Κυριακή, 6 Ιουλίου 2014

ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Σε «πιλοτική δίκη» η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων


Με ακύρωση απειλείται και η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) που έχει οδηγήσει από τον Αύγουστο του 2010 μέχρι σήμερα σε σημαντικές περικοπές συντάξεων, καθώς το ζήτημα παραπέμφθηκε προς έλεγχο συνταγματικότητας και νομιμότητας σε «πιλοτική δίκη» στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η παρακράτηση της ΕΑΣ αμφισβητήθηκε από πολλούς συνταξιούχους (κυρίως στρατιωτικούς, δικαστικούς κ.λπ.) ως αντίθετη στις διατάξεις του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) που κατοχυρώνει τα περιουσιακά δικαιώματα. Παράλληλα τέθηκαν ζητήματα παραβίασης του Συντάγματος, αλλά και νομιμότητας όσον αφορά τον τρόπο υπολογισμού της εισφοράς, καθώς οι αλλεπάλληλες κρατήσεις με νεότερες νομοθετικές ρυθμίσεις καταγγέλλεται ότι γίνονται εσφαλμένα, με αποτέλεσμα να περικόπτονται από τους συνταξιούχους μεγαλύτερα ποσά από τα προβλεπόμενα στη σχετική νομοθεσία.

Λόγω του γενικότερου ενδιαφέροντος, της σωρείας σχετικών προσφυγών και των σοβαρών προβλημάτων νομιμότητας, ο γενικό επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ) ζήτησε να παραπεμφθούν σε «πιλοτική δίκη» δύο σχετικές ενστάσεις που έχουν υποβάλει συνταξιούχοι στρατιωτικοί για να λυθούν τα νομικά προβλήματα. Η αρμόδια τριμελής επιτροπή του ΕΣ υπό τον πρόεδρο ΕΣ Ιω. Καραβοκύρη (που μόλις αποχώρησε από το σώμα) έκανε δεκτό το σχετικό αίτημα για να αντιμετωπιστεί «πιλοτικά» το ζήτημα και να δοθεί κατευθυντήρια γραμμή για όλες τις σχετικές υποθέσεις.

Στη μία περίπτωση συνταξιούχος στρατιωτικός ζητεί την ακύρωση της ΕΑΣ ως αντισυνταγματικής και αντίθετης σε διεθνείς συμβάσεις γιατί προσβάλλει «γεννημένα» περιουσιακά του δικαιώματα, ενώ στην άλλη περίπτωση συνταξιούχος στρατιωτικός θέτει ζήτημα επιστροφής ποσών, λόγω εσφαλμένου υπολογισμού της ΕΑΣ. Συγκεκριμένα υποστηρίζει ότι η ΕΑΣ υπολογίζεται εσφαλμένα με βάση το ακαθόριστο ποσό της και όχι με βάση το καθαρό καταβαλλόμενο ποσό.

Επίσης υποστηρίζει ότι για τον υπολογισμό του ποσοστού της ΕΑΣ λαμβάνεται υπόψη το ποσό της σύνταξης, όπως αυτό ανερχόταν κατά τον χρόνο θέσπισης της εισφοράς (1η/8/10) με τον Ν. 3865/10 και όχι εκείνο το ποσό που έχει διαμορφωθεί με τις διαδοχικές μειώσεις της σύνταξής του με τους νόμους 4024/11, 4051/12 και 4093/12.

Αν κριθεί ότι υπάρχει πρόβλημα συμβατότητας με το Σύνταγμα ή την ΕΣΔΑ ή εάν επιβεβαιωθεί ότι γίνεται επί χρόνια εσφαλμένος υπολογισμός στην παρακράτηση, θα ανοίξει ο δρόμος για επιστροφή μεγάλων κονδυλίων σε χιλιάδες συνταξιούχους. Η ΕΑΣ επιβλήθηκε με τον Ν. 3865/10 σε συντάξεις 1.400€ και αναπροσαρμόστηκε σε ποσοστά από 6%-14% σε συντάξεις που κυμαίνονταν κλιμακωτά έως 1.700€, 2.000€, 2.300€ κ.λπ.

Προσφυγές κατά της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης έχουν υποβληθεί και από μισθωτούς, ενώ για τους δικαστικούς λειτουργούς το «Μισθοδικείο» έχει παραπέμψει τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας σε διάφορα διοικητικά δικαστήρια της χώρας.

ΑΛ. ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου