισοδήματα).
2 Οι επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ θα υποστούν νέες μειώσεις έως 35% μεσοσταθμικά, από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού για τους νέους συνταξιούχους. Επιπλέον μειώσεις στις επικουρικές θα γίνουν στους συνταξιούχους, εφ' όσον οι αναλογιστικές μελέτες που θα ξεκινήσουν τα Ταμεία από το καλοκαίρι δείξουν νέα επιδείνωση.
3 Από την 1η-1-2014 ενοποιούνται εντός των συγχωνευμένων Ταμείων οι παροχές σε είδος και χρήμα. Η ενοποίηση θα γίνει «προς τα κάτω», ώστε όλοι οι ασφαλισμένοι να έχουν τις ίδιες παροχές και μεταχείριση, που σήμερα διαφέρει από Ταμείο σε Ταμείο, καθώς οι συγχωνεύσεις έγιναν, αλλά τα Ταμεία λειτουργούν ως ξεχωριστοί λογαριασμοί.
Η αφαίμαξη των Ταμείων
Ο όλος σχεδιασμός για τις μειώσεις, προκειμένου να αντέξει το ασφαλιστικό σύστημα με την ελάχιστη κράτικη στήριξη μέσω του προϋπολογισμού, περιλαμβάνει την ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης των Γενεών.
Το συγκεκριμένο Ταμείο από τη σύστασή του, το 2010, είχε συγκεντρώσει από την παρακράτηση του ΛΑΦΚΑ 2 δισ. ευρώ, τα οποία μετά το «κούρεμα» των ομολόγων έμειναν 800 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 200 εκατ. έχουν χορηγηθεί μέσω «εσωτερικού» δανεισμού σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Ο εσωτερικός δανεισμός από το Ταμείο Αλληλεγγύης των Γενεών θα συνεχιστεί και ολόκληρο το 2014 και, σύμφωνα με τις προβλέψεις του «νόμου Λοβέρδου», θα σταματήσει να δανείζει από την 1-1-2015.
Στο Ταμείο αυτό αναμένεται να προστεθούν κονδύλια της τάξης του 75% από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, και το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται αυτή την περίοδο το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, που αποτελεί πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Ηδη στο φετινό προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί κονδύλια της τάξης των 7 εκατ. ευρώ για τους υδρογονάνθρακες.
Η περιουσία των Ταμείων αναμένεται να μεταβληθεί μετά την εγκύκλιο που εξέδωσε πριν από μερικές μέρες ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος ζητεί να ξεκινήσει η αποτίμηση της περιουσίας των Ταμείων με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα. Αυτό έχει συνέπεια η περιουσία (κινητή-ακίνητη) να μειωθεί περαιτέρω, καθώς ο συγκεκριμένος τρόπος λαμβάνει υπόψη την αποτίμηση σε τιμές ΗΔΑΤ (μετοχών-ομολόγων) και όχι την απόδοση σε βάθος χρόνου. Μάλιστα στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι την αποτίμηση θα κάνουν την 1η-1-2015 μεγάλα λογιστικά γραφεία και όχι τα Ταμεία, τα οποία θα προσληφθούν κατόπιν διαγωνισμού.
Το άρθρο 37
Το οριστικό χτύπημα στις συντάξεις δίνει το άρθρο 37 του 3863/10 («νόμος Λοβέρδου»), σύμφωνα με τον οποίο:
* Από την 1η-1-2015 καθιερώνεται βασική και αναλογική σύνταξη για κάθε Ταμείο. Η βασική σύνταξη θα είναι κοινή για όλα τα Ταμεία (360 ευρώ) και μόνο αυτή θα επιδοτεί ο προϋπολογισμός. Η δε αναλογική θα είναι το αποτέλεσμα των εισφορών του ασφαλισμένου σε ολόκληρο τον εργασιακό του βίο. Οι συντελεστές υπολογισμού ρίχνουν τις συντάξεις στο 60%, ενώ από το 2020 οι συντάξεις πέφτουν στο 48% του βασικού μισθού (από το 70% που είναι σήμερα).
Σύμφωνα με το συγκεκριμένο νόμο, «από 1ης Ιανουαρίου 2015 το κράτος αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση της βασικής σύνταξης όλων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης αρμοδιότητας υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, και του ΝΑΤ, πλην των ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και του συστήματος ασφάλισης προσωπικού της Τραπέζης της Ελλάδος. Το ποσό αυτό επιμερίζεται στους οργανισμούς ανάλογα με τον αριθμό των δικαιούχων και των ποσών που καταβάλλονται».
Ηδη, η επιχορήγηση τα δύο τελευταία χρόνια προς τα Ταμεία βαίνει μειούμενη, με ανάλογο αντίκτυπο σε συντάξεις και παροχές. Φέτος τα Ταμεία θα πάρουν 13,084 δισ. ευρώ από 14,453 δισ. το 2012.
Στην πραγματικότητα, βέβαια, η επιχορήγηση του κράτους προς τα Ταμεία και φέτος είναι ακόμα μικρότερη, καθώς σε αυτή δεν πρέπει να περιληφθούν η επιχορήγηση προς τα ταμεία της ΔΕΗ (600 εκατ.), ως αντιπαροχή έναντι περιουσίας που είχαν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση, η επιχορήγηση του ΟΑΕΔ (500 εκατ.) που αφορά στους ανέργους, η επιχορήγηση του ΤΑΠ ΟΤΕ (550 εκατ.) τα οποία είναι υποχρεώσεις που ανέλαβε το κράτος για να κάνει ακόμα πιο φθηνή την αξία της επιχείρησης για τους ιδιώτες αγοραστές, αλλά και η χρηματοδότηση του ΟΠΑΔ -στον προϋπολογισμό του 2012 προς το νέο φορέα πρωτοβάθμιας υγείας ΕΟΠΥΥ- κατά 1,295 δισ. ευρώ.
Μείωση μέχρι 41,6%
Σχεδόν σε όλα τα Ταμεία η κρατική επιχορήγηση είναι μειωμένη. Ειδικά για το ΙΚΑ, το μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα, η μείωση της επιχορήγησης σε σχέση με φέτος φθάνει στο 41,6%, από 3,698 δισ. ευρώ στα 2,158 δισ. ευρώ, προδιαγράφοντας «μαύρη χρονιά» για συνταξιούχους και ασφαλισμένους, με δεδομένη την παραπέρα μείωση των εσόδων του από τις εισφορές των εργαζομένων εξαιτίας της δραματικής αύξησης της ανεργίας και της μείωσης των αποδοχών. Στον ΟΓΑ η μείωση ανέρχεται στο 23,5%, από τα 4,6 δισ. ευρώ στα 3,36 δισ. ευρώ. Στον ΟΑΕΕ μείωση κατά 10,6%, από τα 891 εκατομμύρια ευρώ στα 800 εκατ. και στο ΝΑΤ μείωση 11,5%, από τα 1,13 δισ. ευρώ στα 1 δισ. ευρώ το 2012.
Δραματική θα είναι η κατάσταση και για τους ανέργους, καθώς η επιχορήγηση στον ΟΑΕΔ μειώνεται πάνω από το 1/3, κατά 34,6%, από τα 764 εκατ. ευρώ στα 500 εκατ. ευρώ.
Και αυτό παρά τα ήδη εγγενή προβλήματα και τον αγώνα δρόμου κάθε μήνα προκειμένου να χορηγούνται 4.300.000 συντάξεις. 
  @@@@@@@@@@@@@@
Η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στη συνάντηση με εκπροσώπους συνταξιουχικών οργανώσεων και εργαζόμενων στα ασφαλιστικά ταμεία
  13/05/2013
Κατά την εισηγητική του ομιλία ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επισήμανε:
«Αγαπητοί φίλοι και φίλες
Εκπρόσωποι των οργανώσεων των συνταξιούχων, των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία,
Θα ήθελα κατ΄αρχήν εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ να σας ευχαριστήσω για την ανταπόκρισή σας στο κάλεσμα του Κόμματός μας, για τη διοργάνωση αυτής της συνάντησης, προκειμένου να συζητήσουμε ανοιχτά, καθαρά, δημιουργικά, συναδελφικά, συναγωνιστικά και συντροφικά, για ένα πρόβλημα που δεν απασχολεί μόνο εμάς που βρισκόμαστε σήμερα σε αυτήν την αίθουσα, αλλά απασχολεί ευρύτερα την εργατική τάξη, είτε δουλεύει χρόνια με σταθερή εργασία, είτε έχει μπει πρόσφατα στην παραγωγή, είτε δουλεύει μερικούς μήνες το χρόνο, μερικές μέρες και ώρες, είτε ασφαλίζεται, είτε είναι στη μαύρη ανασφάλιστη εργασία, είτε βρίσκεται στη μόνιμη ή προσωρινή ανεργία, είτε είναι επαγγελματίας, βιοτέχνης, έμπορος, αυτοαπασχολούμενος ή αγρότης, είτε είναι συνταξιούχος παλιότερων γενιών, είτε ετοιμάζεται να βγει στη σύνταξη, είτε σήμερα είναι φοιτητής, σπουδαστής, υποψήφιος στις πανελλήνιες εξετάσεις, μαθητής, είτε είναι νέα μητέρα και έχει στην αγκαλιά της ακόμα το μωρό της.
Ακριβώς γιατί το ζήτημα της κοινωνικής ασφάλισης μας αφορά όλους και όλες, αφορά όλες τις εργατικές, λαϊκές οικογένειες, αφορά όλες τις ηλικίες, από το μωρό που γεννιέται μέχρι και τον απόμαχο στα βαθιά γηρατειά. Η συνταξιοδότηση πρέπει να είναι εξασφαλισμένη από την πρώτη μέρα της γέννησης του παιδιού, με την έννοια του καθολικού δικαιώματος, ανεξάρτητα από τη μορφή εργασίας, πολύ περισσότερο που στις συνθήκες του καπιταλισμού η ανεργία είναι τεράστιο πρόβλημα.
Αφορά και τις συντάξεις, αλλά και την πρόνοια, την περίθαλψη, την ιατρική αγωγή και τα φάρμακα, την ασφάλιση και την υγεία, την υγιεινή και ασφάλεια, την προστασία από εργατικό ατύχημα, κλπ. Όλα αυτά λοιπόν έχουν μπει σε κίνδυνο, έτσι που δεν μένει τίποτε άλλο από το να σημάνουμε πραγματικό συναγερμό.
Φίλοι και φίλες,
Επιτρέψτε μου ορισμένες επισημάνσεις, άλλωστε πιο αναλυτικά τις προτάσεις μας σαν Κόμμα θα σας τις μοιράσουμε.
Σήμερα, δεν υπάρχει πολιτικό κόμμα, συνδικαλιστική οργάνωση, άνθρωπος σε αυτή τη χώρα που να μην ομολογεί πλέον την ανησυχητική οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί τα ασφαλιστικά ταμεία, κατάσταση η οποία βάζει σε άμεσο κίνδυνο ακόμα και την καταβολή των ήδη τσεκουρωμένων συντάξεων.
Την ίδια στιγμή όμως που ομολογούν το πασιφανές, η κυβερνητική κρατική αστική προπαγάνδα κάνει κάθε προσπάθεια να συγκαλύψει τους πραγματικούς ενόχους γι’ αυτή την κατάσταση. Αποπροσανατολίζει προβάλλοντας τα περιστατικά κάποιων παράνομων συντάξεων, τις δήθεν υψηλές παροχές μιας μικρής μειοψηφίας, τις υπαρκτές ανισότητες μεταξύ κατηγοριών ασφαλισμένων. Εμφανίζει το ασφαλιστικό σαν ένα τεχνοκρατικό πρόβλημα, σαν ζήτημα λογιστικής κακοδιαχείρισης που οδήγησε στα ελλείμματα και στην υπονόμευση της βιωσιμότητας των ταμείων. Όχι φυσικά ότι δεν υπήρξε ή δεν υπάρχει και τέτοια. Όμως το κύριο σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί η παρωνυχίδα που ενοχλεί και πονάει από τον μπαλτά που πέφτει για να κόψει πόδια και χέρια.
Ενοχοποιούν τους εργαζόμενους για τη σημερινή κατάσταση των Ταμείων ή στην καλύτερη περίπτωση τους βάζουν στο ίδιο τσουβάλι, θύτες και θύματα μαζί. Αξιοποιούν την κρίση, την υπερχρέωση του κράτους, τις συνέπειες του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και της αστικής πολιτικής σαν εφαλτήριο για την κλιμάκωση της επίθεσης σε όσα κοινωνικά - ασφαλιστικά δικαιώματα έχουν απομείνει.
Η αλήθεια δεν έχει καμία σχέση με αυτή την προπαγάνδα τους. Η σημερινή κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένου σχεδίου που συστηματικά και με συνέχεια προώθησαν όλες οι κυβερνήσεις, όχι μόνο τα τελευταία χρόνια της κρίσης αλλά όλες τις προηγούμενες δεκαετίες. Το σύγχρονο αντιλαϊκό σχέδιο ανατροπής ξεκίνησε στις διάφορες χώρες ακόμα από τη δεκαετία του ΄70, μετά την τότε οικονομική κρίση.
Οι αντιλαϊκές πολιτικές για το Ασφαλιστικό, που εφαρμόστηκαν μέχρι σήμερα στην Ελλάδα και αυτές που σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα, συνδέονται άμεσα με συγκεκριμένες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βασικό στόχο την εξασφάλιση μεγαλύτερης ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων, πράγμα που αυτόματα μεταφράζεται σε ξεζούμισμα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, των λαϊκών στρωμάτων, με ένταση της εκμετάλλευσης.
Συναγωνιστές και συναγωνίστριες
Πρόκειται για αντιδραστικές αλλαγές που σχεδιάστηκαν συγκεκριμένα και προωθούνται σ’ όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, πολύ πριν την εκδήλωση της κρίσης της διεθνούς καπιταλιστικής οικονομίας.
Αυτές οι αναδιαρθρώσεις δεν περιορίζονται μόνο στα υπερχρεωμένα κράτη της Ευρωζώνης. Στόχευαν και στοχεύουν: στη μείωση στο κατώτατο δυνατό επίπεδο της τιμής της εργατικής δύναμης, της μείωσης, όπως λένε του "μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους". Στη μεταφορά ασφαλιστικών βαρών του κράτους και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στις πλάτες των εργαζομένων μέσα απ’ τη σύνδεση εισφορών - παροχών, τη λειτουργία του ασφαλιστικού συστήματος στη βάση της ανταποδοτικότητας. Με τους νόμους για να μπαίνουν τα ασφαλιστικά ταμεία στις χρηματαγορές, να κάνουν επενδύσεις, να μετατρέπονται σε επιχειρηματικούς ομίλους, άρα να μπαίνουν στη μέγγενη του ανταγωνισμού.
Στόχευαν και στοχεύουν στη διασφάλιση πεδίου κερδοφόρων επενδύσεων του υπερσυσσωρευμένου κεφαλαίου στο ασφαλιστικό σύστημα, που συμβαδίζει με τη συρρίκνωση της κρατικής στήριξης των ταμείων.
Το ΚΚΕ ήταν το μοναδικό κόμμα που δεν ψήφισε τους σχετικούς νόμους. Μάλιστα τώρα τελευταία προβλήθηκε και σαν επιτυχία των συνταξιοδοτικών ταμείων του Καναδά να αγοράσουν το 26% από το πακέτο που πούλησε η Χόχτιφ στο Ελ. Βενιζέλος.
Στόχευαν και στοχεύουν στην αξιοποίηση των αποθεματικών των ταμείων και των εισφορών των ασφαλισμένων για τη χρηματοδότηση των μονοπωλιακών ομίλων, με όρους που εκτινάσσουν τα κέρδη τους, "δανεικά και αγύριστα" όπως λέει ο λαός.
Οπωσδήποτε, το πρόβλημα του ασφαλιστικού δεν περιορίζεται μόνο στο ζήτημα των περικοπών και του αβέβαιου μέλλοντος των συντάξεων. Αφορά όλο τον τρόπο οργάνωσης της ποιότητας των υπηρεσιών, της ίδιας της αντίληψης για το τι σημαίνει ασφαλιστική παροχή.
Με τη σημερινή κατάσταση των ταμείων και το μέλλον των συντάξεων συνδέονται και αντανακλώνται όλες οι αρνητικές συνέπειες του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης και της πολιτικής των αστικών κυβερνήσεων. Δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα για την κατάσταση αυτή.
Η άσχημη κατάσταση των ταμείων και των συντάξεων έχουν να κάνουν:
- Με την τεράστια κλοπή των αποθεματικών των ταμείων.
- Με την εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή, την εισφοροαπαλλαγή και εισφοροαποφυγή του μεγάλου κεφαλαίου και την αδυναμία των αυτοαπασχολούμενων να πληρώσουν τις εισφορές τους.
- Με τις αλλαγές και τα μέτρα που προωθούν την ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση της υγείας και της πρόνοιας.
- Με την επέκταση της ανασφάλιστης εργασίας και των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, της μερικής - προσωρινής απασχόλησης.
- Με τη μείωση των πραγματικών μισθών, του μεροκάματου, με τη συνολική απαξίωση της εργατικής δύναμης.
- Με την εκτίναξη της ανεργίας, ιδιαίτερα της μακρόχρονης, τόσο των νέων όσο και των μεγαλύτερων ηλικιών, των ηλικιωμένων.
Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,
Το ΚΚΕ με επιμονή, είχε έγκαιρα ενημερώσει και προειδοποιήσει τους εργαζόμενους για τον ταξικό, αντιλαϊκό χαρακτήρα των αλλαγών που προωθούνται.
Μια απλή επισκόπηση των βασικών ιστορικών σταθμών της κυβερνητικής πολιτικής για το ασφαλιστικό αποδεικνύει πως προωθήθηκε με συνέπεια η πολιτική κατεδάφιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων την τελευταία εικοσαετία. Μεθοδεύτηκε, οργανώθηκε, προωθήθηκε, συστηματικά και σχεδιασμένα, ώστε να μπορεί και να απορροφά τις αντιδράσεις, τους κραδασμούς, να ενσωματώνει δυνάμεις, να αποπροσανατολίζει, να εγκλωβίζει. Από την άποψη αυτή είναι και ιστορικές και μεγάλες οι ευθύνες όλων. Εκτός από τα κόμματα που κυβέρνησαν εναλλάξ, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και όλοι οι άλλοι που βρέθηκαν στην αντιπολίτευση, όπως ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που στο όνομα του εκσυγχρονισμού συμφωνούσαν να μετατρέπονται τα ασφαλιστικά ταμεία σε μετόχους τραπεζών,με τον οπορτουνισμό τους, τα "σαλιαρίσματα" με τη συμμετοχή στους ονομαζόμενους "κοινωνικούς διαλόγους", όπου συμμετείχαν όλοι τους δίνοντας άλλοθι στο πέρασμα των μέτρων με "κοινωνική συναίνεση", όπως και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, οι οποίες όχι μόνο απλά δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, αλλά έγιναν και ο "δούρειος ίππος" μέσα στο κίνημα για όλα τα αντιλαϊκά, αντιασφαλιστικά μέτρα.
Την περίοδο της διακυβέρνησης ΝΔ ’90-’93 επιβλήθηκε η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης εργαζομένων στο δημόσιο, η αύξηση του χρόνου για κατοχύρωση ασφαλιστικού δικαιώματος στο ΙΚΑ, ο διαχωρισμός των ασφαλισμένων σε πριν και μετά το 1993, η αύξηση της συμμετοχής των εργαζομένων στην τιμή των φαρμάκων.
Στη συνέχεια το ΠΑΣΟΚ με το νόμο Ρέππα του 2002, μείωσε τις συντάξεις στο δημόσιο, χρησιμοποιώντας τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης συντάξεων σε σχέση με τους μισθούς, κατάργησε την 35ετία για τους νέους εργαζόμενους στο δημόσιο, αύξησε το όριο ηλικίας στα 67 χρόνια ("σε προαιρετική βάση"), δρομολόγησε την ενοποίηση ταμείων και ενίσχυσε τη λογική του ανταποδοτικού κεφαλαιοποιητικού συστήματος, εντάσσοντας στο ασφαλιστικό σύστημα τα "επαγγελματικά ταμεία".
Η ΝΔ που το διαδέχθηκε ξανά, με το νόμο Σιούφα και άλλες ρυθμίσεις, αύξησε τις εισφορές των νέων ασφαλισμένων, προχώρησε στην ένταξη ταμείων τραπεζών και πρώην ΔΕΚΟ στο ΙΚΑ, ενίσχυσε τα μέτρα δημιουργίας επαγγελματικών ταμείων, στήριξε με κίνητρα την επέκταση του εργάσιμου βίου στα 67 χρόνια και τη νέα μείωση των συντάξεων.
Ακολούθησε ο νόμος Λοβέρδου του ΠΑΣΟΚ το 2010 και γενικότερα οι ρυθμίσεις της τελευταίας διετίας των διαφόρων συγκυβερνήσεων, που αύξησαν τα όρια ηλικίας, μείωσαν το ύψος της βασικής σύνταξης, κατάργησαν την 13η και 14η σύνταξη, δρομολόγησαν τη διακοπή της κρατικής εγγύησης για τις επικουρικές συντάξεις και την εδραίωση των επαγγελματικών ταμείων.
Παράλληλα, τα αποθεματικά των ταμείων έγιναν το λίπασμα των κεφαλαιοκρατών για την καπιταλιστική ανάπτυξη όλη τη μεταπολεμική περίοδο: Κλάπηκαν δισεκατομμύρια απ’ τις εισφορές των εργαζομένων με τις άτοκες καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδας, τη συμμετοχή των ταμείων στο τζόγο του Χρηματιστηρίου και το πρόσφατο κούρεμα των ομολόγων με απώλειες που ξεπερνούν τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ.
Εδώ θα πρέπει να συνυπολογίσουμε τις συνεχείς χαριστικές ρυθμίσεις στις επιχειρήσεις και την ανοχή της εισφοροδιαφυγής των μονοπωλίων.
Το συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα είναι ότι η οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων διαμορφώθηκε με ευθύνη και σχεδιασμένη παρέμβαση των αστικών κυβερνήσεων της τελευταίας εικοσαετίας. Επομένως, το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό και όχι τεχνοκρατικό, λογιστικό. Δεν πρόκειται για μια απλή κακοδιαχείριση, αλλά για επίθεση της άρχουσας τάξης ενάντια στο λαό, ενάντια σε ένα κοινωνικό δικαίωμα κατακτημένο με αίμα.
Στην υλοποίηση αυτής της κρατικής πολιτικής οι διοικήσεις των ταμείων έχουν το δικό τους διακριτό μερίδιο ευθύνης.
Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Η συνοπτική αναφορά στους σταθμούς της αντιασφαλιστικής πολιτικής που προηγήθηκαν δεν έχει σκοπό την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, δεν αφορά το παρελθόν, για να πούμε, ότι έγινε έγινε, ας κοιτάξουμε τώρα τι κάνουμε.
Αυτή μας η αναφορά αφορά στο σήμερα και το αύριο, γιατί η αντιλαϊκή επίθεση δεν έχει ολοκληρωθεί. Επιπλέον δείχνει ότι δεν αρκεί να παλεύεις κατά των συνεπειών μιας αντιλαϊκής στρατηγικής αλλά να παλεύεις και την αιτία, τη μήτρα που γεννάει τέτοιες συνέπειες.
Είναι αναγκαία για να αποκαλυφθεί πως η αστική πολιτική αξιοποιεί το ζήτημα της "βιωσιμότητας" των ταμείων για να καλλιεργήσει το έδαφος νέων αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων.
Γενικότερα πρέπει να ξέρουμε ότι η άρχουσα τάξη αξιοποιεί τα προβλήματα που γεννά και διογκώνει η πολιτική της, σαν εφαλτήρια για να επιταχύνει στην υλοποίηση των αντιλαϊκών κατευθύνσεών της.
Ο κίνδυνος να τσακιστούν οι ήδη ελάχιστες ασφαλιστικές παροχές και να καθηλωθούν μόνιμα οι κύριες συντάξεις στο ύψος των προνοιακών επιδομάτων είναι άμεσος.
Εκεί οδηγούν οι αποφάσεις και οι δεσμεύσεις της ΕΕ που περιλαμβάνει η στρατηγική "Ευρώπη 2020" και η Λευκή Βίβλος για τις συντάξεις του 2012. Πρόκειται για υποχρεωτικές κατευθύνσεις που στηρίζουν την επίθεση της άρχουσας τάξης σε κάθε κράτος - μέλος της Ένωσης και αναγορεύουν τη ρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος σε ζήτημα "κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ".
Η υλοποίηση αυτών των κατευθύνσεων οδηγεί στην παντελή διάλυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Μεταξύ άλλων, οι κατευθύνσεις της ΕΕ περιλαμβάνουν:
- Αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση με οικονομικές ποινές σ’ όσους συνταξιοδοτούνται νωρίτερα.
- Υπολογισμός της σύνταξης με βάση τις αποδοχές του συνόλου του εργασιακού βίου και όχι των καλύτερων ετών.
- Μείωση του μεριδίου των κρατικών διανεμητικών συντάξεων στη συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη.
- Κάθε μήνα να πληρώνονται οι ασφαλισμένοι ανάλογα με το τι έχει το ταμείο σε χρήμα.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, στη χώρα μας θα αντιμετωπίσουμε αύξηση και ενοποίηση των εισφορών και συμπίεση προς τα κάτω των ενιαίων παροχών. Σταδιακή μείωση των εργοδοτικών εισφορών στην τριετία 2014-2016.
Από 1/1/2015 καθιερώνεται η βασική σύνταξη των 360 ευρώ δηλαδή καταργείται η βασική σύνταξη των 486 ευρώ για το ΙΚΑ.
Θα προωθηθεί νέα μείωση των συντάξεων που θα ξεπεράσει το 35%. Από το 2014 θα διακοπεί η καταβολή του επιδόματος ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 65 ετών, ακόμα και αν είναι χαμηλοσυνταξιούχοι. Τα εφάπαξ βοηθήματα θα συρρικνωθούν.
Στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) που απορροφά το σύνολο των επικουρικών ταμείων, το κράτος αποσύρει στην ουσία τη στήριξή του, με την επίκληση της δέσμευσης να "δρα κατά ουδέτερο δημοσιονομικό τρόπο".
Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,
Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει την κοινωνική ασφάλιση με γνώμονα την ικανοποίηση των αναγκών του λαού. Η ασφάλιση, η σύνταξη, η προστασία της υγείας είναι κοινωνικές ανάγκες και αποτελούν κοινωνικά δικαιώματα.
Γι’ αυτό και η πρόταση του ΚΚΕ δεν περιορίζεται στην επιτακτική ανάγκη να μπει φρένο στη σημερινή κατάσταση και να αποσπαστούν ορισμένες κατακτήσεις, αλλά απαιτεί αγωνιστικά την κάλυψη των πραγματικών αναγκών του λαού, παίρνοντας υπόψη την άνοδο της παραγωγικότητας, τις εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία, την επιμήκυνση του ορίου της ζωής, όπως και τις ιδιαίτερες ανάγκες κατά κλάδο, φύλο, ηλικία, καθώς και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Άλλωστε, η ίδια η αύξηση του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι, η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας έχουν δημιουργήσει τη βάση για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Στη σημερινή συγκυρία αξίζει να υπενθυμίσουμε συνοπτικά πως θεμελιώθηκε το κοινωνικό-ασφαλιστικό σύστημα στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα και πως αναπτύχθηκε τα επόμενα χρόνια.
Η αστική πολιτική του λεγόμενου "κράτους πρόνοιας" αντανακλούσε ασφαλώς την πίεση που ασκούσε στον καπιταλιστικό κόσμο η Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση, οι εργατικές επαναστάσεις στην Ουγγαρία και στη Γερμανία, οι κατακτήσεις της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, αλλά και η ανάπτυξη της ίδιας της ταξικής πάλης στις υπόλοιπες χώρες του καπιταλισμού.
Από την άλλη, η αστική πολιτική αντανακλούσε τους ελιγμούς και την προσπάθεια ενσωμάτωσης του ριζοσπαστισμού των εργαζομένων στο σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.
Η δυνατότητα να υλοποιηθεί η συγκεκριμένη κοινωνική πολιτική του κράτους των μονοπωλίων, στηρίχθηκε στη θεαματική αύξηση της παραγωγικότητας και του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων, στην ανάγκη τόνωσης της κατανάλωσης της μαζικής παραγωγής βιομηχανικών εμπορευμάτων και μαζικοποίηση του βιομηχανικού προλεταριάτου.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια, ακόμα και πριν τις σύγχρονες εκτεταμένες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, το ασφαλιστικό σύστημα δεν κάλυπτε καθολικά και ενιαία τις πραγματικές ανάγκες των εργατικών, λαϊκών οικογενειών στα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
Από τη δεκαετία του ’80 και ιδιαίτερα του ’90, όπως προαναφέραμε, ξεδιπλώθηκε η αστική στρατηγική για την ενίσχυση της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλίων.
Συνδυασμένα μέτρα αυτής της στρατηγικής ήταν το χτύπημα της πλήρους - σταθερής εργασίας, του σταθερού εργάσιμου χρόνου, των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, της εμπορευματοποίησης της υγείας, της πρόνοιας, της παιδείας. Σ’ αυτό το πλαίσιο προχωρά η αντιστοίχιση της ασφάλισης με τη γενικότερη κατεύθυνση διασφάλισης φθηνότερης εργατικής δύναμης, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τη μερική, προσωρινή απασχόληση, με αποτέλεσμα τη χειροτέρευση των όρων συνταξιοδότησης και προστασίας της υγείας.
Στον αντίποδα αυτής της αντιλαϊκής πορείας, η ιστορία του 20ου αιώνα αναδεικνύει τη συντριπτική υπεροχή του σοσιαλισμού σ’ όλες τις πλευρές της κοινωνικής πολιτικής.
Έχει αξία να θυμίσουμε εδώ ότι το σοβιετικό Σύνταγμα του 1936 που αντανακλούσε τις νέες σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής και κατανομής προέβλεπε:
Το δικαίωμα στην εργασία που εξασφαλίζεται με τη σοσιαλιστική οργάνωση της εθνικής οικονομίας, τη συνεχή ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων της κοινωνίας, την κατάργηση της δυνατότητας των οικονομικών κρίσεων.
Το δικαίωμα στην ανάπαυση με τον περιορισμό της εργάσιμης ημέρας και την καθιέρωση ετήσιας άδειας με αποδοχές.
Το δικαίωμα των πολιτών να ασφαλισθούν για τα γηρατειά τους καθώς και για την περίπτωση αρρώστιας και ανικανότητας προς εργασία. Το δικαίωμα αυτό εξασφαλίζεται με τη μεγάλη ανάπτυξη της κοινωνικής ασφάλισης των εργατών και υπαλλήλων με έξοδα του κράτους, με τη δωρεάν νοσηλεία των εργαζομένων, με τη δημιουργία δικτύου σταθμών υγείας.
Η ιστορική πείρα της ΕΣΣΔ, παρά τα προβλήματα, τις αδυναμίες και παρεκκλίσεις στο έδαφος της πάλης με κάθε μορφή ατομικής ιδιοκτησίας, αποδεικνύει τη δυνατότητα πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης των εργαζομένων, εξάλειψης της ανεργίας, εξασφάλιση της πλήρους - σταθερής εργασίας που μπορεί να διασφαλίσει ο κεντρικός επιστημονικός σχεδιασμός της οικονομίας, της εργατικής, λαϊκής εξουσίας.
Φίλοι και φίλες,
Ένα να έχουμε σίγουρο: Καμιά αστική κυβέρνηση, καμιά κυβέρνηση διαχείρισης υπέρ των μονοπωλίων, καμιά πολιτική δύναμη που υποκλίνεται στο στόχο της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων, που αποδέχεται τις δεσμεύσεις της ΕΕ, που βαδίζει στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης δεν μπορεί να διασφαλίσει αυτά τα κοινωνικά δικαιώματα.
Γι’ αυτό και καμιά δύναμη του αστικού πολιτικού συστήματος, όπου κι αν κατατάσσει τον εαυτό της στον πολιτικό χάρτη -δεξιά, κεντρώα ή αριστερά- δεν μπορεί ούτε θέλει να δεσμευτεί στην άμεση κατάργηση του συνόλου των αντιασφαλιστικών νόμων σε περίπτωση εκλογής της στην κυβέρνηση σήμερα ή αύριο. Όλες υποκλίνονται στις ευρωενωσιακές, κοινοτικές οδηγίες και υποχρεώσεις που αφορούν το σύνολο των κρατών - μελών της ΕΕ είτε έχουν, είτε δεν έχουν μνημόνιο και τρόικα. Όλες θεωρούν ηγεμόνα στην ανάπτυξη τις επενδυτικές επιλογές των μονοπωλιακών ομίλων.
Η όποια προσωρινή ανάκαμψη, η επιστροφή σε ψηλό ρυθμό καπιταλιστικής ανάπτυξης, δηλαδή ο στρατηγικός στόχος στον οποίο ορκίζονται όλες οι δυνάμεις του αστικού πολιτικού συστήματος, δεν πρόκειται να εξαλείψει την εκτεταμένη ανεργία και τα αντιλαϊκά μέτρα που πάρθηκαν στο όνομα της κρίσης. Η προσέλκυση επενδύσεων θα στηριχθεί στη φθηνή εργατική δύναμη, στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των μονοπωλίων, σε νέες φοροαπαλλαγές και κρατικές επιδοτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου, θα στηριχτεί σε όλους τους αντιλαϊκούς νόμους, όποιος κι αν τους έχει αυτούς ψηφίσει. Γι' αυτό και δεν δεσμεύονται ρητά για τίποτε και τα αφήνουν όλα ανοιχτά, προετοιμαζόμενοι να αναλάβουν την κυβέρνηση και να γίνει ο ένας χαλίφης στη θέση του άλλου χαλίφη, παίζοντας όπως πάντα ο ένας το ρόλο της κυβέρνησης - συγκυβέρνησης, ο άλλος το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το γνωστό και μη εξαιρετέο δίπολο.
Στις σημερινές συνθήκες κάθε επιμέρους μάχη για να μπει εμπόδιο στα νέα σχέδια ανατροπής των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, για να έχει συνέχεια, διάρκεια και νικηφόρα προοπτική πρέπει να ενταχθεί στην οργάνωση της αντεπίθεσης για ενιαίο υποχρεωτικό αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης με βασικά χαρακτηριστικά:
Να σηκώσουν το βάρος της χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης τα μονοπώλια και το κράτος τους και όχι η εργατική τάξη, τα άλλα λαϊκά στρώματα, οι αυτοαπασχολούμενοι, που σήμερα πάνω από τους μισούς ενεργούς ασφαλισμένους, αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους, άλλοι διέκοψαν την ασφάλισή τους και είναι επί ξύλου κρεμάμενοι, ενώ οι φτωχοί αγρότες δεν έχουν να πληρώσουν τις εισφορές τους στον ΟΓΑ, ενώ από το φθινόπωρο η κατάσταση συνολικά προβλέπεται να επιδεινωθεί, θα δημιουργηθεί μια εκρηκτική κατάσταση.
Να διασφαλιστεί δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους, με εξειδίκευση κατά κλάδο, τομέα οικονομίας, φύλο, ηλικία, ειδικά για τα ΑμΕΑ.
Να υπάρξει πλήρης ασφαλιστική κάλυψη ανέργων, εργαζομένων με προσωρινή απασχόληση και συμβάσεις έργου, αυτοαπασχολουμένων. Σύνθημά μας πρέπει να γίνει καμία ώρα δουλειάς να μην μένει χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.
Να αυξηθούν οι συντάξεις, να μειωθούν τα όρια ηλικίας, να βελτιωθούν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.
Ρεαλιστικό και εφικτό είναι αυτό που αντιστοιχεί στις ανάγκες και τα συμφέροντα του λαού, της νεολαίας, με βάση την αύξηση της παραγωγικότητας και του πλούτου που παράγει.
Στις σημερινές συνθήκες έχει ιδιαίτερη σημασία ο συντονισμός της δράσης συνταξιούχων και εργαζομένων ανεξαρτήτως Ταμείου, με βάση τις αιχμές και τους άμεσους στόχους πάλης που έχουμε δώσει σήμερα στο αναλυτικό κείμενο που σας μοιράστηκε.
Με ενδιαφέρον θα θέλαμε να ακούσουμε τις απόψεις σας, τις απόψεις και θέσεις για τα σοβαρά αυτά ζητήματα, των φορέων σας, έτσι ώστε να εμπλουτίσουμε και τις θέσεις μας, να μπορέσουμε να τις κάνουμε εργαλείο πάλης για συνολικές αλλαγές, όχι μόνο να σώσουμε ό,τι μπορούμε, αλλά και να ανοίξουμε το δρόμο για την οριστική λύση του προβλήματος, για το πλήρες δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση, την υγεία, την πρόνοια, την πρόληψη, την ευημερία της εργατικής τάξης, των άλλων λαϊκών στρωμάτων, του πολύπαθου λαού μας».

@@@@@@@@@@
8/5/2013
Συνταξιούχοι εκμεταλλευτές εργατών;
απο: http://aristeripolitiki.blogspot.gr
Ποιός αγόρασε και ποιός θα εκμετελλεύεται το "Ελ. Βενιζέλος";


Μέρος 1ο: Η καπιταλιστική διάβρωση των κοινωνικών δομών.
Θα έλεγε κανείς ότι εξ ορισμού το να κατηγορήσεις τους συνταξιούχους για εκμεταλλευτές της εργατικής τάξης και των λαών είναι κάτι ανάρμοστο και ασυμβίβαστο. Κι όμως είναι κάτι που προωθείται κατά κόρο παρότι η υποψία εκμετάλλευσης πνίγεται κάτω από την έννοια του «καλού σκοπού»!

Πριν 20 χρόνια άρχισε μια μεγάλη διαμάχη για το αν τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης πρέπει ή όχι να επενδύουν σε μετοχές και ομόλογα τα αποθεματικά τους. Το δέλεαρ ήταν ότι η οικονομία αναπτύσσεται και κάθε επένδυση σε μετοχές θα φέρει... κέρδη!

Όταν μάλιστα είναι συνδυασμένων μετοχών εταιρειών θα αυξάνεται σταθερά και το επενδυμένο αποθεματικό άρα και η δυνατότητα να λαμβάνουν οι συνταξιούχοι αυξημένες συντάξεις. «Καλός σκοπός» από πρώτη άποψη!

Επί πλέον η κυβέρνηση ήθελε έτσι, μετατρέποντας τα ταμεία σε καπιταλιστές, να τα φορτώσει ολάκερη την ευθύνη για τη μελλοντική πορεία των αποθεματικών με τη δικαιολογία ότι τα διαχειρίστηκαν κακώς και δεν επένδυσαν σε "καλά χαρτιά" παρότι τα χαρτιά τα αγόραζαν κατ' εντολή!
Στον προβληματισμό των συνδικαλιστών επικράτησαν δύο θέσεις. Η μία ήταν αφορούσε τον υπολογισμό αν θα κέρδιζαν τα ταμεία από την επένδυση σε μετοχές και η άλλη ήταν θέση άρνησης, «δεν επενδύουμε δεν διακινδυνεύουμε» το όποιο αποτέλεσμα.
Οι θέσεις των φιλοκυβερνητικών και φιλο-ΕΕ συνδικαλιστών ήταν φυσικά υπέρ της επένδυσης σε μετοχές και ομόλογα. Η θέση της αριστεράς, κατά κύριο λόγο του ΚΚΕ, ήταν «καμία μετοχή, όλα τα αποθεματικά να τα εγγυηθεί το κράτος για μια ανθρώπινη σύνταξη».
Υπήρχε όμως και μια Τρίτη θέση άρνησης των μετοχών, των ομολόγων ακόμη και του τόκου που ήταν θέση αρχής χωρίς τελικά να εμφανιστεί και πολύ. Η θέση αυτή έλεγε ότι οι συνταξιούχοι δεν ανήκουν στους εκμεταλλευτές του λαού και δεν δέχονται να αποσπούν υπεραξία από τους εργαζόμενους με οποιαδήποτε μορφή, μετατρεπόμενοι σε συλλογικοί κεφαλαιοκράτες. Δεν θέλουν μεγαλύτερες συντάξεις προερχόμενες από κλοπή υπεραξίας και υπερεργασίας άλλων. Η θέση ήταν ότι τα αποθεματικά πρέπει να τα κατέχει και τα εγγυάται το κράτος και με βάση το ύψος τους σε κάθε στιγμή να αντιστοιχούνται στη αύξηση του ΑΕΠ και έτσι θα αποδίδονταν πίσω ως συντάξεις με βάση την αύξηση του ΑΕΠ. Αν δηλαδή μια επένδυση το 1990 ήταν στο 100, στο 100 ήταν και το ΑΕΠ. Σε 20 χρόνια η ποσοστιαία αύξηση του ΑΕΠ με ίδιους όρους, θα ήταν η αύξηση του αποθεματικού. Έτσι από άποψη πραγματικής αξίας (σταθερών τιμών) το αποθεματικό ούτε αυξάνονταν ούτε μειώνονταν και οι συνταξιούχοι λάμβαναν συντάξεις αναλόγως των εισφορών πέρα από την υποχρέωση του κράτους να επιτελεί το κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης καλύπτοντας από τη φορολογία των κερδών, δηλαδή από την κλεμμένη εργασία (υπεραξία) των εργαζομένων, ένα μέρος των συντάξεων με κοινωνικά κριτήρια.

Τελικά η κυβέρνηση θεσμοθέτησε την επένδυση σε μετοχές και ομόλογα ενώ δέσμευε όλα τα ταμειακά αποθεματικά που δεν χρησιμοποιούνταν επί δύο μήνες και δεν αγοράζονταν με αυτά μετοχές και τα έβαζε σε ένα κοινό ταμείο κρατικών και κοινωνικών φορέων στην τράπεζα Ελλάδος η οποία τα επένδυε κατά βούληση και απλώς ενημέρωνε τους δικαιούχους για την άνοδο ή πτώση των αποθεματικών τους με βάση τις αυξομειώσεις του «καλαθιού» μετοχών και ομολόγων που κατείχε στο όνομά τους!
Δεν χρειάζεται εδώ να πούμε τι έγινε και πόσα δισεκατομμύρια πήγαν σε κατ εντολή αποθέσεις αλλά αρκεί να πούμε ότι τελικά όλα τα αποθεματικά βρέθηκαν στο 1/5 περίπου της αξίας τους! Ομοίως και τα ομόλογα και μετοχές που αγόρασαν «ελεύθερα» τα ταμεία.
Αυτό δεν διέφερε καθόλου από την παλιότερη αναγκαστική κατάθεση των αποθεματικών ατόκως στην τράπεζα της Ελλάδος η οποία σε συνέχεια τα έδινε ως «θαλασσοδάνεια» στους μεταπολεμικούς κεφαλαιοκράτες στο όνομα της ανάπτυξης και με την υπόσχεση ότι η ανάπτυξη των επιχειρήσεων θα εξασφαλίσει τις συντάξεις από τους φόρους των εταιρειών έστω και αν δεν υπάρχουν αποθεματικά.
Και στις δύο περιπτώσεις τα αποθεματικά εξαφανίστηκαν και οι συντάξεις μειώθηκαν και θα συνεχίζουν να μειώνονται μέχρι του… εγγυημένου ποσού των 380 ευρώ!
Μέρος 2ο: η εφαρμογή της θεωρίας στην πράξη

Γιατί όμως γίνεται αυτή η μακρά και «περίεργη» εισαγωγή;
Η αφορμή δόθηκε από την είδηση ότι η μονάδα των αεροδρομίων της Hochtief πωλήθηκε έναντι 1,1 δισ. ευρώ στην PSP Investments. Μέσα στη «μονάδα» συμπεριλαμβάνεται και το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος». Το νέο δεν θα είχε μεγαλύτερη σημασία από την συναλλαγή κεφαλαιοκρατών με θύματα εκμετάλλευσης πάντα τους λαούς και μόνο ως τέτοιο θα έπρεπε να εξετασθεί.
Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι η PSP Investments είναι θυγατρική του δημοσίου επενδυτικού ταμείου συντάξεων του Καναδά! Με άλλα λόγια το Ταμείο συντάξεων των καναδών εργαζομένων μετατράπηκε σε κανονικό καπιταλιστή και ληστεύει (εκμεταλλεύεται) άλλους εργαζόμενους και λαούς ανά τον κόσμο «για να έχουν καλές συντάξεις οι καναδοί συνταξιούχοι»!
Και μόνο η αποκάλυψη αυτής της ουσίας και της ανώμαλης καπιταλιστικής διάβρωσης των ασφαλιστικών ταμείων προκαλεί ανατριχίλα. Φανερώνει δε μέχρι πού το καπιταλιστικό σύστημα έχει διαβρώσει όλες τις κοινωνικές δομές και το λεγόμενο «κοινωνικό κράτος» με τρόπο που να τα μετατρέπει σε αιμοσταγείς βρικόλακες (κεφάλαια) που αποζητούν περισσότερο αίμα για να υπάρξουν και να αναπτυχθούν.

Δεν γνωρίσουμε αν γνωρίζουν οι καναδοί εργαζόμενοι τη μετατροπή των εισφορών τους σε εκμεταλλευτικό κεφάλαιο και κατά πόσο χαίρονται από τα κέρδη του που δεν είναι άλλο από κλεμμένος ιδρώτας (υπεραξία) άλλων εργαζομένων. Ούτε γνωρίζουμε αν θα ήθελαν αυτοί να είναι εκμεταλλευόμενοι από άλλους εργαζόμενους που με το κεφαλαιακό αποθεματικό τους αγόραζαν τις εταιρείες τους και τους έβαζαν να δουλεύουν γι αυτούς. Όπως και να είναι όμως το πράγμα, στο παιχνίδι του καπιταλισμού μόνο σχέσεις εκμετάλλευσης μπορούν να στηθούν όταν τα αποθεματικά μετατρέπονται σε κεφάλαιο. Αυτό είναι που προσπαθούν να κρύψουν όλοι οι αστοί κάτω από την ιδέα ότι αφού θα κερδίσουν οι συνταξιούχοι η όποια εκμετάλλευση είναι… ηθική!
Η απάντηση σε κάθε είδους δολώματα προς τους ασφαλισμένους για να μετατρέψουν τα αποθεματικά τους σε κεφάλαιο με σκοπό να πλουτίσει το ταμείο τους από την εκμετάλλευση ξένων εργατών είναι μία και μόνη: όχι δεν θέλουμε ούτε να μας εκμεταλλεύονται για να αυξηθούν οι συντάξεις των άλλων ούτε εμείς θέλουμε να εκμεταλλευόμαστε άλλους εργάτες για να αυξηθούν οι δικές μας συντάξεις. Όλοι οι εργαζόμενοι είναι ίσοι και αλληλέγγυοι και αρνούνται ο ένας να εκμεταλλεύεται τον άλλον προς δόξαν της διαιώνισης της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και της εισχώρησής της στα βάθη της εργατικής ψυχής. Οι εργαζόμενοι και οι ασφαλισμένοι δεν θα μετατραπούν σε κρέας του καπιταλιστικού κανιβαλισμού. 
Όσο για την PSP Investments είναι βέβαιο ότι δεν θα διαφέρει καθόλου από την προκάτοχό της Hochtief και θα δούμε να συνεχίζεται η αποικιακή εκμετάλλευση του ελληνικού αεροδρομίου μαζί με τους εργαζόμενους και τους ταξιδιώτες φυσικά. Καμία διαφορά δεν υπάρχει στην εκμετάλλευση των κεφαλαίων όπως και να τα ονομάσουμε, όποιος και αν τα κατέχει.
ΥΓ. οι τελευταίες αφόρητες πιέσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία με συνηγορία εργοδοτικών συνδικαλιστών της ΟΤΟΕ να αγοράσουν μετοχές της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών «για να μείνουν ελληνικές» πέρα από τη γελοιότητα περί καλού ελληνικού και κακού ξένου κεφαλαίου, στην ουσία απαιτεί να γίνουν τα ταμεία περισσότερο καπιταλιστές εκμεταλλευτές επενδύοντας όπως κάθε καπιταλιστής και προσδοκώντας κέρδη από τη κλεμμένη εργασία των εργαζομένων και της εργασίας των μικρομεσαίων όσον αφορά τον ΟΑΕΕ. Το ότι στο τέλος σκοπός της κυβέρνησης είναι να αρπάξει τα αποθεματικά για άλλη μια φορά και να τα χαρίσει στους τραπεζίτες με διάφορες μέθοδες που θα ακολουθήσουν όπως και τις προηγούμενες φορές, δεν αναιρεί το γεγονός ότι μετατρέπουν ταμεία κοινωνικής ασφάλισης σε συλλογικούς (χαμένους) καπιταλιστές.

  @@@@@@@@

Λίγο πριν την 1 Μάη του 2013...

  

 του Γιώργου Βασιλειάδη 

Ούτε στις πιο τρελές φαντασιώσεις τους οι εργοδότες δεν θα μπορούσαν να περιμένουν τόσο γρήγορα και τόσο εύκολα να ανατραπούν νομοθετικό πλαίσιο και κατακτήσεις δεκαετιών, σε βάρος των εργαζομένων και της μισθωτής εργασίας.
Κατάργηση Ε.Σ.Σ.Ε, εφαρμογή ατομικών συμβάσεων εργασίας, ελαστικοποίηση μέχρι ξεχειλώματος των εργασιακών σχέσεων, μείωση μισθών και ασφαλιστικών εισφορών, ανεργία σε δυσθεώρητα ύψη και προφανώς τεράστια ανασφάλεια για τους εργαζόμενους "προσφέροντας" μαύρη  εργασία, μέχρι ακόμα και την κατάργηση της Κυριακής αργίας για τους ιδιωτικούς υπάλληλους είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν!
Δεν μπορούμε βεβαίως να βάλουμε όλους τους εργοδότες στο ίδιο τσουβάλι, γιατί σίγουρα μεταξύ τους έχουν διαφορετικά συμφέροντα και αντιθέσεις αλλά και την δική τους διαστρωμάτωση, που εξαρτάται από τον βαθμό και το μέγεθος της υπεραξίας που εκμεταλλεύονται. Σίγουρα οι πιο πολλοί μικροί και μεσαίοι από αυτούς, έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα από την υπάρχουσα οικονομική, κοινωνική, και πολιτική κρίση, από την ύφεση και την ανέχεια του λαού για κατανάλωση. Κατά χιλιάδες κλείνουν τις επιχειρήσεις και τα μαγαζιά τους, ενισχύοντας έτσι την προλεταριοποίηση και τη προσθήκη τους στη μεγάλη δεξαμενή των ανέργων.
Και αν για όσους παραμένουν εργαζόμενοι όλη αυτή η κατάσταση γίνεται δύσκολη, για τους συνταξιούχους έχει φτάσει να είναι αφόρητη, όταν έχουν υποστεί μειώσεις στις συντάξεις τους τα τελευταία τρία χρόνια έως και 50% χωρίς καν να διαβουλευθεί κάποιος μαζί τους με λογικές... αποφασίζουμε και κόβουμε ! Η προοπτική δε σε ότι τους αφορά είναι ότι, το μόνο σίγουρο που έχουν εξασφαλίσει ...από τώρα, είναι η "δέσμευση" της κυβέρνησης για εγγυημένες κατώτερες συντάξεις για όλους των 360 ευρώ!
Όσο για τους άνεργους, όλων των κατηγοριών και βαθμίδων, όλοι αντιλαμβάνονται πως ζουν μια τραγωδία εξαθλίωσης, εξάρτησης, και τελικά υποταγής σε όποιον και σε ότι μορφής "εργασία" τους προσφέρει... Γιατί το να δουλεύεις κάποιες ημέρες τη βδομάδα, κάποιες ώρες την ημέρα, κάποιους μήνες το χρόνο, ανασφάλιστος με κλάσματα μισθού, η ημερομίσθιου, και αυτό συμβαίνει για τους πιο "τυχερούς".... μόνο σαν μεθοδευμένη τεχνητή μείωση των ποσοστών ανεργίας εκλαμβάνεται!

Από την άλλη και παράλληλα με όλα αυτά έχει απαξιωθεί και παροπλιστεί σε μεγάλο βαθμό το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας αδυνατώντας να προσφέρει έστω μια στοιχειώδη γραμμή άμυνας στους εργαζόμενους. Η ηγεσία της ΓΣΕΕ, μέσω των συσχετισμών που φρόντιζαν να διαμορφώνουν οι κυβερνητικές παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, με γραφειοκρατικές, εργοδοτικές και ρεφορμιστικές αντιλήψεις, ανταποκρίθηκε σε μεγάλο βαθμό στο να κρατά ελεγχόμενο το οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα στο ανώτατο επίπεδο του. Οι διαφορετικές αντιλήψεις και τακτικές των ταξικών αριστερών παρατάξεων επίσης, δεν βοήθησαν τους εργαζόμενους να προτάξουν μια ενιαία άμυνα με συγκρουσιακή λογική απέναντι σε όλη αυτή την επίθεση.

Βρισκόμαστε πλέον στο τέλος μιας διαδρομής, από το 1974 μέχρι σήμερα, μιας σαραντάχρονης πολιτικής και οικονομικής πορείας του τόπου, με πολλά σκαμπανεβάσματα, στην οποία κυρίαρχο  πολιτικό ρόλο  έπαιξαν τα δυο κόμματα "εξουσίας" της μεταπολιτευτικής περιόδου, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, που εναλλάσσονταν στη κυβέρνηση. Την περίοδο αυτή, τα δυο κόμματα,  εφάρμοσαν την ίδια πολιτική με ανούσιες παραλλαγές για να τονίζουν τη διαφορετικότητά τους. Χρησιμοποίησαν τον κυβερνητικό μηχανισμό, διαφθείροντας και διαβρώνοντας κάθε λειτουργία του, προς όφελος των κομματικών τους επιδιώξεων, εξασφαλίζοντας έτσι την πολιτική τους επιβίωση και επανεκλογή.

Εκ του αποτελέσματος μπορεί σήμερα ο κάθε καλοπροαίρετος πολίτης να διαπιστώσει, την σύμπτωση των πολιτικών τους, την σύμπνοια στην υπεράσπιση των μνημονιακών πολιτικών και της τροικανής επιβολής, την από κοινού προσπάθεια που καταβάλλουν για να διασώσουν ότι μπορούν και να προετοιμάσουν εναλλακτικές πολιτικές λύσεις, για να συνεχίσουν και διαιωνίσουν την κυριαρχία των ντόπιων και ξένων οικονομικών καπιταλιστικών συμφερόντων που υπηρετούν. Σε αυτή τους την πορεία βρέθηκαν το τελευταίο διάστημα, στην ανάγκη να χρησιμοποιήσουν και εφεδρείες "προθύμων" πολιτικών δυνάμεων (ΛΑΟΣ-ΔΗΜΑΡ) που χρησιμοποίησαν σαν άλλοθι επίπλαστης εθνικής σύμπνοιας, στη "σωτηρία" της χώρας που μας λένε ότι επιτελούν....

Σαράντα χρόνια, και βρισκόμαστε σήμερα, μπροστά στο αποτέλεσμα των κυβερνήσεων αυτών των δυο+ κομμάτων, με μια χώρα που έχει χάσει μέσα σε 4 χρόνια το 25% της περιουσίας της, έχει επιταγμένη εθνική κυριαρχία, έχει τον ένα στους τρεις ενεργούς πολίτες της άνεργο, και απελπισμένο. Σαράντα χρόνια, δυο γενιές ανθρώπων, εκ των οποίων η μια θα είναι "χαμένη", είναι πολλά χρόνια...με μεγάλη συσσώρευση πολιτικής εμπειρίας, που μπορούν να οδηγήσουν τον εργαζόμενο, τον άνεργο, τον συνταξιούχο, τον μικρομεσαίο επιχειρηματία σε κάποια ασφαλή συμπεράσματα.
Μήπως είναι καιρός πλέον να ανατρέψει αυτές τις πολιτικές και αυτούς τους πολιτικούς που τον έφεραν μέχρι εδώ; Να δώσει την εντολή και τη δύναμη στην Ριζοσπαστική Αριστερά (που θέλει) και μπορεί, να εφαρμόσει την πολιτική της πρόταση και να δοκιμαστεί στο πεδίο της κυβερνητικής εξουσίας και ευθύνης ;

 @@@@@@@@@@

Ο ΣΤΙΓΜΑΤΙΣΜΟΣ ΕΝΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
 

Του Βασίλη Δαμιανού Μάης 2013


Στο ψηφισμένο Μνημόνιο Νο1 του Ν.3485/2010 και στη σελ.1381 - προϊόν της τρόικας και της τότε ένοχης απέναντί μας εξουσίας- αναφέρεται : «Από την 1-1-2015 και μετά, η κυβέρνηση εγγυάται μόνο 360e για όλες τις συντάξεις και τα υπόλοιπα αν ο ασφαλισμένος τα δικαιούται, θα τα παίρνει απ’ το Ταμείο, αν αυτό μπορεί να του τα καταβάλει». Μια νέα επίθεση-αρπαγή στις συντάξεις μας, που θα πραγματοποιηθεί μετά από 19 μόλις μήνες.

Μετά την από δεκαετίες καταλήστεψη των αποθεματικών των Ταμείων μας, με το επιτόκιο σχεδόν ανύπαρκτο και το κεφάλαιο εύκολα διαθέσιμο σε ιδιώτες χωρίς κανένα δικό μας όφελος, κάτι που κρίνονταν απαραίτητο και αναγκαίο να δημιουργηθεί απ’ τις κρατήσεις μας, εκείνες που για να συμβεί αυτό δεν έπαψαν ποτέ να μας στερούν ανάγκες της καθημερινότητά μας, καταλήξαμε σήμερα να δεχόμαστε τη συνέχιση της επέλασης του πλιάτσικου πάνω σε ότι μας έχει απομείνει: Με τα σημερινά αποθεματικά που απόμειναν να ανέρχονται στα 22,49 δις ευρώ για να καταλήξουν μετά το PSI (κούρεμα 53,50%) μόνο στα 11,92 δις ευρώ χωρίς τα 880εκ.ευρώ απώλειες από τους τόκους εξ αιτίας του κουρέματος.
Για να προκύψει στη συνέχεια η εφαρμογή της εσωτερικής και εξωτερικής τροϊκανής εκδοχής, «κανείς συνταξιούχος να μην εισπράττει κάθε μήνα περισσότερα απ’ την κρατική εγγύηση». Με ένα ΙΚΑ που για κάθε μονάδα αύξηση της ανεργίας (είμαστε πρώτη με 27,5% στην ΕΕ σήμερα) να παρουσιάζει απώλειες 250 εκ.ευρώ, το δε έλλειμμά του να ξεπερνάει τα 6,5 δις και να έχει λαβαίνει 8 δις από εταιρείες που λειτουργούν και 4,5 δις από εκείνες που έκλεισαν και είναι ξεγραμμένα. Με 145 χιλ. νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης κάθε μήνα, χωρίς τις αναμενόμενες συνταξιοδοτήσεις-απολύσεις, που πρωταγωνιστεί σ’ αυτές η κυβέρνηση με την τρόικα και που αυξάνουν παραπέρα το πρόβλημα. Αφού οι προθέσεις τους είναι: «Εθελουσία»; ναι. Γιατί ας γλιτώσω εγώ την μισθοδοσία τους σαν Δημόσιο, ας μειώσω τις κάθε είδους αποδοχές, ας εφαρμοστεί η ελαστική απασχόληση, ας υπάρχει αδήλωτη εργασία και αύξηση της ανεργίας και όλα αυτά αφού καταλήγουν σε μειωμένες εισφορές, ας τα βρουν μετά μόνα τους τα Ταμεία.

- Με συντάξεις πείνας -όπως έχουν απογίνει- και με βεβαιωμένη όπου νάναι η κατάργηση του ανταποδοτικού Επικουρικού, να μην προορίζονται αυτές σαν εισόδημα μόνο για τον εαυτό μας, αλλά και για την ανεργία των ανθρώπων μας.
- Νοικάρηδες στα σπίτια μας με ασθενική έως ανύπαρκτη την παροχή της πρόνοιας, της υγείας και τα φάρμακα, με τον ΕΟΠΥΥ ζήτουλα, χρεωμένο και αποτυχημένο και όχι όλα αυτά θυσία για το κοινωνικό σύνολο, αλλά για τις τράπεζες, για τους δανειστές, για τις λίστες και για όσους με την κρίση συνεχίζουν ακόμη να κερδίζουν.
- Με την θέρμανση απρόσιτη πολυτέλεια και την ακρίβεια ανεξέλεγκτη, ενώ οι περικοπές κάθε είδους να μην έχουν τέλος από φόρους και χαράτσια και κάθε φορά να σερβίρονται σαν καινούργια και με άλλη ονομασία.
- Για να φτάσουμε το 2042 εκεί που ήμασταν το 2010. Δηλαδή στο καταστροφικό Καστελόριζο. Πρέπει και μπορούμε να τους σταματήσουμε.
Γιατί ούτε να μας απολύσουν μπορούν, ούτε το μεροκάματο να μας κόψουν και ήμαστε πάρα πολλοί, αρκεί να βρεθούμε. Γιατί ποτέ δεν ασκείται πίεση σε καμιά εξουσία αν δεν υπάρξει για τα προβλήματα δημοσιότητα, με ειρηνική ή όχι σύγκρουση, για την ίδια μας τη ζωή. Πηγές πολιτικού κόστους μια τέτοια δράση, κάτι που μόνο τότε οι υπεύθυνοι υποχρεώνονται να ασχοληθούν μαζί μας.

  @@@@@@@@

Χρεωκοπούν τα ασφαλιστικά ταμεία 

Πετρόπουλος Α.  

21.04.2013

Το φάσμα της χρεωκοπίας αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς η "μαύρη τρύπα" των ελλειμμάτων για το 2013 υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 4 δισ. ευρώ, αν συνυπολογιστούν και οι υποχρεώσεις τους προς τον ΕΟΠΥΥ. Την ίδια στιγμή, τα έσοδά τους βυθίζονται. Μόνο το πρώτο δίμηνο του έτους έχουν πάρει την "κατηφόρα" και εμφανίζονται μειωμένα κατά 700 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και οι καθυστερούμενες εισφορές φτάνουν στα 508 εκατ. ευρώ. Την εφιαλτική κατάσταση που διαμορφώνεται λόγω ύφεσης, ανεργίας, ελαστικών μορφών απασχόλησης, αδήλωτης εργασίας και διαρκών μειώσεων των μισθών, παρουσίασε προχθές η Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ).

Περικοπές ή "στάση πληρωμών"...

"Βρισκόμαστε στα πρόθυρα χρεωκοπίας. Το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται πλέον μέσα από αύξηση εισφορών, ορίων ηλικίας, μείωσης μισθών και συντάξεων. Όλα αυτά έχουν εξαντληθεί και έχουν εξαντλήσει εργαζόμενους και ασφαλισμένους", σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΠΟΚΠ Θανάση Καποτά. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας δέχονται πιέσεις από την τρόικα να ξεπεραστεί το αδιέξοδο με νέα μέτρα - σοκ. Μάλιστα, ενόψει της εκταμίευσης της δόσης του Ιουνίου, οι δανειστές έχουν θέσει διάφορα σενάρια περικοπών, μη εξαιρουμένων των κατώτατων συντάξεων, φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την κυβέρνηση, που αντιλαμβάνεται ότι βρίσκεται μεταξύ "σφύρας και άκμονος": Να προχωρήσει σε νέες περικοπές συντάξεων (ήδη έχουν περικοπεί κατά 40% - 50% την τελευταία τριετία) ή να οδηγήσει τα ταμεία σε "στάση πληρωμών" μέχρι τον Σεπτέμβριο; Μόνο το ΙΚΑ, που δανείστηκε 450 εκατ. ευρώ για να καταβάλει τις συντάξεις Απριλίου, θα χρειαστεί για να καλύψει τις συνταξιοδοτικές του υποχρεώσεις μέχρι τέλους του χρόνου 1,5 δισ. ευρώ, ενώ κάθε μήνα χρειάζεται περί τα 800 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, έκτακτη επιχορήγηση 400 εκατ. ευρώ για τον ίδιο λόγο έλαβε την περασμένη εβδομάδα ο ΟΑΕΕ, το δεύτερο μεγαλύτερο ταμείο, που εκτιμάται ότι θα χρειαστεί μέχρι τέλους του χρόνου περισσότερα από 830 εκατ. ευρώ.

Τα ελλείμματα στραγγαλίζουν τις συντάξεις... 
  
Στο ΙΚΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΠΟΚΠ, το πρώτο δίμηνο του έτους υπήρξε υστέρηση εσόδων κατά 14% σε σχέση με το 2012 και ενώ η εκτίμηση του προϋπολογισμού ήταν της τάξης του 7%. Τα ελλείμματα από την ανασφάλιστη εργασία αγγίζουν το 36%, οι μειώσεις μισθών θα προκαλέσουν απώλειες 1,5 δισ. το 2013 (ποσοστιαία, κάθε μονάδα ανεργίας προκαλεί απώλεια εσόδων 250 εκατ.) και, τέλος, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από ενεργούς επιχειρήσεις ανέρχονται σε 8 δισ. και από ανενεργούς επιχειρήσεις στα 4,5 δισ.ευρώ.

Στον ΟΑΕΕ το έλλειμμα αναμένεται να φτάσει τα 830 εκατ. ευρώ με δεδομένη τη μείωση των εσόδων από τις εισφορές, που έχει υπερβεί το 30%. Οι συνολικές οφειλές μέχρι 31/12/2012 ήταν 729.242.244 ευρώ, ενώ οι καθυστερούμενες εισφορές του 2012 ανέρχονται σε 508.572.519 ευρώ.

Σε σύνολο 774.000 ασφαλισμένων το 2012, οι 380.000 ενεργοί ασφαλισμένοι δεν πληρώνουν εισφορές, με οφειλές κοντά στα 5,9 δισ. από 3 δισ. το 2011. Από τις επιχειρήσεις που διέκοψαν τις εργασίες τους, 196.000 ασφαλισμένοι διέκοψαν την ασφάλισή τους στο ταμείο αφήνοντας οφειλές 1,5 δισ. ευρώ.

Με δεδομένη την οικονομική δυσπραγία των ασφαλισμένων, πρόβλημα στον προϋπολογισμό του ταμείου δημιουργεί και η πρόταση για ακύρωση της εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων, η οποία είχε ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2013, ποσού 150 εκατ. ή 600 συνολικά για το 2013-2014. Αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας μείωσης των συντάξεων που χορηγεί ο Οργανισμός σε 350.000 συνταξιούχους.

Το ΕΤΑΑ, το νέο υπερεπικουρικό που καλύπτει Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα, με 2,5 εκατομμύρια ενεργούς ασφαλισμένους και 1.025.000 συνταξιούχους, εκτιμάται ότι θα εμφανίσει έλλειμμα της τάξης των 163 εκατ. ευρώ.

Στον ΟΓΑ, οι συνολικές οφειλές μέχρι 31/12/2012 ήταν 729.242.244 ευρώ, ενώ οι καθυστερούμενες εισφορές του 2012 ανέρχονται σε 508.572.519 ευρώ.

Χωρίς αποθεματικά, λόγω PSI 
Καθοριστικό για τη σημερινή εικόνα οικονομικής κατάρρευσης των Ταμείων υπήρξε το κούρεμα των αποθεματικών τους, τον Ιούλιο του 2012, στο πλαίσιο του PSI, διαμορφώνοντας μια μη αναστρέψιμη πορεία. Συνολικά από το 2010, και ειδικότερα μετά το καλοκαίρι του 2012, τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων έχουν συρρικνωθεί δραματικά, ενώ οι συνολικές απώλειες που έχουν υποστεί (παρά τις μειώσεις των συντάξιμων αποδοχών έως και 50% σε ορισμένες περιπτώσεις) αγγίζουν τα 37 δισ. ευρώ.

@@@@@@@@@@@@@@

07/04/2013
Παραβατικότητα, συντάξεις, «μαϊμού» και το κραχ των Ταμείων

Του Αλέξη Π. Μητρόπουλου

Ένας ακόμη εφαρμοστικός νόμος του τρίτου Μνημονίου συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή, αναζητώντας τις κακοδαιμονίες του Ασφαλιστικού Συστήματος σε λάθος κατεύθυνση.

Αρκετές ρυθμίσεις του, που στοχεύουν στην πάταξη της παραβατικότητας και στον «εξορθολογισμό» των Υπηρεσιών που μεριμνούν για την Απασχόληση και την Κοινωνική Ασφάλιση, θα είχαν σημασία, αν δεν λειτουργούσαν στο κενό.

Γιατί μετά τη διαχρονική λεηλασία των αποθεματικών, μετά το κούρεμα των ομολόγων των Ταμείων (που αναγκαστικά είχαν τοποθετήσει τις εισφορές στο δημόσιο χρέος), μετά την εισφοροκτόνο ανεργία του Μνημονίου, μετά την εισοδηματική καταβύθιση του συνόλου των εργατοϋπαλλήλων, μετά την άρνηση της επαναρτίωσης των πόρων τους με κάθε μέτρο, η όποια μεμονωμένη κατεύθυνση «απολύμανσης» ενός συρρικνωμένου και καθημαγμένου πεδίου δεν μπορεί να οδηγήσει σε θεσμικά αποτελέσματα εν μέσω γενικής -εργασιακής και κοινωνικής- κατάρρευσης.

Το Ασφαλιστικό Σύστημα βρίσκεται σε κραχ. Οι συντάξεις (έστω και αυτές οι δραστικά συρρικνωμένες) κινδυνεύουν. Τα Ταμεία αδυνατούν, παρά τον όποιο εξορθολογισμό, να καταβάλουν συντάξεις και παροχές. Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών παραγόντων, που διαψεύδονται όμως από την πραγματικότητα, είναι σίγουρο ότι, και τους προσεχείς μήνες, θα επέλθει νέα μείωση στις συντάξεις κατά τουλάχιστον 20-30%.

Τα Μνημόνια έστησαν έναν μηχανισμό διαρκούς απομείωσης των συνταξιοδοτικών παροχών μέχρι το 2060! Στόχος τα επόμενα χρόνια είναι, σύμφωνα με το πρώτο Μνημόνιο (ν. 3845/2010, σελ. 1381), σύνταξη για όλους, «υπολογισμένη με βάση τα ελάχιστα απαιτούμενα μέσα διαβίωσης». Όλα τα μεγέθη, μετά τη σταδιακή αποχώρηση του κράτους από το σύστημα και την εγγύηση μόνον της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ, θα βρίσκονται υπό διαρκή μείωση αναλόγως των εισπράξεων από τις εισφορές και του αριθμού των συνταξιούχων.


Γι' αυτό δεν πρέπει οι εκπρόσωποι της συγκυβέρνησης να ξαναπούν στον ελληνικό λαό ότι, υπό το καθεστώς των Μνημονίων, δεν θα ληφθούν νέα μέτρα μείωσης των συντάξεων και των άλλων προνοιακών παροχών. Η συνταξιοδοτική δαπάνη έχει καθοριστεί ποια είναι ως ποσοστό του ΑΕΠ και από πού προέρχεται, ήδη από το πρώτο Μνημόνιο και μέχρι το 2060! Είναι άλλο ζήτημα, αν αυτοί οι μηχανισμοί μόνιμης μείωσης καταργηθούν με νεώτερους νόμους.

Έτσι λοιπόν είναι προσχηματικός και παραπλανητικός ο τίτλος του νομοσχεδίου «Αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλεια...». Μεγάλες οι φιλοδοξίες του… Να χτυπήσει «με το κοντάρι τους ανεμόμυλους», αφού μεταθέτει την ευθύνη διάλυσης του Ασφαλιστικού Συστήματος στις ανεπαίσθητες συνέπειες της παραβατικότητας κάποιων πολιτών και παραγόντων των δομών απασχόλησης και συντάξεων.

Στη Γερμανία βρίσκονται ήδη υπό εξέταση 53.000 περιπτώσεις ιατρικών λαθροχειριών στα Ασφαλιστικά Ταμεία για τα έτη 2010-2011, όπως μας πληροφορεί έγκυρο δημοσίευμα του δημοσιογράφου Andreas Mihm της Allgemeine Zeitung στις 17-1-2013. Ο Γερμανός εκπρόσωπος δεν βγήκε να δυσφημήσει τη χώρα του και τους συμπατριώτες του ούτε η είδηση είναι κάθε μέρα στα κεντρικά γερμανικά δελτία ειδήσεων. Απλώς ανέφερε ότι το φαινόμενο δεν είναι γενικευμένο και ότι είναι αντιμετωπίσιμο. Και το θέμα έπαψε να απασχολεί την επικαιρότητα. Εμείς, με την αμετροέπεια και τον μνημονιακό ζήλο που μας διακρίνει, προσπαθούμε να καλύψουμε τις αληθινές πληγές του Ασφαλιστικού Συστήματος και «πιπιλίζουμε» διαρκώς την «καραμέλα» των απατηλών συντάξεων ως κύριο λόγο απομείωσης του ποσού τους.

Και βεβαίως ο περιορισμός της παραβατικότητας είναι σε σωστή κατεύθυνση, κυρίως στους νομούς όπου έδρασαν ισχυροί παράγοντες του μετανοημένου πολιτικού συστήματος. Και βεβαίως όλο το πλέγμα της αυστηροποίησης και της πειθαρχικής αντιμετώπισης των παραβατικών συμπεριφορών και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών για την καταπολέμηση της «μαύρης» ή αδήλωτης εργασίας πρέπει να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Και βεβαίως είναι σοβαρή η εξοικονόμηση των 420 εκατ. ευρώ, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, που θα έχει το σύστημα κατ' έτος όταν παταχθεί το φαινόμενο. Όμως όταν ένα σύστημα καταρρέει, δεν αιμοδοτείται, έχει διαρκείς απώλειες, σε ετήσια βάση, 6-7 δισ. ευρώ από την ανεργία και τη μείωση των μισθών, 2 δισ. ευρώ από τη «μαύρη», ανασφάλιστη, ελαστική και νεανική απασχόληση της εργασιακής «ειλωτείας» και 1,4 δισ. ευρώ από τον περιορισμό της κρατικής επιχορήγησης για το έτος 2013, τα όποια μέτρα εξορθολογισμού και πάταξης της παραβατικότητας δεν πρόκειται να επηρεάσουν τη βιωσιμότητά του.

Εξάλλου, η συρρίκνωση του ρόλου του ΟΑΕΔ, ο περιορισμός του σε διεκπεραιωτικά καθήκοντα υπέρ της ενίσχυσης του ρόλου των Ιδιωτικών Γραφείων Ευρέσεως Εργασίας (ΙΓΕΕ) και των Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης (ΕΠΑ), υποβαθμίζει την κρατική πολιτική απασχόλησης και πάταξης της ανεργίας.

Οδεύουμε, όπως επιτάσσει το Μνημόνιο, σε προϊούσα ιδιωτικοποίηση των πολιτικών απασχόλησης, κάτι που φαντάζει εντελώς ανώδυνο για το κοινωνικο-οικονομικό σύστημα, εμπερικλείει όμως μέγιστους κινδύνους για τους πολίτες.

Το θεσμικό τέλος δύο ιστορικών Οργανισμών, του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, που είχαν σπουδαίο ρόλο στη στήριξη των κατώτερων εργατικών και συνταξιοδοτικών στρωμάτων, δείχνει ότι το μνημονιακό κράτος εγκαταλείπει την όποια κοινωνικότητα τού είχε απομείνει. Ο πολιτισμός, η αναψυχή, η διασκέδαση των εργατικών στρωμάτων, η λαϊκή στέγη, δεν αποτελούν πλέον γι' αυτό προτεραιότητα.

Αυτός ο προσανατολισμός προκύπτει ανάγλυφα και από το κεφάλαιο για τους ανάπηρους, που εξελίσσεται σε δράμα: Από την καθυστέρηση για τη συγκρότηση των Επιτροπών και από τη μνημονιακή δέσμευση για δραστική μείωση των αναπηρικών συντάξεων μέχρι την ακραία αναλγησία του άρθρου 66 του νομοσχεδίου, που ζητάει πίσω τις καταβληθείσες αναπηρικές συντάξεις, αν το ποσοστό αναπηρίας που θα τους αποδοθεί θα είναι κάτω από 67%.

Το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση είναι στο κενό. Ή μάλλον περιφέρεται σαν φάντασμα στα πολεμικά συντρίμμια του Μνημονίου. Ζητάει άλλοθι για τη συνολική καταστροφή που προξένησαν -και προξενούν ακόμη- οι μνημονιακές πολιτικές στην Ελλάδα, κυρίως στο κοινωνικό κράτος και όλα τα υποσυστήματά του. Άλλοθι που δεν πρέπει να του δοθεί.

Συμπερασματικά, το συζητούμενο νομοσχέδιο:

* Αναγορεύει την υπαλληλική τάξη, κυρίως των υπηρετούντων στις Υπηρεσίες Εργασίας και Ασφάλισης, σε οιονεί εγκληματούσα τάξη.

* Αυστηροποιεί το ήδη σκληρό Δημοσιοϋπαλληλικό Πειθαρχικό Δίκαιο που θέσπισε το τρίτο Μνημόνιο (ν. 4093/2012), αντίθετα στις αρχές του κράτους δικαίου και ειδικότερα στην ασφάλεια που πρέπει να παρέχει στους πολίτες, αντίθετα στις αρχές του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού και του Συντάγματός μας.

* Μετακυλίει την ευθύνη για τη λεηλασία των αποθεματικών και για το «κραχ» του Ασφαλιστικού Συστήματος, στους περήφανους και φιλόπονους Έλληνες δημοσίους υπαλλήλους.

* Δημιουργεί μόνιμες τεχνητές δεξαμενές παραγωγής επίορκων δημοσίων υπαλλήλων, προκειμένου να υλοποιείται κατ’ έτος η σκληρή μνημονιακή δέσμευση για μαζικές απολύσεις.

Το προωθούμενο νομοσχέδιο δεν απαντά στα τραγικά αδιέξοδα της ελληνικής κοινωνίας, στα οποία έχει περιπέσει λόγω της καταστροφικής πολιτικής του Μνημονίου.


@@@@@@@@@@@@@@

7+1 νέες πληγές στο Ασφαλιστικό μέχρι το 2015

Μόνο τρία χρόνια χρειάστηκαν προκειμένου να ξεθεμελιωθεί το κοινωνικό κράτος που δομήθηκε τα τελευταία 60 χρόνια στη χώρα, ενώ μέσα στην επόμενη διετία έρχονται νέες θεσπισμένες ανατροπές, σε συντάξεις και ασφάλιση

Τα τρία θανατηφόρα «τ», τρία Μνημόνια, τρία χρόνια, τρόικα, ήταν αρκετά για να περικοπούν οι συντάξεις μέχρι 56%, να χαθούν κοινωνικά επιδόματα, να κοπούν επικουρικές συντάξεις μέχρι και 80% και τα εφάπαξ βοηθήματα μέχρι 35%, εξοικονομώντας συνολικά 8,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,5 δισ. είναι από το 3ο Μνημόνιο. 

Το πρώτο κύμα
Από το 2010 που θεσπίστηκαν οι πρώτες ανατροπές έχουν συμβεί τα εξής:
* Με το 1ο Μνημόνιο (ν. 3986/11) ξεκίνησε το «κούρεμα» των συντάξεων και των επικουρικών, οι οποίες κόπηκαν αναλογικά από 3%, 4% και ούτω καθεξής.
* Με το 2ο Μνημόνιο κόπηκαν οι επικουρικές συντάξεις από την 1/11/2011 κατά 30% στο ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ) και από 15% στα επικουρικά ταμεία των ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λπ.
* Με το 3ο Μνημόνιο (ν. 4051/12) κόπηκαν από τα 200-250 ευρώ 10%, από τα 251-300 ευρώ 15% και ούτω καθεξής.
* Καταργούνται από φέτος τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και η 13η σύνταξη.
* Μειώθηκαν οι κύριες συντάξεις από 5% έως 20% από τον περασμένο Ιανουάριο κλιμακωτά για ποσά από 1.000,01 - 1.500 ευρώ, 5% στο σύνολο του ποσού κ.λπ.
* Οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις ανέρχονται στο 80%, ενώ μόνο φέτος, αθροιστικά, η μείωση ανήλθε από 16% ώς 22% για 900.000 ασφαλισμένους. 

Διετής γολγοθάς
1 Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων στα Ταμεία κύριας ασφάλισης, στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στο Δημόσιο από το 2015 και υιοθετείται μικτό σύστημα στον τρόπο υπολογισμού. Το τελικό ποσό της σύνταξης θα διαμορφώνεται από τη βασική σύνταξη και από την αναλογική σύνταξη. Η εφαρμογή της βασικής σύνταξης θα είναι στα 360 ευρώ, δηλαδή όσο είναι σήμερα η προνοιακή σύνταξη του ΟΓΑ.
2 Μετά το 2015 θα υπάρξει ένα μεταβατικό διάστημα για όσους συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα έτη. Για τα έτη ασφάλισης από το 2011 και μετά θα δίδεται αναλογία της σύνταξης ίση με το πηλίκον των ετών που διήνυσε μετά την ημερομηνία αυτή, διά του συνόλου των ετών ασφάλισής του.
3 Η βασική και η αναλογική σύνταξη θα δίδονται για 12 μήνες το χρόνο, δηλαδή δεν θα χορηγούνται 13η και 14η συντάξεις. Για τον υπολογισμό της σύνταξης θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του εργασιακού βίου. Το ποσοστό αναπλήρωσης για κάθε έτος ασφάλισης θα διαμορφώνεται με ένα συντελεστή που αρχίζει από το 0,8% κατά το πρώτο έτος ασφάλισης και κλιμακώνεται, στο 40ό και έως το 50ό έτος, στο 1,5%. Σημειώνεται ότι σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει το 2%. Το ποσοστό αναπλήρωσης μαζί με τη βασική σύνταξη θα φθάνει το 64%.
4 Θα υπάρξει ενιαίος τρόπος για τον υπολογισμό εισφορών και συντάξεων με τις ενοποιήσεις των κλάδων που θα γίνουν το 2014. Το σχέδιο των ενοποιήσεων περιλαμβάνει τη συγχώνευση σε έξι Ταμεία κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, Δημόσιο, ΝΑΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) 60 ασφαλιστικών κλάδων και 90 τμήματα μητρώων συνταξιούχων που σήμερα λειτουργούν με δικό τους καθεστώς εισφορών και παροχών. Αυτό θα επηρεάσει κατά κύριο λόγο τους ασφαλισμένους στα πρώην ευγενή ταμεία (ΔΕΚΟ, τράπεζες) που θα αντιμετωπίσουν σταδιακά μειώσεις στις παροχές σε χρήμα -ακόμα και στις συντάξεις- ενώ αντίστοιχα θα μειωθεί και το ύψος των εισφορών που καταβάλλουν.
5 Οι ενιαίες εισφορές θα σημάνουν ενιαίο σύστημα παροχών. Ο νέος υπολογισμός των συντάξεων είναι σε άμεση σύνδεση με το ύψος των καταβαλλόμενων εισφορών, στο σύνολο του εργασιακού βίου του ασφαλισμένου.
6 Περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%.
7 Αναδρομικό ψαλίδι θα έχουν 100.000 από τον ερχόμενο μήνα, όπου περικόπτονται κατά 12% οι διπλές συντάξεις που το άθροισμά τους είναι μεγαλύτερο από 1.300 ευρώ. Πρόκειται για συνταξιούχους γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς αλλά και δικαστικούς, που παίρνουν μια κύρια σύνταξη από το Ταμείο στο οποίο ανήκουν (δηλαδή από το ΕΤΑΑ) και μια δεύτερη, επίσης κύρια σύνταξη, είτε από το ΙΚΑ είτε από το Δημόσιο. Οι διπλοσυνταξιούχοι είχαν μείνει μέχρι τώρα εκτός περικοπών όσον αφορά την Εισφορά Αλληλεγγύης που επιβάλλεται με ποσοστά 3%-14% και από το πρώτο ευρώ σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, και από τη μείωση κατά 12% που επιβάλλεται στο τμήμα σύνταξης από τα 1.300 ευρώ και πάνω. Και στις δύο περιπτώσεις οι περικοπές αυτές, όπως προβλέπονται στους νόμους 3986/11 (ΛΑΦΚΑ) και 4051/12 (μείωση 12%), επιβάλλονται είτε σε μια κύρια σύνταξη είτε στο άθροισμα δύο κύριων συντάξεων.
8 Νέος τρόπος υπολογισμού σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ βοήθημα που θα μειωθούν μέχρι 84% από την 1-1-2015. 
@@@@@@@@@@@@

 2 Μαρτίου 2013

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΑ

Στρώνουν «χαλί» για ένα Ταμείο και σύνταξη 360 ευρώ
Του ΑΝΤΩΝΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ 

Κυβερνητικό σχέδιο που θα προκαλέσει σοκ, καθώς αλλάζει άρδην το υφιστάμενο ασφαλιστικό σύστημα με περαιτέρω μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων και συγχωνεύσεις των ασφαλιστικών ταμείων, ώστε να παραμείνουν μόνο δύο κύρια ταμεία ασφάλισης, βρίσκεται στα σκαριά, σε μια προσπάθεια περαιτέρω μείωσης των δαπανών τα επόμενα χρόνια.


Η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο προβληματίζονται έντονα, μετά τη διαπίστωση ότι και φέτος, μετά τις δραματικές περικοπές σε συντάξεις, δώρα κ.ά., το έλλειμμα των Ταμείων αναμένεται να κλείσει στα 2,5 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους, αυξημένο κατά 600 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το 2012. Αλλά εκφράζονται επιπλέον φόβοι ότι οι αθρόες συνταξιοδοτήσεις τα επόμενα δύο χρόνια θα επιβαρύνουν επιπλέον το σύστημα, ιδιαίτερα από τις αποχωρήσεις δημοσίων υπαλλήλων, που θα κάνουν χρήση της πρόωρης συνταξιοδότησης προκειμένου να αποφύγουν την εφεδρεία ή την απόλυση.

Το σχέδιο του διοικητή του ΙΚΑ, Ροβέρτου Σπυρόπουλου, βρίσκεται σε συζήτηση τόσο από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών όσο και στο υπουργείο Εργασίας, ενώ αποδέκτης της πρότασης του διοικητή του Ιδρύματος έχει γίνει ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος σκέφτεται να αναθέσει το όλο θέμα σε ειδική επιτροπή «σοφών». Αναλυτικά η πρόταση περιλαμβάνει τα εξής σημεία:

1. Τη δημιουργία και λειτουργία ενός μόνο Ταμείου που θα καταβάλλει την ενιαία Εθνική Σύνταξη ύψους 360 ευρώ και την ανταποδοτική με βάση τις εισφορές των ασφαλισμένων και των εργοδοτών, για τους μισθωτούς.

2. Το ΙΚΑ να αποτελέσει τον ασφαλιστικό «κορμό» της μισθωτής εργασίας και σε αυτό να ενταχθούν το ΕΤΑΑ (Ταμείο που ασφαλίζει τους μηχανικούς, τους γιατρούς και τους δικηγόρους) και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (στο οποίο έχουν συγχωνευτεί τα Ταμεία Τύπου).

3. Ο ΟΑΕΕ, που ασφαλίζει τους αυτοαπασχολούμενους, τους εμπόρους και τους βιοτέχνες, να παραμείνει ως ανεξάρτητος λογαριασμός έξω από το σύστημα και σε αυτόν να υπαχθούν οι γιατροί, οι δικηγόροι και οι μηχανικοί που είναι εκτός μισθωτής εργασίας και διατηρούν Δελτία Παροχής Υπηρεσιών και βιβλία. Η άλλη πρόταση στελεχών της γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων περιλαμβάνει την ένταξη του ΟΑΕΕ μέσα στο ΙΚΑ ως ανεξάρτητου λογαριασμού, αλλά εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να προκαλεί ετήσια «τρύπα» ύψους 400 εκατ. ευρώ, καθώς οι μισοί κυρίως έμποροι-βιοτέχνες αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

4. Εθνική Σύνταξη: Το Ταμείο να αποδίδει σε όλους τους πολίτες την Εθνική Σύνταξη από την 1/1/2015 που έχει προβλεφθεί με το νόμο Λοβέρδου και ανέρχεται στα 360 ευρώ και την επιπρόσθετη ανταποδοτική Σύνταξη με βάση τις εισφορές (όπως προβλέπει και ο νόμος).

5. Ο ΟΓΑ να διατηρηθεί ως Ταμείο ασφάλισης των αγροτών λόγω των ιδιαιτεροτήτων που έχει, αλλά και ως προνοιακό Ταμείο.

6. Επικουρικά ταμεία: Συγχώνευση όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ) και καθιέρωση μιας ενιαίας επικουρικής παροχής.

7. Εναλλακτική ασφάλιση: Προτείνεται πρόσθετη ασφάλιση μέσω της δημιουργίας εναλλακτικών (προσωπικών) επιλογών θεμελίωσης επιπρόσθετων ασφαλιστικών δικαιωμάτων τα οποία θα προέρχονται: α) από επαγγελματικά ταμεία, β) από τις ιδιωτικές ασφαλίσεις που θα παρέχουν πρόσθετες συντάξεις, κύριες και επικουρικές, είτε υπηρεσίες υγείας κ.ά., μέσω συγκεκριμένων φορολογικών κινήτρων. Ηδη, με τις πρόσφατες ενοποιήσεις των επικουρικών ταμείων τέσσερα ταμεία (ασφαλιστικών εταιρειών, πετρελαίου, εργαζομένων στο φάρμακο και τροφίμων) παρέμειναν έξω από το σύστημα και λειτουργούν πλέον ως Επαγγελματικά Ταμεία, και συνολικά τα επαγγελματικά ταμεία της χώρας μας γίνονται 13.

Η εκτίμηση του διοικητή του ΙΚΑ είναι ότι με το συγκεκριμένο σχέδιο θα αυξηθούν τα έσοδα του ΙΚΑ, θα απλοποιηθεί η γραφειοκρατία, ενώ η διοικητική ενσωμάτωση θα βοηθήσει σε περαιτέρω μείωση της κρατικής δαπάνης (κόστος προσωπικού). 
 πηγη: Ελευθεροτυπία
@@@@@@@@@@@@@@@
 
 27/02/2013
Η βουλευτής Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Χαρά Καφαντάρη παρευρέθηκε σήμερα στη διαμαρτυρία που οργάνωσε η πρωτοβουλία συνταξιούχων στο υπουργείο Εργασίας.
Μετά το τέλος της συγκέντρωσης η Χ. Καφαντάρη δήλωσε σχετικά: 

Η τρικομματική συγκυβέρνηση συνεχίζει την ανάλγητη πολιτική των προκατόχων της απέναντι στις πλέον ευάλωτες κατηγορίες της κοινωνίας. Ακολουθώντας τις επιταγές των αλλεπάλληλων μνημονίων, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ περνάνε μια σειρά από καταχρηστικούς και αντισυνταγματικούς νόμους, οδηγώντας με τον τρόπο αυτό τους συνταξιούχους σε απόγνωση.
Οι συντάξεις δεν είναι ούτε προνοιακό επίδομα, ούτε φιλοδώρημα. Οι συντάξεις είναι το αποτέλεσμα των μόχθων μιας ολόκληρης ζωής, είναι ασφαλιστικές εισφορές που για 35 και 40 χρόνια οι συνταξιούχοι σαν εργαζόμενοι κατέβαλαν στο κράτος, με τη δέσμευση του τελευταίου πως θα διαφυλάσσει και θα διαχειρίζεται τα αποθεματικά ταμεία με σεβασμό στην έννομη τάξη και το κοινό περί δικαίου αίσθημα.
Οι μνημονιακές πολιτικές που προκαλούν την κατεδάφιση των συντάξεων, την στην πράξη κατάργηση του κράτους Προνοίας και του δημόσιου Συστήματος Υγείας, τις τραγικές ελλείψεις σε φάρμακα πρώτης ανάγκης και την κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων είναι ανάγκη να ανατραπούν άμεσα. Μόνος αποτελεσματικός τρόπος αντίστασης είναι η οργάνωση και ο κοινός αγώνας ανέργων, εργαζομένων και συνταξιούχων, για να μη μείνει κανένας μόνος του στην κρίση.
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

@@@@@@@@@@@@@@@@@@

7/2/2013
Δήλωση του Δ. Στρατούλη για την κοινοποίηση απολύσεων στο ΙΚΑ

Η Διοίκηση του ΙΚΑ απολύει 500 υπαλλήλους.... μέσω email!

Παρόλο που για περισσότερους από τρεις μήνες η Κυβέρνηση καθησύχαζε τους 500 υπαλλήλους του ΙΚΑ που προσελήφθησαν βάσει της προκήρυξης ΑΣΕΠ 9Κ/2008 ότι δεν θα απολυθούν, παρόλο που όλα τα κόμματα είχαν δηλώσει στη Βουλή ότι συμφωνούν στην εύρεση λύσης για την παραμονή τους στο ΙΚΑ, παρόλο που έχει καταστεί σαφές ότι θα καταστραφούν 500 οικογένειες, αλλά και θα καταρρεύσουν οι Υπηρεσίες του ΙΚΑ από την αποχώρησή τους, έγινε γνωστό σήμερα ότι η Διοίκηση του ΙΚΑ κοινοποιεί απολύσεις μέσω email!

Θυμίζουμε στους κ.κ. Υπουργούς Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι οι υπάλληλοι αυτοί, επιτυχόντες του ΑΣΕΠ, κλήθηκαν να υπηρετήσουν στο ΙΚΑ, άφησαν τις προηγούμενες εργασίες τους, σε πολλές περιπτώσεις μετακόμισαν με τις οικογένειές τους, εκπαιδεύτηκαν και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε νευραλγικές υπηρεσίες του ΙΚΑ τα τελευταία 2 χρόνια. Θυμίζουμε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κατέθεσε τροπολογία για τη εύρεση δίκαιης λύσης ώστε να μην απειλείται με διάλυση το ΙΚΑ, ιδίως οι υπηρεσίες απονομής συντάξεων, αλλά οι δυο συναρμόδιοι Υπουργοί δεν την έκαναν αποδεκτή, δηλώνοντας ότι τα αρμόδια Υπουργεία και η Διοίκηση βρίσκονται σε συνεργασία για την επίλυση του θέματος, αλλά δεν είναι ακόμα έτοιμοι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει τους αγώνες, μέσα και έξω από τη Βουλή, μέχρι την οριστική επίλυση του θέματος, δηλαδή την παραμονή των υπαλλήλων της 9Κ στο ΙΚΑ, προκειμένου πρωτίστως να εξασφαλισθεί η εξυπηρέτηση εκατομμυρίων ασφαλισμένων και συνταξιούχων, των οποίων τα δικαιώματα παραβιάζονται από τις μνημονιακές πολιτικές και τη διάλυση των δομών του ΙΚΑ. 


 @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2013


Η νέα λεηλασία των συντάξεων.
του Γιάννη Δούκα
μέλους της Ε.Ε. της ΟΜΕ – ΟΤΕ
Αθήνα 30/1/2013

Τα τρία τελευταία χρόνια τα κόμματα και οι κυβερνήσεις του μνημονίου έκαναν αλυσιδωτές και συνεχείς επιθέσεις στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα.
Οι επιθέσεις αυτές υπηρετούν σταθερά το στόχο της μετάλλαξης του ασφαλιστικού συστήματος από δημόσιο καθολικό και αναδιανεμητικό σε ατομικό – κεφαλαιοποιητικό. Τα αλλεπάλληλα νομοθετήματα έφεραν αύξηση των απαιτούμενων χρόνων υπηρεσίας, αύξηση των ορίων ηλικίας, μείωση του συντάξιμου μισθού και μείωση των συντάξεων.
Το άρθρο αυτό αναφέρεται στις νέες μειώσεις στις συντάξεις που αρχίζει να εφαρμόζεται το διήμερο 30 και 31 Γενάρη 2013 και καταγράφει τις μειώσεις που έχουν γίνει από το 2010 μέχρι σήμερα.
Το διήμερο 30 και 31 Γενάρη του 2013 εφαρμόζονται για πρώτη φορά οι νέες μειώσεις των συντάξεων που προέρχονται από το τρίτο μνημόνιο και από την αύξηση του φόρου εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων. Οι μειώσεις αυτές έρχονται να προστεθούν σε όλες τις άλλες που μπήκαν την προηγούμενη τριετία για τις οποίες και αυτή τη φορά όπως και τις προηγούμενες ή όπως και για όλα τα μέτρα αναμασάνε την ίδια καραμέλα της τελευταίας φοράς και των τελευταίων μέτρων.


Οι συνταξιούχοι όλων των ταμείων στο τέλος του Γενάρη θα δουν τη σύνταξή τους να μειώνεται κατά 5% αν το άθροισμα της κύριας και επικουρικής τους σύνταξης είναι από 1.000 έως 1.500 €, κατά 10% αν είναι από 1.501 έως 2.000 € και κατά 15% αν είναι από 2.001 € και πάνω.
Η μείωση αυτή δεν θα είναι η μόνη γιατί από το Γενάρη του 13 αρχίζει να εφαρμόζεται ο νέος φορολογικός νόμος με βάση τον οποίο η παρακράτηση του φόρου είναι πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη περυσινή καθώς καταργήθηκε τελείως το αφορολόγητο, καταργήθηκε το αφορολόγητο των παιδιών και φορολογείται όλο το εισόδημα από το πρώτο € με αρχικό φορολογικό συντελεστή 22%. Αναλυτικά στοιχεία για το ύψος της φορολόγησης και των διαφορών παρουσιάζονται στο άρθρο με τίτλο η φορολογική επιδρομή σε μισθωτούς και συνταξιούχους.
Οι νέες περικοπές στις συντάξεις έρχονται να προστεθούν σ’ αυτές που έχουν γίνει και που αναλυτικά είναι οι εξής:


1.      Ειδική εισφορά στις κύριες συντάξεις (νόμος 3863/2010)
Ύψος σύνταξης
1.401 έως 1.700
1.701 έως 2.000
2.001 έως 2.300
2.301 έως 2.600
2.601 έως 2.900
2.901 έως 3.200
3.201 έως 3.500
3.501 και άνω
Ύψος εισφοράς
3%
4%
5%
6%
7%
8%
9%
10%

2.      Εισφορά συνταξιούχων κάτω των 60 ετών που μετά τις προηγούμενες κρατήσεις  παίρνουν σύνταξη άνω των 1.700 € (νόμος 3986/2011)
Ύψος σύνταξης
1.701 έως 2.300
2.301 έως 2.900
2.901 και άνω
Ύψος εισφοράς
6%
8%
10%

3. Στους συνταξιούχους ηλικίας κάτω των 55 ετών επιβλήθηκε μείωση ύψους 40% για το κομμάτι της κύριας σύνταξης που υπερέβαινε τα 1.000 € και για τους άνω των 55 επιβλήθηκε μείωση ύψους 20% για το κομμάτι της σύνταξης που υπερέβαινε τα 1.200 € (νόμος 4024/2011).
4. Στις κύριες συντάξεις που μετά τις παραπάνω κρατήσεις υπερέβαιναν τα 1.300 € επεβλήθη μείωση ύψους 12% για το κομμάτι της σύνταξης άνω των 1.300 € (νόμος 4051/2012).
5. Με το τρίτο μνημόνιο καταργήθηκαν τελείως τα δώρα και το επίδομα άδειας τα οποία με προηγούμενο νόμο είχαν γίνει μικρά επιδόματα. Η διάταξη αυτή αφορά και την κύρια και την επικουρική σύνταξη.
6.      Ειδική εισφορά στις επικουρικές συντάξεις (νόμος 3986/2011)

Ύψος σύνταξης
251 έως 300
301 έως 350
351 έως 400
401 έως 450
451 έως 500
501 έως 550
551 έως 600
600 και άνω

Ύψος εισφοράς
3%
4%
5%
6%
7%
8%
9%
10%

7. Μετά την προηγούμενη μείωση στις επικουρικές συντάξεις όλων των τομέων και κλάδων επικουρικής ασφάλισης του ΤΑΥΤΕΚΩ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΕΤΒΑ) επιβλήθηκε οριζόντια μείωση ύψους 15% στο ποσό που απέμενε μετά την αφαίρεση της ειδικής εισφοράς (νόμος 4024/2011).

8.      Ειδική εισφορά στις επικουρικές συντάξεις που μετά τις προηγούμενες κρατήσεις υπερβαίνουν τα 200 € (νόμος 4051/2012)
Ύψος σύνταξης
200 έως 250
250 έως 300
300 και άνω
Ύψος εισφοράς
10%
15%
20%
Όπως αναφέραμε εισαγωγικά αυτές τις μέρες μπαίνει η νέα μείωση που υπολογίζεται στο άθροισμα της κύριας και της επικουρικής σύνταξης. Επιπρόσθετα θα πρέπει να πούμε ότι στους συνταξιούχους θα παρακρατηθεί αναδρομικά σε τέσσερεις δόσεις η μείωση που αφορά το μήνα Ιανουάριο.
Οι κυβερνήσεις των μνημονίων όπως και τις προηγούμενες φορές έτσι και τώρα βεβαιώνουν ότι οι μειώσεις αυτές θα είναι οι τελευταίες. Ταυτόχρονα όμως το Υπουργείο Εργασίας μιλάει για αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων ενώ ήδη κυβερνητικά στελέχη και εκπρόσωποι της τρόικας μιλάνε για νέα μέτρα σε μισθούς, συντάξεις και δικαιώματα βάζοντας και πάλι μπροστά τη «βιωσιμότητα» του χρέους.
Εμείς επιμένουμε ότι όσο συνεχίζονται οι μέχρι σήμερα ασκούμενες κεντρικές πολιτικές τα προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος θα μεγεθύνονται, οι όροι συνταξιοδότησης θα γίνονται χειρότεροι και οι συντάξεις θα μειώνονται. Οι πολιτικές αυτές βαθαίνουν την ύφεση, μειώνουν τις θέσεις εργασίας, αυξάνουν την ανεργία, μειώνουν τους μισθούς, μεγαλώνουν την εισφοροδιαφυγή, μειώνουν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων και συνακόλουθα εντείνουν τα οικονομικά τους προβλήματα.
Οι πολιτικές αυτές δεν τροποποιούνται

Οι πολιτικές αυτές ανατρέπονται
@@@@@@@@@@@@@@@@
  

Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013
Δήλωση Δ. Στρατούλη για τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Συντονισμού των Ασφαλιστικών Ταμείων.

«Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΣΕ ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΟΥΣ ΖΗΤΙΑΝΟΥΣ»


"Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ προωθεί για πέμπτη φορά νέες μειώσεις των κύριων συντάξεων μέσω της λογιστικής και οικονομικής ενοποίησής τους και ακόμα μεγαλύτερες περικοπές των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ μέσω της σύνδεσής τους με τις εισφορές, τα ελλείμματα των ταμείων και τον ετήσιο αριθμό συνταξιοδοτήσεων. Στόχος της κυβέρνησης είναι να μετατρέψει τους συνταξιούχους σε εξαθλιωμένους ζητιάνους, τις κύριες συντάξεις τους σε απλά φιλοδωρήματα, τις επικουρικές σε «αέρα κοπανιστό» και τα εφάπαξ σε «όνειρα θερινής νυκτός».

Ο ΣΥΡΙΖΑ—ΕΚΜ προειδοποιεί τη μνημονιακή κυβέρνηση να μην απλώσει τα χέρια της «για να πάρει κι άλλο ψωμί από το τραπέζι των συνταξιούχων», την ίδια ώρα που οι οικονομικοί ολιγάρχες και οι φοροφυγάδες της χώρας μας είτε εντός, είτε εκτός λιστών κάνουν πάρτι σε βάρος του δημόσιου και κοινωνικού πλούτου.
Καλούμε όλους τους ασφαλισμένους και τους εργαζόμενους σε παλλαϊκό ξεσηκωμό για να μην περάσει ο νέος σφαγιασμό των συντάξεών τους, που θα τους οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη φτωχοποίηση και οικονομική εξαθλίωση."


@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2013
Πότε θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι. Αλαλούμ επικρατεί με την καταβολή των συντάξεων των διαφόρων ταμείων. Αρχικά τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας προσανατολίζονταν σε μια κοινή ημερομηνία, προκειμένου, όπως ανέφεραν να μην παρατηρείται το φαινόμενο της προσέλευσης μεγάλου αριθμού συνταξιούχων της ίδια μέρα στις τράπεζες. 

Στην πορεία όμως προέκυψαν διαφορετικές ημερομηνίες ανά ταμείο με αποτέλεσμα να επικρατήσει σύγχυση σε χιλιάδες συνταξιούχους. 

Συγκεκριμένα το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ), θα καταβάλλει τις συντάξεις την προτελευταία εργάσιμη μέρα κάθε μήνα, την τελευταία εργάσιμη τα υπόλοιπα ταμεία, ενώ ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) και ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) μια ημέρα μετά. 

Πιο συγκεκριμένα οι συντάξεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, θα καταβληθούν την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου, οι συντάξεις των άλλων Ταμείων στις 31 του μηνός και την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου θα καταβληθούν οι συντάξεις του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ. 

Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι, εάν τελικά θα αποζημιωθούν οι συνταξιούχοι για τις μέρες που μεσολαβούν μεταξύ της παλαιάς και νέας ημερομηνίας καταβολής της σύνταξης. Για παράδειγμα οι συνταξιούχοι κάποιων ταμείων λάμβαναν τη σύνταξη κάθε 24 του μήνα. Με τη νέα ρύθμιση όμως, θα λαμβάνουν τις συντάξεις τους από δω και στο εξής κάθε 31 του μηνός. Μεσολαβεί όμως ένα χρονικό διάστημα 7 ημερών που εάν τελικά δεν αποζημιωθούν σημαίνει ότι θα έχουν απολέσει ένα μέρος της σύνταξης. 

Χωρίς σύνταξη θα μείνουν από αυτόν το μήνα, περισσότεροι από 26 χιλιάδες δικαιούχοι του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ, οι οποίοι δεν προσήλθαν να απογραφούν, ενώ έχουν ήδη διακοπεί 11.095 συντάξεις του ΙΚΑ.

Ο ΟΑΕΕ παρέτεινε την προθεσμία απογραφής έως τις 15 Φεβρουαρίου, ενώ έως τις 28 του ίδιου μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί οι αντίστοιχες διαδικασίες για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Τ Α   Α Σ Η Μ Ι Κ Α  Μ Α Σ
                                                        
Δεκέμβρης του 12

Του Βασίλη ΔΑΜΙΑΝΟΥ

Η εκποίηση των όποιων αγαθών σήμερα συνήθως γίνεται, ή από τους ίδιους τους κατόχους τους, ή με την θεσμική εντολή των εκπροσώπων τους. Δηλαδή για να πουλήσεις κάτι, πρέπει πρώτα και κύρια αυτό να είναι δικό σου. Αυτό όμως δεν συμβαίνει σήμερα στη χώρα μας με το ξεπούλημα του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Όχι μόνο γιατί κατά προτεραιότητα απ’ την εκποίηση θα εισπραχθούν απ’ τους δανειστές τα έτσι προερχόμενα έσοδα στον γι’ αυτό το σκοπό ειδικό μνημονιακό κουρμπανά, με ευθύνη του αντικανονικά ορισμένου ΤΑΪΠΕΔ. Ούτε γιατί σαν επιδίωξη είναι δυνατόν να μην επιτευχθεί η στόχευση του έτσι εξασφαλισμένου αυτού ποσού απ’ το ξεπούλημα. Γεγονός που θεωρείται βέβαιο λόγω και της χρηματιστηριακής και της προσφερόμενης σημερινής αξίας της αγοράς. Αλλά γιατί μνημονιακά και αυτόματα έχουν υπογράψει οι της συγκυβέρνησης ότι, αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει να μειωθούν πάλη οι δαπάνες. Κάτι που δείχνει την εύκολη λύση και τους συνήθεις ύποπτους. Δηλαδή μισθούς, συντάξεις, φάρμακα, νοσοκομεία κλπ. Αγνοείται το γεγονός από τους ίδιους ότι η ιδιοκτησία αυτή είναι κοινωνική και δεν ανήκει σε καμία κάθε φορά κυβέρνηση. Γιατί αυτή σαν εκλεγμένη διαχειρίστρια, έχει την ευθύνη μόνο της καλής διαχείρισης και της εύρυθμης λειτουργίας αυτού του χώρου και όχι της εκποίησής του, κάτι που δεν εξασφαλίζεται απ’ τους ιδιώτες όπως φαίνεται παρακάτω.

-Χωρίς να εκθειάζει κανείς το σημερινό Δημόσιο Τομέα του πελατειακού κράτους, των εργολάβων, της ληστρικής τιμολογιακής πολιτικής -που με τους ιδιώτες θα χειροτερέψει- τις ένοχες αναθέσεις έργων, τις προμήθειες υλικών κλπ., σαν λάφυρο εκλογικής νίκης, για τον ιδιώτη το κέρδος προηγείται των όποιων υπηρεσιών και του όποιου Εθνικού Συμφέροντος. Γι’ αυτό και κάτω απ’ την πίεση των κινημάτων, οι Άγγλοι υποχρεώθηκαν να επανέλθουν με τους σιδηροδρόμους, οι Ιταλοί με δημοψήφισμα δεν ξεπούλησαν τα νερά και οι Καλιφορνέζοι την ενέργεια, και όχι μόνο.

- Τι είδους σχεδιασμός για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας μπορεί να υπάρξει, όταν οι χειριστές του Δημόσιου Τομέα δεν ανήκουν, όχι μόνο απλά στο δημόσιο, αλλά σε κέντρα, που όσο πιο εξαθλιωμένος γίνεσαι εσύ, τόσο περισσότερο τη φτώχια σου την επιδιώκουν επειδή τους συμφέρει.

-Ο Ευρύτερος Δημόσιος Τομέας δεν στήθηκε, ούτε επεκτάθηκε απ’ την τσέπη κανενός σημερινού καλοθελητή, παρά απ’ τις τσέπες και τη δουλειά των εργαζόμενων σ’ αυτές και των φορολογουμένων. Είτε με εξωτερικό ή εσωτερικό δανεισμό, είτε απ’ την τιμολογιακή υπεραξία των πελατών, παρά τις εγκληματικές και ύποπτες παραχωρήσεις που έγιναν στον τομέα αυτόν. 

-Πέρα απ’ τις απολύσεις, την αύξηση της ανεργίας, των θανατηφόρων ατυχημάτων απ’ την εντατικοποίηση, ιδιαίτερα μετά τις μεσαιωνικές τελευταίες σχέσεις εργασίας και την τρομοκρατία που θα προκληθεί, τσακίζοντας τα συνδικάτα των χώρων, καθώς κι’ από τις επιπτώσεις στο ασφαλιστικό, όταν αυτός περάσει στους ιδιώτες, το σημαντικότερο είναι ότι επαφίεται η ασφάλεια της χώρας σε βασικούς τομείς (τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, νερά κλπ.) σε αποκλειστικά κυνηγούς του κέρδους. Σ’ αυτούς που δεν θα διστάσουν μπροστά σε τίποτε να προδώσουν τη χώρα μας, αρκεί να οικονομήσουν.

-Το Ελληνικό Σύνταγμα στο άρθρο 106 παρ. 1 αναφέρει. Τα υπόγεια και υποθαλάσσια κοιτάσματα, (ορυχεία, νερά, υδρογονάνθρακες κλπ.)χαρακτηρίζονται εθνικός πλούτος και θεσπίζονται ειδικοί νόμοι για την εκμετάλλευσης τους μέσα στα πλαίσια της εθνικής οικονομικής ανάπτυξης. Τι πιο ξεκάθαρο για την αντισυνταγματικότητα αυτής της επιλογής. Ιδιαίτερα για τους ασφαλισμένους της ΔΕΗ που οι κρατήσεις τους λόγω αυτασφάλισης, αφού ενσωματώθηκαν στην περιουσία της, πουλήθηκαν σαν μετοχές στο χρηματιστήριο χωρίς αυτές να τους ανήκουν, αλλά και χωρίς την νόμιμα οφειλόμενη αντιπαροχή. Ούτε η Μάχη της Ηλεκτρικής στο Κερατσίνι τον Οκτώβρη του 44 για τη σωτηρία του εργοστασίου με τόσους νεκρούς πατριώτες και όχι μόνο, έγινε για να ξεπουληθεί η θυσία τους. 

-Για πρώτη φορά απ’ την μεταπολιτευτική περίοδο, απαξιώνεται ο δημόσιος πλούτος της χώρας μας, μεταφέρεται σε τόσα λίγα χέρια απ’ το νότο στο βορά και όχι μόνο και σε μεγαλοκαρχαρίες που για κανέναν λόγο δεν θα έβαζαν τα λεφτά τους σε ζημιογόνες επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον αποικιακό ν.3986/11.

-Τέλος, η ταύτιση της στρατιωτικής με την οικονομική κατοχή αποδεικνύεται σήμερα, αν ανατρέξουμε στο 41-44 όταν ο κατακτητής, σ’ αυτήν την επιλογή κατάληξε για να ελέγξει τη χώρα μας. Δηλαδή ότι ακριβώς ξεπουλιέται σήμερα.(ενέργεια, καύσιμα, τρένα, νερά, λιμάνια, τηλεπικοινωνίες, πολεμική βιομηχανία κλπ).

@@@@@@@@@@@@@@@Σάββατο 10 Νοέμβρη 2012
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ
«Μαζί με τους εργάτες οικοδομούμε κίνημα ανατροπής»
Ξεκίνησε χτες στην Αθήνα το 20ό συνέδριο της Ομοσπονδίας

Οι σύνεδροι ψηφίζουν για την έναρξη των διαδικασιών
Με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, οπλισμένοι με εμπειρία από τους αγώνες και όπλο την ενότητά τους, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, επιχειρούν ακόμα ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ακόμα μεγαλύτερης - και κρίσιμης σημασίας - συμβολής τους στην ανάπτυξη του εργατικού κινήματος, σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε επιχείρηση, στον κοινό αγώνα μαζί με το ταξικό κίνημα και το ΠΑΜΕ. Αυτή η αναγκαιότητα αναδείχτηκε χτες πρώτη μέρα των εργασιών του 20ού συνεδρίου της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ το οποίο και ολοκληρώνεται σήμερα με την εκλογή των νέων οργάνων της διοίκησης και αντιπροσώπων για το συνέδριο της ΓΣΕΕ. Κατά την έναρξη του συνεδρίου κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους συνταξιούχους που έφυγαν από τη ζωή το προηγούμενο διάστημα.Ο πρόεδρος της απερχόμενης διοίκησης της Ομοσπονδίας Δήμος Κουμπούρης παρουσίασε την εισήγηση από την πλούσια δράση της Ομοσπονδίας και των σωματείων - μελών της από το προηγούμενο συνέδριο, στάθηκε στα θετικά συμπεράσματα αλλά και στις αδυναμίες από τη δράση.
Μεγάλο μέρος της εισήγησης αφιερώθηκε στα κρίσιμα ζητήματα, που η ίδια η επίθεση του κεφαλαίου - κυβέρνησης - ΕΕ επιβάλλουν πιο αποφασιστική δράση με στόχο τη μαζικοποίηση και την ανασύνταξη του συνταξιουχικού κινήματος. Ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δοθεί στη σύνδεση της δουλειάς των συνταξιουχικών σωματείων με τα εργατικά σωματεία και το λαϊκό κίνημα. «Η επίθεση είναι ενιαία και ενιαία πρέπει να απαντάμε», είπε χαρακτηριστικά. Πιο ειδικά, μεταξύ άλλων, για τη διάρθρωση του συνταξιουχικού κινήματος και τα καθήκοντα που μπαίνουν για τους συνταξιούχους, ο Δ. Κουμπούρης υπογράμμισε ότι στις νέες συνθήκες «με τις περικοπές που έγιναν και γίνονται, τη συγκρότηση του ΕΟΠΥΥ και με την ένταξη των νέων δημοσίων υπαλλήλων στο ΙΚΑ, χρειάζεται να ανοίξουμε ζήτημα και να ενημερώσουμε τους συνταξιούχους αυτών των χώρων για την ανάγκη ένταξης των συνταξιούχων στα σωματεία του ΙΚΑ».
Τόνισε επίσης ότι πρέπει να «προχωρήσουμε πιο αποφασιστικά, να ανοίξει η συζήτηση και να παρθούν πρωτοβουλίες για τη συγκρότηση ενός σωματείου κατά νομό, που θα γράφονται όλοι οι συνταξιούχοι. Να πάρουμε υπόψη ότι σήμερα σε 15 νομούς εκτός από την Αττική, έχουμε 2,3 ακόμα και 4 σωματεία κατά νομό. Στην Αττική τα σωματεία είναι 31. Σε πρώτη φάση πρέπει να λύσουμε το θέμα να υπάρχει ένα σωματείο του ΙΚΑ κατά νομό».
Και κατέληξε: «Μαζί με τους εργάτες, τη νέα γενιά, τους φτωχομεσαίους επαγγελματίες και αγρότες, οικοδομούμε κίνημα ανατροπής απέναντι στις πολιτικές του κεφαλαίου και των κομμάτων που το υπηρετούν. Μόνο τέτοιο κίνημα θα αποτρέπει αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα, θα γίνει προοπτική και διέξοδος για εξουσία της εργατικής τάξης και του λαού».
Στο συνέδριο παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν εκ μέρους της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) ο Βαλεντίν Πάντζο μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στο παγκόσμιο συνέδριο συνταξιούχων που θα πραγματοποιηθεί το 2013 στη Βαρκελώνη. Ο Γιάννης Πάσουλας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο Κώστας Σκαρπάρης εκ μέρους της Ενωσης Κυπρίων Συνταξιούχων, ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ. Ο Κιμ Μπόι, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας των Συνταξιούχων Ισπανίας και πολλά ακόμα συνδικαλιστικά στελέχη από τις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις που συγκροτούν τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα.
Η πρώτη μέρα έκλεισε με τις τοποθετήσεις των συνέδρων

@@@@@@@@@@@@@@@@@@

 Το εισοδηματικό προφίλ του Έλληνα συνταξιούχου το 2008


Είναι αλήθεια ότι τα διαθέσιμα στοιχεία των Ταμείων αλλά και τα φορολογικά στοιχεία δεν είναι ακριβή για να έχουμε μια απόλυτα καθαρή εικόνα για το εισοδηματικό προφίλ των συνταξιούχων αλλά και του επιπέδου διαβίωσής τους.
Ωστόσο τα υπάρχοντα στοιχεία δίνουν μια εικόνα που δεν απέχει από την πραγματικότητα.
Η πραγματικότητα λοιπόν σε σχέση με το επίπεδο της κύριας σύνταξης για 1.390.000 περίπου συνταξιούχους όλων των Ταμείων, πλην του ΟΓΑ και του Δημοσίου, ήταν για το 2008 η ακόλουθη:

Η μέση γενική κύρια σύνταξη διαμορφώθηκε στα 655 ευρώ.
Η μέση κύρια σύνταξη λόγω γήρατος διαμορφώθηκε στα 752 ευρώ.
Η μέση κύρια σύνταξη λόγω αναπηρίας διαμορφώθηκε στα 535 ευρώ.
Η μέση κύρια σύνταξη λόγω θανάτου διαμορφώθηκε στα 498 ευρώ.

Αυτό ήταν στο τέλος του 2008 το μέσο επίπεδο για 1.390.000 κύριες συντάξεις, όλων των Ταμείων πλην του Ο.Γ.Α.
Ειδικότερα σε σχέση με το επίπεδο των συντάξεων η κατάσταση απεικονίζεται στον πίνακα που ακολουθεί.
      ΚΑΤΑΝΟΜΕΣ ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ
                    (ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ
                              ΤΟΥ ΥΠ.ΑΠ.Κ.Π. πλην ΟΓΑ)Τα παραπάνω στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα, σε ό,τι αφορά πάντοτε τις κύριες συντάξεις, ότι:
Τρεις στους δέκα συνταξιούχους έχουν κύρια σύνταξη κάτω από 450 ευρώ.
Έξι στους δέκα συνταξιούχους έχουν κύρια σύνταξη μικρότερη των 600 ευρώ .
Μόλις δεκαπέντε στους εκατό έχουν κύρια σύνταξη πάνω από 1050 ευρώ.

Για τους 850.000 περίπου συνταξιούχους του Ο.Γ.Α., η μέση σύνταξη (περιλαμβάνονται βασική, πρόσθετη και κύρια) ήταν στα 413 ευρώ περίπου.
Ας δούμε, όμως, τις συντάξεις του Ο.Γ.Α., όπως αυτές θα διαμορφωθούν μετά την ολοκλήρωση των αυξήσεων.Μεγάλες είναι οι αποκλίσεις που παρουσιάζονται και από Ταμείο σε Ταμείο σε σχέση με το ύψος της σύνταξης. Με βάση και το μέσο επίπεδο συντάξεων, όπως καταγράφεται στο σχετικό πίνακα, τις καλύτερες συντάξεις χορηγούν το Τ.Σ.Α.Υ. (Ταμείο Υγειονομικών), το Τ.Σ.Π.- Η.Σ.Α.Π., το Τ.Α.Π.- Ο.Τ.Ε., το Τ.Α.Π.- Ε.Τ.Β.Α., ο Ο.Α.Π.- Δ.Ε.Η. κ.λ.π. (Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός του ΤΣΑΥ όλα τα άλλα Ταμεία από 1/8/2008 έχουν συγχωνευθεί στο Ι.Κ.Α.).
Τις χαμηλότερες συντάξεις καταβάλλουν το πρώην Τ.Σ.Α. (Ο.Α.Ε.Ε.), το Ι.Κ.Α., το Ταμείο Εμπόρων (Ο.Α.Ε.Ε.), το Τ.Ε.Β.Ε. (Ο.Α.Ε.Ε.), το Τ.Α.Ι.Σ.Υ.Τ. κ.λ.π. δηλαδή όλα τα μεγάλα Ταμεία. Οι μεγάλες, πάντως, διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των Ταμείων, δεν οφείλονται τόσο στον διαφορετικό τρόπο υπολογισμού των συντάξεων αλλά κυρίως στις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν στις συντάξιμες αποδοχές και στα χρόνια ασφάλισης.
Έτσι στα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών υπάρχει μεγαλύτερος χρόνος ασφάλισης και υψηλότερες συντάξιμες αποδοχές από αυτές που υπάρχουν στον ιδιωτικό τομέα με αποτέλεσμα να είναι μεγαλύτερες και οι συντάξεις.
Πάντως στα Ταμεία του ιδιωτικού τομέα είναι μεγάλος ο αριθμός των χαμηλοσυνταξιούχων αφού κάτω από τα 500 ευρώ είναι το 85% των συντάξεων του Τ.Σ.Α., το 42% των συντάξεων του Τ.Ε.Β.Ε., το 39% των συντάξεων του Ταμείου Εμπόρων που σήμερα αποτελούν τον Ο.Α.Ε.Ε. Στο ΙΚΑ το ποσοστό που έχει κύρια σύνταξη κάτω των 500 ευρώ είναι 48%.
Πάνω από 1000 ευρώ από την άλλη πλευρά θα βρούμε μόλις το 12% των συντάξεων του Ι.Κ.Α., το 14% των συντάξεων του Τ.Ε.Β.Ε. και το 9% των συντάξεων του Ταμείου Εμπόρων.
Το επίπεδο των συντάξεων βελτιώνεται σε ένα βαθμό για όσους λαμβάνουν επικουρική σύνταξη ή ΕΚΑΣ.
Επικουρικές συντάξεις χορηγούνται σε 730.000 περίπου συνταξιούχους από όλα τα ταμεία, ενώ 320.000 είναι περίπου οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ για τα ίδια ταμεία (δεν περιλαμβάνεται το Δημόσιο).
Με δεδομένο ότι οι δικαιούχοι επικουρικής σύνταξης στη μεγάλη τους πλειοψηφία δεν είναι παράλληλα δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, λόγω υπέρβασης των εισοδηματικών κριτηρίων, εκτιμάται ότι ένα εκατομμύριο περίπου συνταξιούχοι όλων των Ταμείων (πλην Ο.Γ.Α.) έχουν ένα πρόσθετο εισόδημα από επικουρική σύνταξη ή ΕΚΑΣ κατά μ.ο. 250 περίπου ευρώ το μήνα.
Το συμπέρασμα, λοιπόν, στο οποίο μπορούμε να καταλήξουμε είναι ότι στο σύνολο των συνταξιούχων όλων των Ταμείων (μαζί με τον Ο.Γ.Α.) που ανέρχονται σε 2.250.000 περίπου, το 1.550.000 συνταξιούχοι έχουν εισόδημα από συντάξεις και ΕΚΑΣ μικρότερο των 750 ευρώ το μήνα (ποσοστό 69% περίπου).
Τα στοιχεία αυτά αποκτούν ιδιαίτερη σημασία όταν τα 2/3 περίπου των συνταξιούχων της χώρας μας, όπως προκύπτει από τα φορολογικά τους στοιχεία αλλά και έρευνα της METRON ANALYSIS, έχουν ως μοναδικό ή σχεδόν μοναδικό τους εισόδημα τη σύνταξή τους.
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα για το 85% περίπου των συνταξιούχων που ζουν στην περιοχή των Αθηνών η σύνταξη αποτελεί το κυριότερο εισόδημά τους, ενώ μόλις για το 15% η σύνταξη αποτελεί δευτερεύουσα πηγή εισοδήματος.
Αυτή η πραγματικότητα είναι γεγονός ότι υποχρεώνει πολλούς από τους συνταξιούχους στην αναζήτηση εργασίας προκειμένου να συμπληρώσουν το εισόδημά τους.
Η συνέχιση της εργασίας για ένα συνταξιούχο στη χώρα μας έχει όμως συνέπειες και αυτές είναι η μείωση, σε πολλές περιπτώσεις, της σύνταξής του και οι υψηλές εισφορές που καλείται να πληρώσει. Παράλληλα το φορολογικό μας σύστημα έχει χαρακτηριστικά που οδηγούν σε υψηλή φορολόγηση του εισοδήματος.
Με αυτά τα δεδομένα η δύσκολη, έτσι κι αλλιώς, ανεύρεση εργασίας για ένα συνταξιούχο οδηγεί στη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία.
Το γεγονός αυτό έχει επιπτώσεις τόσο στην απασχόληση των νέων όσο και στα οικονομικά του ασφαλιστικού συστήματος.
Πάντως εάν θέλαμε να αναζητήσουμε ένα μοντέλο ή μια μορφή ενεργούς γήρανσης στη χώρα μας με ιδιαίτερα βέβαια χαρακτηριστικά, θα βρίσκαμε αυτή τη μορφή στον αγροτικό τομέα της οικονομίας τόσο όσον αφορά τους συνταξιούχους του ΟΓΑ αλλά και για όσους απασχολούνται στον τομέα αυτό μετά τη συνταξιοδότησή τους από άλλους, πέραν του Ο.Γ.Α. φορείς.
Συμπερασματικά, λοιπόν, θα μπορούσαμε να πούμε ότι, πέρα από τους αναφερόμενους παραπάνω, για τους λοιπούς συνταξιούχους, που είναι και η πλειοψηφία, οι προοπτικές απασχόλησης είναι ιδιαίτερα περιορισμένες, σε μια χώρα που η ανεργία των νέων παραμένει ιδιαίτερα υψηλή.
Αυτό, βέβαια, όχι επειδή οι ίδιοι δεν το επιθυμούν, αφού τα στοιχεία της έρευνας στην οποία αναφερθήκαμε δείχνουν ότι ένας στους δύο συνταξιούχους θα επιθυμούσε να εργαστεί και ένας στους τρεις δηλώνει ότι έχει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Ένα άλλο και τελευταίο συμπέρασμα στο οποίο, επίσης, θα πρέπει να καταλήξουμε είναι ότι οι πολιτικές για την ενεργό γήρανση είναι μια σαφώς πιο δύσκολη υπόθεση στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, ωστόσο δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθούν.

                        Πρόεδρος Π.Ο.Π.Ο.Κ.Π.
                        Γιώργος Κουτρουμάνης

 * Ομιλία στο Συνέδριο του Κέντρου Κοινωνικών και Οικονομικών Ερευνών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με θέμα «Ενεργός Γήρανση και Δημογραφική Αλλαγή στην Ε.Ε.- Η Περιφερειακή Διάσταση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου