Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2014

Ενωτική αγωνιστική κινητοποίηση των συνταξιούχων την ΠΕΜΠΤΗ 2/10/ 2014 στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ.Ενωτική αγωνιστική κινητοποίηση των συνταξιούχων για την υπεράσπιση της ζωής και της αξιοπρέπειας.

Συνειδητά, μεθοδευμένα και με ανάλγητο τρόπο η υποταγμένη κυβέρνηση των μνημονίων οδηγεί την κοινωνική ασφάλιση στην διάλυση της.

Ασφαλιστικά δικαιώματα και συντάξεις περικόπτονται, οι επικουρικές συντάξεις εξαφανίζονται, παροχές υγείας περιορίζονται και ιδιωτικοποιούνται, τα ασφαλιστικά ταμεία οδηγούνται στην κατάρρευση μετά την ληστεία των αποθεματικών τους. Αυτοί που δώσανε τις εισφορές μας δανεικά και αγύριστα στους μεγαλοεπιχειρηματίες για την «ανάπτυξη» της χώρας, αυτοί που τζογάρανε στο χρηματιστήριο και στα δομημένα ομόλογα, αυτοί που «κουρέψανε» το αποκούμπι της ζωής μας, τώρα κάνουν την ασφάλιση και τη υγεία εμπόρευμα και πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.

Έχοντας δημιουργήσει το «μηχανισμό» αυτόματης μείωσης των συντάξεων μέσω της ρήτρας βιωσιμότητας και την συνεχή μείωση της συμμετοχής του κράτους στη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης, δείχνουν στο βάθος του κοντινού ορίζοντα το «επίτευγμα» των 360 Ευρώ βασικής σύνταξης. 

Οι πολιτικές αυτές έχουν οδηγήσει σε:

-Μείωση των συντάξεων πάνω από 30%

-ανείσπρακτες εισφορές 12 δις ευρώ

-απώλεια ασφαλιστικών εισφορών 10,5 δις ευρώ το χρόνο από την μείωση των μισθών

-μείωση εσόδων από ανασφάλιστη εργασία 8,5 δις το χρόνο

-χρέη κράτους προς ασφαλιστικά ταμεία 12 δις

-απώλεια από το PSI 13 δις -Με την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας θα είναι αδύνατη η συμπλήρωση προϋποθέσεων πλήρους σύνταξης στα 40 χρόνια εργασίας

-Οι συνταξιούχοι, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, τα πλατιά λαϊκά στρώματα είναι τα θύματα μιας μαζικής εξαθλίωσης, τα μόνιμα υποζύγια της αβάσταχτης υπερφορολόγησης που οδηγεί στην απώλεια ακόμα και του ελάχιστου που μπορεί να επιτύχει ένας εργαζόμενος μετά από πολυετή εργασία και με πολλές στερήσεις. Τη κατοικία. Ένα τέρας που ονομάζεται ΕΝΦΙΑ απειλεί να την λεηλατήσει!!!!!

Σήμερα ο Ελληνικός λαός ζεί σε ένα κράτος υποτελές με την ζωή του να λεηλατείται από μια ανελέητη οικονομική φρίκη.

Στους συνταξιούχους όπως και στους εργαζόμενους και τους άνεργους, στα θύματα της καταστροφής, τίθενται ένα μεγάλο ερώτημα: Δώσαμε τα χέρια μας και το μυαλό μας για να δημιουργήσουμε τον πλούτο αυτής της χώρας, στηρίξαμε την ελπίδα μας για το μέλλον το δικό μας, των παιδιών μας και των εγγονιών μας, αποταμιεύσαμε τον ιδρώτα μας για μια αξιοπρεπή ζωή στα γηρατειά μας. 

ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ;

ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ;

ΔΕΝ ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ;

Αυτή η τεραστίων διαστάσεων εξαθλίωση όλων των κατηγοριών των συνταξιούχων, των ανέργων, των εργαζομένων και των στρωμάτων της νεολαίας, επιβάλλει σήμερα την πιο μαζική, ενωτική, και αποτελεσματική αντίθεση και κινηματική δράση όλων των σωματείων και πρωτοβουλιών του συνταξιουχικού κόσμου. Στη σημερινή συγκυρία δεν πρόκειται απλά για την διοργάνωση κοινωνικών διαμαρτυριών για επιμέρους άδικες ρυθμίσεις, αλλά απεναντίας πρόκειται για την αναγκαιότητα δρομολόγησης ισχυρών και ρωμαλέων κινητοποιήσεων (μαζί με όλα τα άλλα λαϊκά στρώματα), την ανάπτυξη πρακτικών έμπρακτης ανατροπής των πολιτικών των μνημονίων και των αστικών κομμάτων που πιστά τις υπηρετούν. Να ποια είναι η μεγάλη πρόκληση μπροστά στις οργανώσεις των συνταξιούχων, προκειμένου να υπερασπίσουμε πλέον την ίδια μας τη ζωή, να αποτρέψουμε την ληστεία του μόχθου μιας ολόκληρης επαγγελματικής ζωής, να εξασφαλίσουμε την αξιοπρεπή μας επιβίωση.

Επιδίωξη της αγωνιστικής δράσης των σωματείων των συνταξιούχων είναι :

- Να βάλουμε φραγμό στην επιχειρούμενη σήμερα μείωση των κύριων συντάξεων κατά 30%, σε εφαρμογή της αρχής της «αναλογικότητας εισφορών και παροχών».

-Να αποκρούσουμε την απάνθρωπη επίθεση που προδιαγράφει ο μνημονιακός νόμος των Λοβέρδου – Κουτρουμάνη για την κατακόρυφη μείωση των συντάξεων στα 360 ευρώ από την αρχή του 2015.

-Πλήρη αποκατάσταση όλων των συντάξεων στα επίπεδα του 2010, με την άμεση κατάργηση όλων των εφαρμοστικών νόμων των μνημονίων που έχουν επιφέρει αυτές τις μειώσεις.

-Κοινωνικοποίηση και δήμευση της πρόσθετης κερδοφορίας που αποκόμισε το επιχειρηματικό κεφάλαιο τα τελευταία πέντε χρόνια των 60 δισεκατ. ευρώ και την χρησιμοποίηση αυτών των πόρων για την στήριξη του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, των δημόσιων υπηρεσιών υγείας και παιδείας, των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων.

-Επαρκή χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος μέσα από την τριμερή χρηματοδότηση και την ανεύρεση νέων πόρων.

Οι συνταξιούχοι δεν διαμαρτύρονται και δεν αγωνίζονται μόνο για την ανατροπή των αντιασφαλιστικών και αντιλαϊκών πολιτικών. Αγωνίζονται για την σωτηρία και την ανόρθωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης ώστε να υπάρχει αξιοπρεπής διαβίωση και ικανοποιητική νοσηλευτική και φαρμακευτική περίθαλψη.

Οι συνταξιούχοι αγωνίζονται για μια πολιτική που στο κέντρο της θα έχει τον άνθρωπο και όχι τα υπερκέρδη του κεφάλαιου ντόπιου και ξένου.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ 

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 2 ΟΚΤΩΒΡΗ στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ ΣΤΙΣ 10.30

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΟΔΩΝ ΚΟΡΑΗ ΚΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ 2014

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2014

Η κρίση στην Δημόσια Υγεία βαθαίνει απότομα.
Του Γιάννη Μάλλιου.

Οι πρόσφατες προκλητικές περικοπές διαγνωστικών εξετάσεων δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ακολουθούν ένα μακροσκελέστατο κατάλογο διαγνωστικών εξετάσεων αλλά και θεραπευτικών πράξεων που εδώ και καιρό έχουν πάψει ή παύουν να καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Ο χαρακτήρας των ενεργειών της κυβέρνησης είναι βαθύτατα ταξικός.

Η ηθική και πολιτική παρακμή που αποπνέουν οι ασκούμενες πολιτικές αυτής της κυβέρνησης δεν αφήνουν περιθώρια δεύτερων σκέψεων. Ο χαρακτήρας των ενεργειών της είναι βαθύτατα ταξικός, αποκλείοντας από την πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας εκατομμύρια συμπολίτες μας, αυξάνοντας ταυτόχρονα την ιατρική αλλά και την φαρμακευτική δαπάνη που καλούμαστε να πληρώσουμε.

Η επιλογή δε της ραγδαίας υποβάθμισης του ΕΣΥ μέσω της υποχρηματοδότησης που θα προκύπτει ως φυσική συνέπεια της διαβόητης ιδιωτικής «ΕΣΑΝ ΑΕ», που εφεξής θα διαχειρίζεται τους εναπομείναντες οικονομικούς πόρους, συνιστά μια εξέλιξη με ανυπολόγιστο κόστος στη δημόσια Υγεία το οποίο σύντομα δυστυχώς θα κληθεί να πληρώσει ο Ελληνικός λαός.

Ειδικά η περιφέρεια, με τους «μαθητευόμενους μάγους» του Υπουργείου Υγείας, θα βρεθεί προ δραματικών τετελεσμένων με το νέο κύκλο κλεισίματος Νοσοκομείων. Είναι ξεκάθαρο ότι οι μεθοδεύσεις τους, όπως και το πρόσφατο παρελθόν κατέδειξε σε πείσμα και του πλέον δύσπιστου, δεν εξυπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες της χώρας βασισμένες σε ένα υγειονομικό χάρτη, παρά αποκλειστικά και μόνο βραχυπρόθεσμη περιστολή της κρατικής δαπάνης, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.

Είναι μια πολιτική οικονομικά αδιέξοδη, μα κυρίως ανθρωποκτόνα.

Σύσσωμη καταδίκη από τον επιστημονικό κόσμο.

Σύσσωμος ο επιστημονικός κόσμος (με ελάχιστες θλιβερές εξαιρέσεις) μέσω των επιστημονικών του ενώσεων αλλά και των συνδικαλιστικών του φορέων έχει καταγγείλει αυτή την βαθειά αντιδημοκρατική εκτροπή.

Γιατί το δικαίωμα στη Ζωή, στην Υγεία και στην Αξιοπρέπεια στέκουν στον πυρήνα κάθε Δημοκρατικής συνείδησης.

Καθόλου τυχαία δεν είναι και τα μηνύματα οργής από τον Ιατρικό κόσμο που καταφθάνουν στο κυβερνητικό επιτελείο ενόψει μάλιστα και των προσεχών εκλογών των Ιατρικών συλλόγων, τα οποία τους έχουν τρομοκρατήσει.

«Προληπτικά δεν κάνουμε εξετάσεις μήπως τυχόν και βρούμε κάτι»!

Το χυδαίο και προκλητικό αντεπιχείρημα ότι ο προληπτικός έλεγχος συνιστά οικονομική επιβάρυνση δεν αντέχει ούτε καν με όρους μακροοικονομίας, διότι εάν το Υπουργείο Υγείας ήθελε πράγματι να περικόψει τις δαπάνες θα επένδυε στην πρόληψη (όπως πράττει κάθε άλλη χώρα ανά την υφήλιο) αλλά και συνολικά στην πρωτοβάθμια Υγεία αντί να την καταστρέφει.

Αντί αυτού σπεύδει να δηλώσει δια μέσου του διοικητή του ΕΟΠΥΥ σε τηλεοπτικό κανάλι πως «προληπτικά δεν κάνουμε εξετάσεις μήπως τυχόν και βρούμε κάτι»!

Η Δημόσια Υγεία όμως είναι «δευτερευόντως λευκή ποδιά και κάψουλες».

Η Δημόσια Υγεία είναι πράγματι δευτερεύοντως αποτέλεσμα του βαθμού και της ποιότητας λειτουργίας του δημόσιου συστήματος Υγείας και της πρόσβασης σε αυτό.

Είναι πρώτα και κύρια αποτέλεσμα της ευχέρειας πρόσβασης του λαού μας σε βασικά αγαθά όπως η στέγη, η θέρμανση, η διατροφή, το ρεύμα, η εργασία κ.α. Αγαθά των οποίων η αποστέρηση έχει οδηγήσει σε αύξηση της νοσηρότητας η οποία, συνδυαζόμενη με την πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας, έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση της οποίας ο αντίκτυπος έχει φτάσει και έχει περιγραφεί ως τραγωδία σε επιστημονικά περιοδικά διεθνούς εμβέλειας και κύρους καθώς και στον διεθνή έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.

Πάνω και πριν απ’ όλα όμως, η πραγματικότητα αυτή έχει διαβεί το κατώφλι εκατομμυρίων συνανθρώπων μας οδηγώντας, αν όχι στην φυσική εξόντωση τους, σε κοινωνικό αποκλεισμό, περιθωριοποίηση, μείωση των δεικτών Υγείας καθώς και του προσδόκιμου ζωής.

Όταν το δικαίωμα στη ζωή χαρακτηρίζεται ως λαϊκισμός υπάρχει άραγε λύση;

Ναι, υπάρχει, και δεν είναι λαϊκισμός να ζητάς και να αγωνίζεσαι για το δικαίωμα στην ζωή και την αξιοπρέπεια.

Δεν είναι λαϊκισμός να ζητάς και να αγωνίζεσαι για μια κοινωνία με ισότητα, ισονομία και αλληλεγγύη.

Δεν είναι λαϊκισμός να αρνείσαι να αποδεχτείς μια ζωή χωρίς προοπτική, χωρίς δικαιώματα, χωρίς μέλλον.

Η λύση υπάρχει, όχι όμως στα πλαίσια αυτής της κυβέρνησης, όχι στα πλαίσια αυτών των πολιτικών.

Η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία έχει συγκεκριμένες στοχεύσεις, επιστημονικά τεκμηριωμένες, συγκεκριμένες, ρεαλιστικές και βιώσιμες άρα ριζοσπαστικές.

Πριν απ’ όλα συναίσθηση ότι η ανθρώπινη ζωή και υγεία δεν μπορούν να αποτελούν πεδίο πολιτικού τσαρλατανισμού και ιδεοληπτικής νεοφιλελεύθερης απαξίωσης.

Ο αγώνας αυτός πρέπει να δοθεί απ όλους μας.

Η κυβέρνηση συνειδητοποιώντας με απελπισία την απόλυτη περιθωριοποίησή της από την κοινωνία έχει αποφασίσει συνειδητά να παραμείνει γαντζωμένη στην εξουσία με κάθε θεμιτό ή αθέμιτο μέσο.

Και η απελπισία είναι κακός σύμβουλος, οδηγεί σε πράξεις παραφροσύνης.

Στόχος της πολιτικής της είναι να υπονομεύσει κάθε αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας εκχωρώντας άνευ όρων και χωρίς προσχήματα κάθε Δημόσιο αγαθό, μεταξύ των οποίων και την Δημόσια Υγεία, σε ημετέρους.

Γι αυτό κάθε στιγμή που την αφήνουμε να διαχειρίζεται τις τύχες μας η ανθρωπιστική κρίση στον τόπο μας θα βαθαίνει.

Στο προσκλητήριο του αγώνα για μια ανατροπή της πολιτικής των νεοφιλελεύθερων αδιεξόδων έχουμε όλοι μας χρέος να συμμετέχουμε.

Στο προσκλητήριο του αγώνα για την διατύπωση ενός νέου πολιτικού υποδείγματος με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του έχουμε όλοι μας χρέος να συμμετέχουμε.

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε.