ανακοινώσεις-δελτία τύπου

@@@@@@@





02.02.15
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι συνταξιούχοι,

Μετά 5 χρόνια μνημονιακών εξοντωτικών πολιτικών που σάρωσαν κοινωνικά, εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, που μετέτρεψαν την Ελλάδα μας σε χώρα εξαθλιωμένων κατοίκων, ο λαός μίλησε στις κάλπες.
Οι μικροί και μεγάλοι αγώνες που έδωσαν όλο αυτό το διάστημα οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι, τα πλατιά λαϊκά στρώματα και η συσσωρευμένη αγανάκτηση του Λαού από την φτώχια την ανέχεια τη συνεχή οικονομική αφαίμαξη, είχαν αποτέλεσμα. Έδιωξαν την πιο μισητή κυβέρνηση που πέρασε στη χώρα μας. Ένα αίσθημα λύτρωσης αλλά και προσδοκιών πλημμυρίζει τον Ελληνικό λαό.

Οι συνταξιούχοι, από τις πλέον πληττόμενες κοινωνικές κατηγορίες, με την συμβολή τους στη μεγάλη αυτή ανατροπή, ελπίζουν και προσδοκούν στην ανατροπή όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, στην επαναφορά των συντάξεων στα προ της κρίσης επίπεδα, στην κατοχύρωση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του μέσα από την νομοθέτηση συγκεκριμένων οικονομικών πόρων, την βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης, το σταμάτημα της ιδιωτικοποίησης της υγείας.

Τα πρώτα δείγματα γραφής των αρμόδιων Υπουργών βρίσκονται σε θετική κατεύθυνση.

Σε κάθε περίπτωση οι συνταξιούχοι θα εξακολουθήσουν να αγωνίζονται για την κατοχύρωση στη πράξη των πολύχρονων δίκαιων αιτημάτων τους. Η Πρωτοβουλία Συνταξιούχων θα στηρίξει αγωνιστικά κάθε μέτρο που θα επουλώνει τις πληγές που δέχθηκε ο λαός μας τα τελευταία πέντε χρόνια και θα εναντιωθεί σε κάθε τι που θα συντελεί στη παρεμπόδιση υλοποίησης των προεκλογικών δεσμεύσεων. 


Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

@@@@@@@@



Συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος
Τετάρτη, 16 Οκτώβρη 2013, ώρα 5:30 μ.μ.

ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι συνταξιούχοι,
Τα παραμύθια περί επιτυχίας (success story) και τα επικοινωνιακά παιχνίδια περί εξόδου από τα μνημόνια και αναπτυξιακής πορείας, γίνονται σκόνη μπρος στα μάτια μας, καθώς :
• Οι βάρβαρες και καταστροφικές πολιτικές παραμένουν.
• Η ανεργία, η φτώχεια και η εξαθλίωση θριαμβεύουν.
• Τα Ασφαλιστικά Ταμεία μας καταρρέουν.
• Τα νοσοκομεία κλείνουν και η Υγεία ιδιωτικοποιείται.
• Τα κοινωνικά αγαθά ξεπουλιούνται προς όφελος μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.
• Νέα μέτρα 5,5 δις έρχονται με τον καινούργιο προϋπολογισμό.
Φτάνει πιά. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, τα πλατιά λαϊκά στρώματα δεν αντέχουν άλλο. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια.

Η Πρωτοβουλία Συνταξιούχων καλεί όλους τους συνταξιούχους σε ένα κοινό μέτωπο αντίστασης για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Στηρίζει όσες ενέργειες και κινήσεις στοχεύουν στην συσπείρωση, ενεργοποίηση και κινητοποίηση των συνταξιούχων, όσους αγωνίζονται για μια άλλη πορεία της  χώρας έξω από μνημόνια, λιτότητα και φιλελεύθερες πολιτικές.

Καλεί σε αγώνα για την αποκατάσταση του χαμένου εισοδήματος. Για την επιστροφή των κλεμμένων χρημάτων από τα ασφαλιστικά ταμεία. Για την αποτροπή της ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης και της υγείας.

Στα πλαίσια αυτά στηρίζουμε και συμμετέχουμε στην συγκέντρωση της ΑΓΣΣΕ την Τετάρτη 16 Οκώβρη 2013 και ωρα 5:30 μ.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Η Γραμματεία της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

 sintaxiouxoi@gmail.com                                 http://twitter.com/sintaxiouxoi
   
  psyntxon.blogspot.com                               http://www.facebook.com/sintaxiouxoi

Από το iPad μου

@@@@@@@@@


       ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
9/9/2013


Τα ωραία και μεγάλα λόγια που χρησιμοποίησε ο Πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη, για να αντιστρέψει την πραγματικότητα που ζει ο Ελληνικός λαός, δεν ήταν αρκετά για να «πείσουν» τις δεκάδες χιλιάδες των διαδηλωτών που έδωσαν το δυναμικό παρόν ενάντια στις καταστροφικές πολιτικές των μνημονίων και των δυνάμεων που τις στηρίζουν.
Τα λογιστικά τερτίπια  για δήθεν πρωτογενές πλεόνασμα και οι λεονταρισμοί για δυναμική διαπραγμάτευση δεν κρατάνε πολύ μιας και αυτοί που καθορίζουν τις τύχες τις χώρας μας (ΕΕ,ΔΝΤ,ΕΚΤ, ντόπια οικονομικά συμφέροντα), έχουν δώσει άλλες εντολές στους πρόθυμους κυβερνητικούς υπηρέτες.
Τα σχέδια για νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, αύξηση των φορολογικών βαρών, ακολουθούν τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, την δημιουργία μιας εργασιακής ζούγκλας στο ιδιωτικό τομέα, όπου στόχος είναι η δημιουργία μιας ασπόνδυλης μάζας φτηνών και εξαθλιωμένων εργαζόμενων χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Τα στοιχειώδη κοινωνικά αγαθά της παιδείας και της υγείας γίνονται ακριβοθώρητο αγαθό στα πλατιά λαϊκά στρώματα μιας και γίνονται χρυσοφόροι τομείς επιχειρηματικής δράσης του μεγάλου κεφαλαίου. Το νερό από φυσικό αγαθό γίνεται εμπόρευμα.
Στρατηγικοί κλάδοι της οικονομίας που έχουν να κάνουν με την ενέργεια, τις συγκοινωνίες και με την εθνική μας άμυνα παραδίδονται στους ντόπιους και ξένους «επενδυτές».
Η περιστολή της δημοκρατίας και ο αυταρχισμός είναι το απαραίτητο εργαλείο για την επιβολή αυτής της πολιτικής.
Κανείς πλέον δεν αμφιβάλλει για την πορεία και τους στόχους αυτής της πολιτικής. Δεν περιμένουμε τίποτα από αυτούς που κατέστρεψαν την ζωή μας.
Οι συνταξιούχοι, μαζί με τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους νέους, τα πλατιά λαϊκά στρώματα δημιουργούμε ένα μεγάλο κίνημα ανατροπής. Για την προστασία των δικαιωμάτων μας, του εισοδήματός μας, των κοινωνικών μας αγαθών για να μπορούν να έχουν τα παιδιά μας δουλειά, τα εγγόνια μας παιδεία και οι συνταξιούχοι υγεία.
Για να ανατρέψουμε αυτή την κυβέρνηση και να ανοίξουμε το δρόμο για την κατάργηση των μνημονίων και την ανασυγκρότηση της χώρας μας.
@@@@@@@@@@@@



                                                                                                    14.05.13
                                                              
  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
             
Την εικόνα ωραιοποίησης της κατάστασης της οικονομίας και της κοινωνίας που επιχειρεί να παρουσιάσει τελευταία η κυβέρνηση, αποκαθηλώνει η έκθεση της Επιτροπής του Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής. Οι βασικές της επισημάνσεις επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις κάθε λογικού ανθρώπου, ότι δηλαδή η αύξηση της ύφεσης, της ανεργίας, της μαύρης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής αυξάνουν, πέρα από όλες τις άλλες επιπτώσεις, τα ελλείμματα και των  Ασφαλιστικών Ταμείων με κίνδυνο για νέα μείωση των συντάξεων.
Η ίδια έκθεση επιπλέον επισημαίνει ότι η μείωση των μισθών και η κατάργηση ουσιαστικά των Συλλογικών Συμβάσεων, όχι μόνο δεν μείωσαν τις τιμές και δεν ωφέλησαν την περίφημη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, αλλά, είναι αντιπαραγωγική και ανακυκλώνει την ύφεση.
Και ενώ ομολογείται ανοιχτά ότι η κοινωνία δεν αντέχει νέα μέτρα λιτότητας, η τρικομματική κυβέρνηση επιμένει, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι αυτή η πολιτική κάθε άλλο παρά την διέξοδο από την κρίση αναζητά. Είναι το εργαλείο για την επιβολή ενός (δήθεν νέου αλλά τόσο παλιού...) παραγωγικού και κοινωνικού μοντέλου. Με εργαζόμενους εξαθλιωμένους και χωρίς εργασιακά δικαιώματα, εύκολη λεία στην μέγιστη δυνατή εκμετάλλευση και στην αύξηση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου.
Με συνταξιούχους που τους μεταχειρίζονται κυριολεκτικά ως άχρηστα σκουπίδια!
Κανείς δεν μπορεί να εθελοτυφλεί ότι η συνέχιση αυτής της πολιτικής μπορεί να μας οδηγήσει στην έξοδο από το τούνελ. Όποιος νομίζει ότι χωρίς σκληρούς αγώνες, ρήξεις και ανατροπές μπορεί να αλλάξουν αυτές οι πολιτικές, το μόνο που κάνει είναι να δημιουργεί αυταπάτες.
Οι συνταξιούχοι είμαστε αποφασισμένοι να αντισταθούμε στον υλικό, ψυχικό και ηθικό θάνατό μας. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με το διογκούμενο κοινωνικοπολιτικό κίνημα αντίστασης και ανατροπής για να επιβάλουμε την αποκατάσταση των συντάξεων και της αξιοπρέπειάς μας, για να βοηθήσουμε στο να κατανοηθεί ότι τέτοιες σκληρές ταξικές επιλογές δεν μετριάζονται ούτε διορθώνονται: ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ!
Και μαζί τους οι πολιτικές δυνάμεις που τις εκφράζουν.

                                          Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

     sintaxiouxoi@gmail.com                                  http://twitter.com/sintaxiouxoi
     psyntxon.blogspot.com                                    http://www.facebook.com/sintaxiouxoi
 @@@@@@@@@@@@@@@@@

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                 24/4/2013

Σε σημείο οικονομικής κατάρρευσης βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία,
σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στα
Ασφαλιστικά Ταμεία, σαν αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών.
Η ανεργία, η μείωση των μισθών, η εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή, η μαύρη
εργασία, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, το κλείσιμο των μικρομεσαίων
επιχειρήσεων, το κούρεμα των ομολόγων, έχουν αφαιρέσει δεκάδες δις έσοδα
από τα ασφαλιστικά ταμεία που οδηγούνται σε κατάρρευση.
Η κυβέρνηση συνειδητά εφαρμόζει αυτές τις πολιτικές, ενώ στη συνέχεια
χρησιμοποιεί αυτή τη κατάσταση των ταμείων σαν άλλοθι για να προχωρήσει
σε νέα επιδρομή στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές. Προχωράει με
μεθοδικότητα το απώτερο σχέδιο της για αποχώρηση του κράτους από την
χρηματοδότηση των ταμείων, και το μόνο που θα εγγυάται είναι η βασική
σύνταξη των 360 ευρώ. Όλα τα μεγέθη, μετά τη σταδιακή αποχώρηση του
κράτους από το σύστημα, θα βρίσκονται υπό διαρκή μείωση αναλόγως των
εισπράξεων από τις εισφορές και του αριθμού των συνταξιούχων.
Είναι πλέον φανερό ότι η συνέχιση αυτής της πολιτικής θα θέσει σε λίγο καιρό,
για το σύνολο των συνταξιούχων, θέμα επιβίωσης.
Οι πολιτικές αυτές δεν θα αλλάξουν αν δεν ανατραπούν. Και αν μαζί τους
δεν ανατραπούν και οι φορείς αυτών των πολιτικών.
Είναι επιτακτική ανάγκη οι συνταξιούχοι και τα συνταξιουχικά σωματεία να
οργανώσουμε άμεσα τον αγώνα μας και να συγκροτήσουμε μαζί με τους
εργαζόμενους και τους άνεργους ένα μαζικό, ενωτικό και αποτελεσματικό
κίνημα αντίστασης και ανατροπής, ένα κίνημα επιβίωσης του λαού.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

sintaxiouxoi@gmail.com         http://twitter.com/sintaxiouxoi
psyntxon.blogspot.com           http://www.facebook.com/sintaxiouxoi

@@@@@@@@@@@@

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ  


ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

5/3/2013

Σε δεινή θέση έχει οδηγήσει όλα τα λαϊκά στρώματα το «κατ’ εξακολούθησιν» έγκλημα της μνημονιακής πολιτικής που συνεχίζεται ανελέητη, παρά το γεγονός ότι ακόμα και οι εμπνευστές της αναγνώρισαν τα τραγικά λάθη της, την αναποτελεσματικότητα, αλλά έδειξαν και την σκοπιμότητα της.
Σε ακόμα χειρότερη κατάσταση οδηγεί αυτούς που μοχθούν σε πολύ δύσκολες συνθήκες, για να στηρίξουν τη χειμαζόμενη οικονομία της πατρίδας μας, παράγοντας ότι πιο χρήσιμο αφορά τη ζωή μας, αλλά και την ανάπτυξη της χώρας , τα προϊόντα δηλαδή της διατροφής μας.
Η ιδιωτικοποίηση δημόσιων συνεταιριστικών μονάδων, όπως η ΔΩΔΩΝΗ και η παράδοσή τους στο μεγάλο κεφάλαιο, η διάλυση των συνεταιρισμών, το χάρισμα της Αγροτικής Τράπεζας στο τραπεζικό κεφάλαιο, η καθήλωση των τιμών πώλησης των προϊόντων για τους παραγωγούς σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής των αναγκαίων για την παραγωγή, πηγών ενέργειας ( πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα), έχουν φέρει και τους αγρότες σε κατάσταση εξαθλίωσης. Αν σε αυτά προσθέσουμε και τις περικοπές στις ήδη πενιχρότατες αγροτικές συντάξεις, μπορούμε να μιλάμε για τραγικές συνθήκες επιβίωσης των ανθρώπων της υπαίθρου.
Εμείς οι συνταξιούχοι που ζούμε επίσης το μαρτύριο των συνεχών χαρατσιών και των περικοπών των συντάξεών μας, καθώς και της εξαφάνισης κάθε παροχής (πρόνοιας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ψυχαγωγίας), που θα μπορούσαν να διατηρήσουν ένα στοιχειώδες επίπεδο στην ποιότητα της ζωής μας, κατανοούμε απόλυτα το δίκαιο του αγώνα τους, και συμπαραστεκόμαστε αμέριστα διεκδικώντας μαζί τους την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Παράλληλα θεωρούμε αναγκαίο το συντονισμό των αγώνων με όλους τους εργαζόμενους τους μικρομεσαίους και τους άνεργους για ανατροπή αυτής της πολιτικής που καταστρέφει τις ζωές μας και εξαφανίζει κάθε προοπτική για τα παιδιά μας.

Για να ανατρέψουμε αυτούς που ανατρέπουν την ζωή μας.

Η Γραμματεία της Πρωτοβουλίας Συνταξιούχων


 @@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2013


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ                                                        


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Την στιγμή που οι συνταξιούχοι «εισέπραταν» τις νέες περικοπές των ήδη μειωμένων συντάξεών τους, ο Υπουργός Εργασίας με περισσό θράσος, αναλγησία και κυνισμό, άνοιγε τις πόρτες για νέα μείωση των συντάξεων και την ουσιαστική κατάργηση των επικουρικών συντάξεων.
Για άλλη μια φορά τα μόνιμα θύματα της μνημονιακής επίθεσης, μαζί με τους εργαζόμενους, ανέργους, λαϊκά στρώματα, είδαν το εισόδημα τους να συρρικνώνεται σαν συνέπεια των περικοπών αλλά και της αύξησης της φορολογίας. Έτσι λοιπόν μπροστά τους διαμορφώνεται ένα περιβάλλον όπου η αύξηση της ανεργίας, η μαύρη εργασία, η εισφοροδιαφυγή, θέτουν ζήτημα πλέον επιβίωσης των ασφαλιστικών ταμείων και κατά συνέπεια των συντάξεων, και από την άλλη, το συνεχώς μειούμενο εισόδημα να είναι αντικείμενο φορολογικής λεηλασίας.
Ενώ τα επικοινωνικά επιτελεία της συγκυβέρνησης πασχίζουν να καθησυχάζουν τον Ελληνικό λαό, ότι αυτά είναι τα τελευταία μέτρα, οι στυλοβάτες των μνημονίων δουλεύουν νυχθημερόν για την υλοποίηση των προβλέψεων του, μερικές από τις οποίες, είναι η παραπέρα συρρίκνωση των συντάξεων, που πρέπει να ακολουθήσουν την μείωση των μισθών, η ιδιωτικοποίηση των παροχών υγείας, η κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, μετατρέποντάς της από αναδιανεμητική σε κεφαλοποιητική.
Η ιστορία έχει δείξει ότι τέτοιες πολιτικές δεν μπορούν να προωθηθούν χωρίς την ένταση του αυταρχισμού, την καταστολή, την επίδειξη πυγμής, όχι σε αυτούς που έχουν λεηλατήσει τον πλούτο της χώρας, αλλά απέναντι σε αυτούς που τον παράγουν και διεκδικούν τα δικαιώματα τους. Οι επιστροφή σε εμφυλιοπολεμικές λογικές, η ιδεολογική και πολιτική τρομοκρατία, οι προβοκάτσιες, είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα αυτής της πολιτικής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επιδρομή των ΜΑΤ στα αμαξοστάσια, η επιστράτευση των απεργών των ΜΜΜ, η σύλληψη των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, η επιστράτευση των ναυτεργατών.
Καμία αυταπάτη δεν πρέπει να καλλιεργείται. Αυτές οι πολιτικές δεν «ρετουσάρονται». Ανατρέπονται, μαζί με αυτούς που τις ασκούν και τις υπηρετούν. Καμιά αυταπάτη στους συνταξιούχους ότι μπορεί να υπάρξει «έλεος» από αυτούς που μοναδική τους επιδίωξη, είναι η επιβολή ενός περιβάλλοντος άγριας εκμετάλλευσης, χωρίς κοινωνικά δικαιώματα και προστασία.
Οι συνταξιούχοι, είναι απόμαχοι της δουλειάς δεν είναι όμως απόμαχοι των κοινωνικών αγώνων. Μαζί με τους εργαζόμενους πρέπει να δημιουργήσουν την δύναμη εκείνη που θα ανατρέψει αυτές τις πολιτικές. Το συνταξιουχικό συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να βγει από τον «νιρβάνα» του και να αναλάβει τις ευθύνες του. Να αναλάβει ενωτικές πρωτοβουλίες αντίδρασης και αντίστασης, ξεπερνώντας παραγοντίστικες η απολίτικες λογικές που οδηγούν στην μοιραία αποδοχή της εξαθλίωσης των συνταξιούχων.
                                                                                                                                                      6.2.13



 @@@@@@@@@@@@




ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ.

Είμαστε απόμαχοι της δουλειάς αλλά όχι απόμαχοι της δράσης και των αγώνων.
Είμαστε συνταξιούχοι που μαζί με τους εργαζόμενους τους άνεργους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα, γινόμαστε τα θύματα μιας ανάλγητης και καταστροφικής πολιτικής.
Είμαστε άνθρωποι που συνεχίζουμε την ενεργή συμμετοχή που είχαμε και σαν εργαζόμενοι, στους αγώνες για μια καλύτερη ζωή για μια άλλη κοινωνία που στο κέντρο της θα είναι οι άνθρωποι και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου.
Γνωρίζουμε ποιοι είναι οι απώτεροι στόχοι αυτής της πολιτικής που επιβάλλουν τα μνημόνια. Έχουμε πολιτική άποψη και πολλοί από εμάς πολιτική και κομματική ένταξη. Δεν παριστάνουμε τους δήθεν ανεξάρτητους και ακομμάτιστους που στην πράξη ενισχύουν τις πολιτικές που αντιμαχόμαστε. Δεν είμαστε άχρωμοι και άοσμοι.
Η πολιτική μας άποψη και ένταξη δεν μας εμποδίζει , αλλά αντίθετα μας παροτρύνει χωρίς προϋποθέσεις, να διεκδικούμε την συμπόρευση με όλους όσους θέλουν να αντιπαλέψουν αυτές τις πολιτικές που μας οδηγούν στην εξαθλίωση. Σε όσους θέλουν να ενταχθούν σε ένα μεγάλο κίνημα εργαζόμενων, ανέργων, συνταξιούχων, μικρομεσαίων και λαϊκών στρωμάτων, για να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές για να ανατρέψουμε αυτούς που ανατρέπουν την ζωή μας.
Η πρωτοβουλία μας δεν διεκδικεί αυτάρεσκα την αποκλειστικότητα του συνταξιουχικού κινήματος. Θέλουμε να διαμορφώσουμε μαζί και με άλλες δυνάμεις, ένα περιβάλλον δράσης των συνταξιούχων που θα τους δίνει αισιοδοξία και ελπίδα για το μέλλον των ίδιων και των παιδιών τους. Θέλουμε να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην ένταξη όλων των συνταξιούχων στην δράση, στα συνταξιουχικά σωματεία, την αλλαγή του προσανατολισμού και τον εκδημοκρατισμό των σωματείων έτσι ώστε να γίνουν πόλοι συσπείρωσης και δράσης προασπίζοντας τα συμφέροντα μας. Θέλουμε επίσης οι συνταξιούχοι να αποτελέσουν μια σημαντική δύναμη ενεργητικής παρέμβασης και στήριξης στα κοινωνικά κινήματα του τόπου κατοικίας τους είτε αυτά αναφέρονται σε κοινωνικές παροχές, είτε σε αλληλέγγυες δράσεις, είτε σε περιβαλλοντικά προβλήματα.


                                        
 sintaxiouxoi@gmail.com                                 http://twitter.com/sintaxiouxoi
  
  psyntxon.blogspot.com                               http://www.facebook.com/sintaxiouxoi

@@@@@@@@@@@@@@

Σχέδιο εισήγησης Για την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη συνταξιούχων.

8/12/2012

Συναδέλφισσες /φοι

Ζούμε μια πρωτοφανή σε ένταση και σε έκταση επίθεση ενάντια στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων και των συνταξιούχων, που συντελείται στην χώρα μας σαν άλλοθι για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Βασικά χαρακτηριστικά αυτής της επίθεσης είναι η δραματική μείωση μισθών και συντάξεων, η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η πλήρης ανατροπή της εργατικής νομοθεσίας, η κατάργηση στην ουσία των Συλλογικών συμβάσεων και η κατάρρευση του κράτους πρόνοιας μέσα από την διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων.

Στόχος είναι, μέσω της εσωτερικής υποτίμησης και της συρρίκνωσης του εργατικού κόστους, της ιδιωτικοποίησης όσων επιχειρήσεων έχουν ξεπουληθεί μερικώς και όσων έχουν ακόμη μείνει δημόσιες, στο ξεπούλημα του εθνικού πλούτου, να βρει επενδυτικό διέξοδο το συσσωρεμένο κεφάλαιο, σε μια κοινωνία κινέζικου και υποσαχάριου βιοτικού επίπεδου. Για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο μεταφέρεται τόσος πλούτος από χώρα στο ξένο κεφάλαιο με πενιχρές υποπολλαπλάσιες αξίες και μόνο για το Ταμείο των Δανειστών.


Οι συνταξιούχοι, μαζί με τους εν ενεργεία εργαζόμενους τους ανέργους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα, είναι τα μόνιμα και τα εύκολα θύματα της κρίσης, για περικοπές στο εισόδημα και στις κοινωνικές τους παροχές. Σε μεγάλες κατηγορίες συνταξιούχων που βρίσκονται στα κατώτερα η κοντά στα κατώτερα όρια σύνταξης, οι περικοπές στην σύνταξης τους μαζί με την αύξηση των φορολογικών βαρών, δημιουργούν πρόβλημα επιβιώσης. Η κατήφεια η περισυλλογή και η ανησυχία για το αύριο δεσπόζει και κυριαρχεί στην καθημερινότητα του εργαζόμενου και του συνταξιούχου.

Βασικές κοινωνικές παροχές που αποτελούσαν στήριγμα για την αξιοπρεπή διαβίωση των συνταξιούχων, είτε έχουν καταρρεύσει είτε καταργούνται. Τα ασφαλιστικά ταμεία καταρρέουν από την μείωση των εσόδων λόγω αύξησης της ανεργίας, (30% το 2013,ΙΝΕ-ΓΣΕΕ),τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και από το περίφημο κούρεμα των ομολόγων [PSI].Η περίφημη επαναγορά ομολόγων, αν τελικά ενταχθούν σ’αυτήν και τα ασφαλιστικά ταμεία, θα δώσει το τελικό κτύπημα σε αυτά Επιδιώκουν ακόμη να μεταφέρουν την εφεδρεία(απόλυση)στη σύνταξη, επιβαρύνοντας τα Ταμεία.

Η συνέχιση της κατάστασης αυτής οδηγεί στην διαμόρφωση συνθηκών ανθρωπιστικής κρίσης με ότι αυτό συνεπάγεται και που δύσκολα θα διαμορφωθούν όροι εξόδου από αυτήν για τους συνταξιούχους, χωρίς την μαχητική ένταξή τους στους αγώνες που αναπτύσσονται.
Αν θέλαμε να βγάλουμε ορισμένα πολιτικά συμπεράσματα για την θέση των συνταξιούχων στους αγώνες των εργαζομένων και της κοινωνίας γενικότερα, για την ανατροπή αυτών των πολιτικών, θα συνοψίζαμε τα εξής:
 •  Οι συνταξιούχοι, με το αριθμητικό τους μέγεθος θα μπορούσαν να προσθέσουν σημαντική δυναμική στον αγώνα που έδωσε και δίνει ο εργαζόμενος λαός και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Αυτό το μέγεθος δεν εμφανίσθηκε στην διάσταση που θα έπρεπε.
 •  Οι συνταξιούχοι παρά την τρομερή πίεση που δέχονται από τις μνημονιακές πολιτικές, παρουσιάζουν μια αντιφατική συμπεριφορά. Αντί να ριζοσπαστικοποιούνται με αφορμή την επίθεση που δέχονται, οδηγούνται κάτω από τους εκβιασμούς, την ανασφάλεια και την τρομοκρατία που ασκούν τα ΜΜΕ-είναι το μεγαλύτερο τηλεοπτικό κοινό των καναλιών- να αποδέχονται μια πολιτική που δυσχεραίνει την κοινωνική τους θέση.

Σαν βασικές αιτίες μπορούμε να επισημάνουμε τις παρακάτω:
 • Τα συνταξιουχικά σωματεία με την δομή και την λειτουργία τους δεν είναι σε θέση να εμπνεύσουν, μαζικοποιήσουν και κινητοποιήσουν τους συνταξιούχους στην κατεύθυνση υπεράσπισης των κατακτήσεων τους και ένταξης τους στο κύμα ανατροπής των μνημονιακών πολιτικών.
 •  Η άποψη της αριστεράς αποκλειότανε ή έφτανε με δυσκολία, η γινότανε δύσκολα κατανοητή από τα στρώματα αυτά, με αποτέλεσμα οι εκβιασμοί, οι απειλές, η τρομοκρατία και η ανασφάλεια για την ύπαρξη έστω και της κουτσουρεμένης σύνταξης, ή, της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ, να τους οδηγήσουν σε συντηρητικές εκλογικές συμπεριφορές. Αυτό δεν σημαίνει ότι στην πορεία αντίστασης για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, καθώς και η εξάντληση των ορίων αξιοπρεπούς διαβίωσης, δεν θα οδηγήσουν τους συνταξιούχους στον δρόμο του αγώνα.
Από τις παραπάνω εκτιμήσεις γίνεται φανερή η αναγκαιότητα οργανωμένης παρέμβασης των δυνάμεων μας στο συνταξιουχικό κίνημα, για να συνεισφέρουμε με την δράση μας, την συμμετοχή μας, τις προτάσεις μας και τον ριζοσπαστικό μας λόγο στην ανάταση του κινήματος των συνταξιούχων. Η προσπάθεια μας αποσκοπεί στην συσπείρωση και οργάνωση των δυνάμεων που αναφέρονται στο χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς και όχι μόνο και η οργανωμένη παρέμβαση τους στο κίνημα των συνταξιούχων. Η οργάνωση των δυνάμεων μας δεν έρχεται σε αντιπαράθεση με την αυτονομία του κινήματος. Αντίθετα το ενισχύει με την μαζικοποίηση του και την δράση αυτών των δυνάμεων. Η θέσεις αρχής που διαπερνούν τις αντιλήψεις μας για την αυτονομία του κινήματος παραμένουν σε ισχύ. Οι μορφές και οι μέθοδοι ενίσχυσης του κινήματος των συνταξιούχων είναι κάτι που εξαρτάται από την ιδιομορφία κάθε χώρου.
Βασικό στοιχείο αυτής της προσπάθειας είναι καταρχήν να γνωρίζουμε το χώρο των συνταξιούχων και την υπάρχουσα σημερινή δομή του.
 •  Η γεωγραφία στο συνταξιουχικό κίνημα παρουσιάζει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
-Από την μια μεριά είναι η οργανωμένες δυνάμεις του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ που δραστηριοποιούνται μέσα από την Ομοσπονδία συνταξιούχων του ΙΚΑ, έχοντας δημιουργήσει μηχανισμούς ελέγχου αλλά και αποκλεισμούς των συνταξιουχικών οργανώσεων που δεν τις ελέγχουν. Χωρίς να παραβλέπουμε την δράση που έχουν, εν τούτοις, ο τρόπος περιχαράκωσης των γραμμών των σωματείων δεν αφήνουν την δυνατότητα ανάπτυξης και συμμετοχής πλατιών μαζών συνταξιούχων, αντίθετα αποτρέπουν τους συνταξιούχους από την συμμετοχή τους.
-Από την άλλη μεριά τα συνταξιουχικά σωματεία μεγάλων επιχειρήσεων η κλάδων ΔΕΚΟ με προσωποκεντρική και αντιδημοκρατική λειτουργία. Αξιοποιείται η σχεδόν υποχρεωτική εγγραφή των συνταξιούχων για την μαζικοποίηση των σωματείων, την δημιουργία τεράστιας περιουσίας, για μια δράση που στην καλύτερη περίπτωση αρμόζει σε ένα πολιτιστικό Σύλλογο. Είναι μακριά από τα πραγματικά προβλήματα των συνταξιούχων, ιδιαίτερα σήμερα, με αποτέλεσμα να μην συνεισφέρουν στην συμμετοχή των μελών τους στους αγώνες που αναπτύσσονται. Εδώ θα πρέπει να αξιολογηθούν προσπάθειες που γίνονται με βάση ΔΕΚΟ για νέο σωματείο συνταξιούχων, σαν μια προσπάθεια κάλυψης του κενού που δημιουργούν τα υπάρχοντα σωματεία. Στα πλαίσια ελέγχου των συνταξιουχικών σωματείων έχει συσταθεί πριν μερικά χρόνια μια Συνομοσπονδία συνταξιούχων (ΑΓΣΣΕ) με απόλυτα συντηρητική πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) χωρίς δυναμική ενεργοποίηση, που στεγάζει ομοσπονδίες και πρωτοβάθμια σωματεία των ΔΕΚΟ χωρίς στο καταστατικό τους να περιέχεται η εφαρμογή του ν.1264/82.-και από την άλλη η μεγάλη, σκόρπια και ανοργάνωτη μάζα των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα-ΙΚΑ- που δεν έχουν χώρο έκφρασης και οργάνωσης.

Η ανάγκη οργανωμένης παρέμβασης στο συνταξιουχικό κίνημα διαφαίνεται από τις παραπάνω εκτιμήσεις και γίνεται επιτακτική ακόμη περισσότερο σήμερα. Ο στόχος μας δεν πρέπει απλά να είναι η μαζικοποίηση και δραστηριοποίηση των σωματείων. Στόχος μας πρέπει να είναι μέσα από την προσπάθεια δραστηριοποίησης τους, και η αλλαγή του προσανατολισμού με την ριζοσπατικοποίηση συνειδήσεων, λόγου και δράσης, σε μια κατεύθυνση ένταξης στο γενικότερο κίνημα ανατροπής των μνημονιακών και ταξικών πολιτικών. Οι συνταξιούχοι απαλλαγμένοι από τις δεσμεύσεις τις εργασίας και τις πολλαπλές επιρροές η εξαρτήσεις που μπορεί να δημιουργεί-εργοδοτικές η πολιτικές- με μόνο εμπόδιο τις βιολογικές αντοχές τους, μπορούν να γίνουν κρισιμότατη μάζα ενίσχυσης του συνολικού αγώνα του λαού μας.
Η πολιτική παρέμβαση του κινήματος των συνταξιούχων θα αποκτά ουσιαστικό χαρακτήρα εντός του λαϊκού και εργατικού κινήματος στο βαθμό που θα ενσωματώνει και θα αναδεικνύει την κοινότητα συμφερόντων μεταξύ των γενεών, εργαζόμενων και συνταξιούχων. Τα τελευταία χρόνια είδαμε με ξεκάθαρο τρόπο ότι κάθε επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων έχει άμεσο αντίκτυπο στην προστασία των συνταξιούχων. Είναι κρίσιμο επομένως να αναδειχθεί το ότι η υπεράσπιση κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων και της νεολαίας με κοινές διεκδικήσεις, κοινή δράση και εκδηλώσεις αλλεγγύης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να διασφαλιστεί το δικαίωμα στην αξιοπρεπή σύνταξη και υγεία των συνταξιούχων.
Ο απόμαχος της δουλειάς, ο συνταξιούχος, έχοντας περάσει το σημαντικότερο μέρος της ζωής του στην εργασία και έχοντας διαμορφώσει ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής και ενδιαφέροντα, βρέθηκε μετά την συνταξιοδότηση σε ένα νέο περιβάλλον. Η στόχευση μας δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στην αντιμετώπιση των οικονομικών η ασφαλιστικών θεμάτων, αλλά να διαμορφώσουμε ένα περιβάλλον δραστηριοποίησης που θα του δίνει αισιοδοξία και ελπίδα για το μέλλον, μέσα από διάφορα κινήματα και πρωτοβουλίες που καλύπτουν τα ενδιαφέροντα του, σε τοπικό η σε γενικότερο επίπεδο.
Η παρέμβαση μας πρέπει να προσανατολισθεί τους παρακάτω άξονες:
 • -ένταξη όλων των δυνάμεων μας στα υπάρχοντα σωματεία. Ιδιαίτερα σε μεγάλους κλάδους που παραμένουν οι δεσμοί μεταξύ των εργαζομένων, να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες.
 • -παρέμβαση για τον εκδημοκρατισμό τους με καθιέρωση της απλής αναλογικής πρώτα απ΄ όλα, θέτοντας το ζήτημα τόσο θεσμικά όσο και νομοθετικά με το αίτημα της επέκτασης του Ν.1264/82 και στο συνδικαλιστικό κίνημα των συνταξιούχων.
 • -δημιουργία σωματείων όπου χρειάζεται, ιδιαίτερα σε τόπους κατοικίας νομούς η μεγάλους κατά περίπτωση Δήμους για να μπορέσει να βρει τρόπο ένταξης ο απόμαχος από χώρους που δεν υπάρχουν συνταξιουχικά σωματεία.
 • -αξιοποίηση, ιδιαίτερα σε μεγάλα σωματεία με χιλιάδες μέλη, των εντύπων που εκδίδονται
 • -διαμόρφωση δικτύων αλληλεγγύης μεταξύ συνταξιούχων αλλά και αξιοποίηση των συνταξιούχων σε τοπικά δίκτυα αλληλεγγύης. [Συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί, γιατροί, νοσηλευτές κ.λ.π. μπορούν να προσφέρουν σημαντικές εθελοντικές υπηρεσίες.]
 • -χαρτογράφηση των δυνάμεων μας προκειμένου να δημιουργηθεί η κρίσιμη ενεργή δύναμη, που θα μας βοηθήσει να έχουμε αποτελεσματική παρέμβαση.
 • -Διαμόρφωση ενός πλαισίου δράσεων που θα κάνουν αισθητή την παρουσία των δυνάμεων μας μέσα στους συνταξιούχους:
 • -Οργανωμένη και συγκροτημένη παρέμβαση για την προβολή της άποψης μας για το συνταξιουχικό κίνημα και την δράση των σωματείων, όπως:
-Το σύστημα Κοινωνικής ασφάλισης που θα πρέπει να επανεξετασθεί στις νέες συνθήκες της κρίσης με βάση τις εξής σταθερές:
α) Τριμερής χρηματοδότηση της Ασφάλισης και με νέους πόρους από την αναπτυξιακή λειτουργία της οικονομίας.
β) Αυτοτελής διαχείριση του κοινωνικού κεφαλαίου και όχι χρηματοδότηση των ελλειμμάτων του κρατικού προϋπολογισμού.
γ) Οι νέοι πόροι πέραν των αναπτυξιακών πολιτικών μπορούν να εξασφαλιστούν από τις πολιτικές απασχόλησης, αναδιανομής του εισοδήματος, δίκαιο φορολογικό σύστημα, καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
δ) Όχι στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης επειδή επιδεινώνει το «κραχ» ανεργίας και προκαλεί μείζον ζήτημα επιβίωσης των μεγαλύτερων εργαζομένων που μένουν χωρίς μισθό και κοινωνικά δικαιώματα μέχρι τα 67. Το δικαίωμα στην σύνταξη δε μπορεί να γίνεται συστηματικά λάστιχο για δημοσιονομικές περικοπές που μας οδηγούν σε κοινωνικό αδιέξοδο.
ε) Να αρθεί η χρηματοδότηση 2010-2060 από το 2,5% των συνταξιοδοτικών δαπανών, όταν την ίδια περίοδο ο αριθμός των συν/χων θα αυξηθεί κατά 70%.
στ) Διεκδίκηση της αποκατάστασης του κοινωνικού κεφαλαίου από το PSI και ρύθμιση για όλη τη λεηλασία που έχει επιτευχθεί διαχρονικά από το 1950.
η) Εναλλακτική πολιτική για τη διαχείριση των αποθεματικών και της περιουσίας του ΣΚΑ.
θ) Διασύνδεση του ύψους αλλά και της αναπροσαρμογής της κατώτατης σύνταξης με τον κατώτατο μισθό.
ι) Εξασφάλιση οικονομική, θεσμική και πολιτική για αξιοπρεπείς συντάξεις και βαθμιαία εξάλειψη του φαινομένου της φτώχειας συνταξιούχων.
ια) Κοινωνική προστασία με ενιαίους όρους για όλες τις γενιές ασφαλισμένων. Σταδιακή κατάργηση των διαχωρισμών ανάμεσα σε παλιούς και νέους ασφαλισμένους και της κοινωνικοασφαλιστικής προστασίας πολλών ταχυτήτων με κριτήριο την ηλικία και το χρόνο ένταξης στην κοινωνική ασφάλιση.
ιβ) ενίσχυση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης ως μόνου μοντέλου για τη βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης, για την εξάσφαλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης στην κοινωνική προστασία αλλά και για την επανανομιμοποίηση του ρόλου του ασφαλιστικού συστήματος
ιγ) ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης έναντι της ιδιωτικής ασφάλισης, ως μόνου μοντέλου που μπορεί να διασφαλίζει τα δικαιώματα του κόσμου της εργασίας έναντι των συμφερόντων των χρηματαγορών
Σε μια περίοδο όπου οι επιδιώξεις τόσο της ΕΕ όσο και των εγχώριων μνημονιακών δυνάμεων είναι η πλήρης απορρύθμιση και η ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, η παροχή των δημόσιων υπηρεσιών υγείας και η απρόσκοπτη πρόσβαση σε αυτές όλων των εργαζόμενων, αποτελεί βασική θέση για διεκδίκηση από την κίνηση μας. Είμαστε ενάντια σε οποιαδήποτε μορφή εμπορευματοποίησης της υγείας. Και επειδή η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η συνταξιοδότηση δεν πρέπει να χαρακτηρίζονται σαν ανταποδοτικές παροχές, για το σκοπό αυτό προτείνεται:
 • Ότι συνταγογραφείται από ιατρικό φορέα ή άτομο πρέπει να καλύπτεται ασφαλιστικά
 • Οι όποιες ενοποιήσεις έγιναν ή θα γίνουν πρέπει να σέβονται τις κατακτήσεις τους, δηλαδή αυτή να γίνεται με εξίσωση προς τα πάνω. Με τη σύμφωνη γνώμη των ασφαλισμένων και μετά από αναλογιστικές πρόσφατες μελέτες για τον συνυπολογισμό των αποθεματικών τους.
 • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων (Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά, Λομβέρδου κλπ) και δημιουργία νέου ασφαλιστικού θεσμικού πλαισίου για: ολοκληρωμένο δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας και πρόνοιας για όλους και όλες με δαπάνες που την εποπτεία για τις ελλείψεις του θα αναλάβει ο κρατικός προϋπολογισμός.
 • Ουσιαστική συμμετοχή των συνταξιούχων και εργαζόμενων στις όποιες διοικήσεις ασφαλιστικών φορέων υπάρχουν ή θα προκύψουν.
 • Κατάργηση της συμμετοχής των συνταξιούχων στα φάρμακα και στις ιατρικές επισκέψεις για την ευόδωση της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
 • Πάταξη της εισφοροδιαφυγής και φοροκλοπής, μέτρα κατά της ανεργίας και της ύφεσης που αδυνατίζουν τα αποθεματικά των ταμείων.
 • Επανενεργοποίηση της λειτουργίας της Εργ. Εστίας και Κατοικίας μαζί με τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και των λοιπών ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, αφού αποτελούν σοβαρή κάλυψη αναγκών.
 • Διασπορά των μονάδων υγείας με επαρκή εξοπλισμό και προσωπικό για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και όχι στις αντιλειτουργικές συγχωνεύσεις.
 • Το φάρμακο στην παραγωγή του, στην εισαγωγή του και στη συσκευασία του μαζί με τις προμήθειες νοσοκομειακών υλικών και εξοπλισμού να φύγει απ’ τους ιδιώτες. ¨όχι στις εξαγωγές φαρμάκων που λείπουν απ’ την αγορά για το κέρδος. Να ιδρυθεί «Κεντρικός Κρατικός Φορέας της Διαχείρισής τους»
 • Επανακαθορισμό προς τα πάνω της εργοδοτικής εισφοράς
 • Ο ΕΟΠΥΥ θα καταρρεύσει στο άμεσο μέλλον αν οι ακολουθούμενες πολιτικές συνεχιστούν: με μνημόνια της ύφεσης, της ανεργίας, με περικοπές παροχών από έλλειψη χρηματοδοτήσεων και τον εξαναγκάζουν, σε μειώσεις πληρωμών, αμοιβών υγειονομικού προσωπικού υπηρεσιών, συμβεβλημένων και λοιπής ανταπόκρισης στις επιβαλλόμενες υποχρεώσεις του.
 • Δράσεις ιδεολογικοπολιτικής παρέμβασης για προβολή εναλλακτικών προτάσεων
Οργανωτική δομή
♦ Έχουν κατατεθεί δύο προτάσεις για την ονομασία της κίνησης:
-Η πρώτη είναι ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ και
Η δεύτερη ΔΙΚΤΥΟ για την ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ των ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ (ΔΥΚΕΝΕΡΣΥ)
♦ Προτείνεται ένα λειτουργικό σχήμα με άμεσα δημοκρατικά στοιχεία, όπως: Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή. που ο αριθμός μπορεί να κυμανθεί γύρω στα 25 μέλη, και μια Γραμματεία από 7 η και 9 μέλη που θα διαχειρίζεται τα τρέχοντα ζητήματα.
-Στην πορεία ανάπτυξης μπορούμε να δούμε τοπικές επιτροπές συνταξιούχων που θα συνδέονται με την Πανελλαδική Επιτροπή
-Επίσης μπορούν να υπάρχουν επιτροπές επεξεργασίας ιδιαίτερων θεμάτων (Ασφαλιστικό-Υγεία-Οργανωτικό-Διεθνείς Σχέσεις κ. λ. π.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου