Τετάρτη, 4 Ιουνίου 2014

ΝΕΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ. ΣΤΟ «ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ» ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΠΑΡΟΧΕΣ, ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ.ΜΕΛΕΤΗ ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ 60 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ

Με πρόσχημα τη νέα «ενοποίηση» Ταμείων και κλάδων,η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει το ολοκληρωτικό χτύπημα σε ό,τι απέμεινε από την Κοινωνική Ασφάλιση.

Η εκκίνηση για τις επερχόμενες, δυσμενείς για τους ασφαλισμένους, αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα δόθηκε. Η πρώτη κίνηση από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Βρούτση ήταν η ανάθεση στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) της μελέτης για τη διοικητική και την οικονομική ενοποίηση 60 διαφορετικών φορέων που χορηγούν κύριες και επικουρικές συντάξεις αλλά και προνοιακά επιδόματα.

Η σχετική μελέτη που ανατέθηκε την προηγούμενη βδομάδα από το υπουργείο Εργασίας στο ΚΕΠΕ, θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος Ιούλη και θα σηματοδοτήσει τη νέα προς τα κάτω «ενοποίηση» των παροχών των Ταμείων, όπως άλλωστε έγινε μέχρι τώρα, με όλες τις προηγούμενες ενοποιήσεις Ταμείων

Οι νέες ενοποιήσεις είναι ένα ακόμα βήμα πρακτικής εφαρμογής των αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν την περασμένη κυρίως τετραετία, ώστε να επιτευχθεί ο τελικός στόχος για τρία ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ) με ελάχιστες παροχές και με μοναδική «εγγύηση», εκ μέρους του κράτους, τη σύνταξη των 360 ευρώ.

Παράλληλα, οι όποιες ομάδες ασφαλισμένων είχαν προσωρινά εξαιρεθεί από τη λαίλαπα που προηγήθηκε, οδηγούνται και αυτοί στο σφαγείο των «αναδιαρθρώσεων». Αλλωστε, στο ίδιο το κείμενο της σύμβασης του υπουργείου Εργασίας με το ΚΕΠΕ για το ρόλο της μελέτης, προκλητικά εγκωμιάζονται όλες οι αντιασφαλιστικές ανατροπές των προηγούμενων χρόνων, φωτογραφίζοντας ταυτόχρονα και το χαρακτήρα των «μεταρρυθμίσεων» που θα επέλθουν.

Καθίσταται προφανές ότι η συγκεκριμένη ανάθεση αλλά και οι συγχωνεύσεις Ταμείων δεν θα είναι οι μόνες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα (αφού στο ίδιο νομοσχέδιο αναμένεται να θεσμοθετηθεί και η κατάργηση των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων που θα επιφέρει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης).

Η νέα αντιασφαλιστική επίθεση έχει στόχο τις συντάξεις, την Υγεία, την προστασία από εργατικό ατύχημα. Ταυτόχρονα, ετοιμάζεται γενική επίθεση στα επιδόματα ανεργίας, στέγης - κατοικίας, στις συντάξεις και τα επιδόματα αναπηρίας. Οι εξελίξεις αυτές αφορούν όλους, ιδιαίτερα τις γυναίκες και τις νεότερες ηλικίες.
  • Σχεδιάζεται ολοκληρωτικό χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση με τη νέα ενοποίηση Ταμείων και κλάδων, μέσω της σχετικής μελέτης που ανατέθηκε στο ΚΕΠΕ και θα ολοκληρωθεί τον Ιούλη.
  • Από τον Ιούλη, επίσης, έρχεται νέα μείωση στις επικουρικές συντάξεις, ενώ ετοιμάζουν την πλήρη κατάργησή τους.
  • Από το Γενάρη έρχεται νέο χτύπημα στις κύριες συντάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου