Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου 2013

Σημαντικά συμπεράσματα από το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ στην ετήσια έκθεση του για το 2013.


Κατεβάστε την παρουσίαση της έκθεσης εδώ

Η εντεινόμενη οικονομική κρίση και ύφεση μετά το 2009, σε διεθνές, ευρωπαϊκό και ιδιαίτερα Μεσογειακό και ελληνικό επίπεδο με τη σοβαρή μείωση της παραγωγικής δραστηριότητας, την διακοπή χορήγησης δανείων από τις τράπεζες, τη μείωση των επενδύσεων από το κράτος και τις επιχειρήσεις καθώς και τον περιορισμό της ζήτησης από τους καταναλωτές (μείωση μισθών, συντάξεων και αύξηση της φορολογίας), αναδεικνύει με τον πιο σαφή αλλά και ανησυχητικό τρόπο ότι η ευρωπαϊκή, η μεσογειακή και ιδιαίτερα η ελληνική οικονομία βρίσκονται σε ανάλογες συνθήκες οικονομικής ύφεσης (κραχ ανεργίας) μετά από αυτές που ακολούθησαν το κραχ στις χρηματαγορές το 1929. Η επιλογή του μοντέλου της άνισης ανάπτυξης στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της δανειστικής οικονομίας, κυρίως, στα κράτη-μέλη του Νότου, συνέβαλε στην υπερχρέωση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Παράλληλα, οι φοροαπαλλαγές του κράτους προς τις επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με την κατάρρευση των μηχανισμών ελέγχου και είσπραξης των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, συνέβαλε στον υπερβολικό δανεισμό και στην υπερχρέωση των προϋπολογισμών των κρατών-μελών, ιδιαίτερα των χωρών του Νότου. Με άλλα λόγια, ο ευρωπαϊκός Νότος μετεξελίχθηκε διαμέσου του δανεισμού, σε οικονομικό σχηματισμό ζήτησης, δεδομένου ότι για παράδειγμα στην Ελλάδα το 74% του ΑΕΠ το 2008 προερχόταν από τη ζήτηση και την καταναλωτική δαπάνη.

Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2013

Όλοι το Σάββατο 7/12/2013, στο Σύνταγμα, στις 6 μ.μ.


Συνεχίζει την λιτότητα – αφανίζει τα κοινωνικά αγαθά –
βάζει την σφραγίδα της ανθρωπιστικής κρίσης
Μέτρα κοινωνικής εξόντωσης προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2014, ο οποίος συνεχίζει τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης σε βάρος της εργατικής τάξης και του λαού.
Είναι προϋπολογισμός Νέων βάρβαρων και αντιλαϊκών μέτρων σε βάρος των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων.
Προϋπολογισμός χαρατσιών και φόρων, απολύσεων και ανεργίας, φτώχειας και εξαθλίωσης που βάζει την σφραγίδα της ανθρωπιστικής κρίσης του λαού μας.
Είναι προϋπολογισμός χωρίς δημόσιες επενδύσεις που πυροδοτεί τη μάστιγα της ανεργίας ακόμη περισσότερο.
Τα εικονικά πρωτογενή πλεονάσματα που διαφημίζει η κυβέρνηση είναι αποτέλεσμα των άγριων περικοπών στην κοινωνική ασφάλιση, στην περίθαλψη, στην διάλυση του όποιου κοινωνικού κράτους είχε απομείνει, της φοροεπιδρομής και της εξαθλίωσης των λαϊκών στρωμάτων.
Είναι τα πλεονάσματα που αφήνουν τα σπίτια χωρίς ρεύμα, χωρίς θέρμανση, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους απλήρωτους.
Είναι πλεονάσματα που αφήνουν τα παιδιά πεινασμένα, τους ανέργους αποκλεισμένους από υγειονομική περίθαλψη, από την δυνατότητα μετακίνησης, χωρίς επιδόματα ανεργίας.
Είναι τα πλεονάσματα που διαλύουν τα νοσοκομεία, τα σχολεία, που απολύουν γιατρούς και εκπαιδευτικούς και μετατρέπουν την υγεία και την παιδεία σε είδη πολυτελείας απαγορευμένα για τον λαό και προνόμιο των λίγων.
Αυτός ο Προϋπολογισμός είναι μέρος των μνημονιακών πολιτικών που κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους.
Η ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΜΕΒΑΣΗ καλεί όλους τους εργαζόμενους και τους άνεργους, όλα τα θύματα των μνημονιακών πολιτικών, στο Σύνταγμα το Σάββατο 7/12, στις 6 μμ, στο Συλλαλητήριο που διοργανώνουν τα συνδικάτα για να αντισταθούν στην ψήφιση του προϋπολογισμού που συνεχίζει την βαρβαρότητα της λιτότητας και της φτώχειας.
Όλοι το Σάββατο 7/12/2013, στο Σύνταγμα, στις 6 μ.μ.
Ή ΤΩΡΑ Ή ΠΟΤΕ,
ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ.