Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2013

Η κρίση στο ΙΚΑ. Απεργία από τις 16/9/2013
Ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας της χώρας, που εξυπηρετεί πάνω από 7 εκατομμύρια ασφαλισμένους και συνταξιούχους βρίσκεται σήμερα σε οριακή κατάσταση για την περαιτέρω λειτουργία και βιωσιμότητά του.

Η τραγική έλλειψη προσωπικού, με αποχωρήσεις της τάξεως των 5.015 ατόμων από το 2009 έως σήμερα, σε συνδυασμό με τις απάνθρωπες εργασιακές συνθήκες, την ραγδαία αύξηση της πολυνομίας και των νέων ασφαλιστικών νόμων, την ένταξη δεκάδων ταμείων και την ανάληψη νέων αντικειμένων που εξυπηρετούν το σύνολο των πολιτών (π.χ. ΚΕΠΑ, είσπραξη βεβαιωμένων οφειλών από όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία), καθιστούν αδύνατη την ομαλή λειτουργία του ΙΚΑ.

Η χαριστική βολή έρχεται από την ένταξη του ΙΚΑ στο καθεστώς διαθεσιμότητας, με 211 διαθεσιμότητες – απολύσεις. Ενώ, οι αρμόδιοι Υπουργοί έχουν δημόσια παραδεχτεί την ανάγκη ενίσχυσης του ΙΚΑ με προσωπικό και ενώ το ΙΚΑ έχει χαρακτηριστεί ως φορέας υποδοχής προσωπικού από την κινητικότητα δεν δίστασαν να ζητήσουν 211 απολύσεις και από αυτό.

Παράλληλα, η πορεία των εσόδων είναι αποκαλυπτική για τη βιωσιμότητά του. Η συνεχείς μειώσεις των εισφορών τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό με την αύξηση των καθυστερημένων οφειλών κατά 65%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρατίθενται είναι ενδεικτικά για την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κοινωνική ασφάλιση, όπως και για τις επικείμενες εξελίξεις στην πορεία των συντάξεων.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των κύριων συντάξεων που καταβάλλονται σήμερα είναι κάτω των 700 Ευρώ και η οικονομική κατάσταση του ΙΚΑ οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε περαιτέρω μείωσή τους. Η έλλειψη πολιτικής βούλησης για πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της ανασφάλιστης εργασίας, με ελάχιστους υπαλλήλους πανελλαδικά (της τάξης των 25 ατόμων) να απασχολούνται στο έργο της καταπολέμησής της οδηγεί σε μεγαλύτερο αδιέξοδο.

Η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ με υψηλό αίσθημα ευθύνης οφείλει να ενημερώσει τους πολίτες για την κρίση που βιώνει σήμερα το ΙΚΑ και να αντιδράσει στις πολιτικές που στόχο έχουν τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης.
 
 
ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 16/09/2013
Ή ΤΩΡΑ Ή ΠΟΤΕ
ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΜΑΣ ΑΓΓΙΖΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
Η ΠΟΣΕ ΙΚΑ στο Δ.Σ. της 11ης Σεπτεμβρίου 2013, υλοποιώντας αποφάσεις μαζικών Γενικών Συνελεύσεων πανελλαδικά, σε συνεννόηση με τις Ομοσπονδίες των ασφαλιστικών ταμείων-Οργανισμών του Υπουργείου Εργασίας (ΠΟΠΟΚΠ, ΟΑΕΕ, ΟΑΕΔ, ΠΟΕ ΕΟΠΥΥ), αποφάσισε ομόφωνα:
Την προκήρυξη πενθήμερων επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων αρχής γενομένης από 16/9/2013-20/9/2013.
Οι απολύσεις είναι γεγονός και αφορούν καθένα από εμάς. Υποψήφιοι απολυμένοι είμαστε όλοι ανεξαρτήτως τρόπου πρόσληψης, πτυχίων, προσόντων, κλάδων και παραγωγικότητας.
ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ –
ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΣΤΟ ΙΚΑ
Αναγνωρίζοντας τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι οι συνάδελφοι και με αίσθημα υπευθυνότητας, αλληλεγγύης, σας καλούμε ξανά να στηρίξετε την απεργία, από την πρώτη μέρα ως την τελευταία.
Είναι καθήκον μας, πρώτα από όλα ηθικό, να αντιδράσουμε στις άδικες απολύσεις των συναδέλφων μας, οι οποίοι ούτε επίορκοι, ούτε κοπανατζήδες, ούτε πλαστογράφοι βρέθηκαν, αλλά και καθήκον αντίδρασης και ανυπακοής σε αυτούς που διαλύουν την κοινωνία, διαλύουν οικογένειες, διαλύουν το ΙΚΑ και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία και τα σχολεία, ξεπουλούν τον εθνικό, δημόσιο πλούτο στους διεθνείς τοκογλύφους.
Συνάδελφοι, αν περάσουν οι πρώτες απολύσεις, χωρίς ή με χλιαρές αντιδράσεις, τότε ο δρόμος ανοίγει διάπλατα για το πογκρόμ των απολύσεων των μνημονιακών – κατοχικών συμβολαίων τα οποία υπεγράφησαν αδιαπραγμάτευτα από του χαμηλού αναστήματος πολιτικούς άνδρες, και κυβερνήσεις, οι οποίοι διέλυσαν μια χώρα, έναν ολόκληρο λαό.
Καλούμε τους Συλλόγους – μέλη μας να ενημερώσουν άμεσα κάθε συνάδελφο, για τις καθημερινές δράσεις του συνδικάτου.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ,
ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ-ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ
ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΜΗΣΗΣ ΚΑΘΕ ΕΝΝΟΙΑΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
 
ΤΟ «ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ» ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ, ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ
ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΚΑΙ ΜΙΣΘΩΝ,
ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ & ΣΧΟΛΕΙΩΝ
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΑΙΩΝΑ
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ
ΔΕΝ ΕΠΑΙΤΟΥΜΕ-ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ - ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ - ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
ΤΟ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου