Πέμπτη, 30 Μαΐου 2013

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Όχι στη νέα λεηλασία της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων από ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών.


 
"Διαστάσεις σκανδάλου σε βάρος της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων προσλαμβάνει η νέα λεηλασία των αποθεματικών τους, στην οποία τα οδηγούν η κυβέρνηση και η τρόικα μέσω της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης των λεγόμενων συστημικών τραπεζών, η οποία, σημειωτέον, γίνεται με χρήματα του δημοσίου" καταγγέλλουν οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επίκαιρη ερώτησή τους.

"Η ζημιά την οποία θα υποστεί η περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων, που μέχρι σήμερα κατείχαν μετοχές της Ε.Τ.Ε., της ALPHA BANK, της ΠΕΙΡΑΙΩΣ και της EUROBANK από τις αυξήσεις των μετοχικών κεφαλαίων τους - συμμετοχή για την οποία δεν δόθηκε στις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων ούτε καν η διακριτική ευχέρεια να αποφασίσουν, αφού αποφάσισε και διέταξε αρνητικά για λογαριασμό τους η τρόικα - θα είναι τεράστια. Η ζημιά αυτή θα είναι ανυπολόγιστη για τα ασφαλιστικά ταμεία, γιατί εξαιτίας αυτής της τροϊκανής και κυβερνητικής απόφασης θα πουλήσουν σε εξευτελιστικές τιμές εκατομμύρια δικαιώματά τους, που είχαν ως μέτοχοι αυτών των τραπεζών, χάνοντας τη θέση που είχαν (ως ποσοστό μετοχών) στο μετοχικό κεφάλαιό τους", υπογραμμίζουν στην επερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης, Αλέξης Μητρόπουλος, Χρήστος Καραγιαννίδης, Κώστας Μπάρκας, Μαρία Μπόλαρη, Γιάννης Σταθάς και Δέσποινα Χαραλαμπίδου.

Για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ "η νέα λεηλασία της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων έρχεται ένα χρόνο μετά τη ληστεία που υπέστησαν με το «κούρεμα» των ομολόγων του δημοσίου τα οποία κατείχαν (13 δισ. ευρώ από τα 25 δισ. ευρώ των αποθεματικών τους) από το PSI, επειδή η κυβέρνηση συμφώνησε με την τρόικα να μην τα εξαιρέσει από αυτό, με αποτέλεσμα η ζημιά τους να καθίσταται καταστροφική και ανεπίστρεπτη. Εάν αυτά συνδυαστούν και με τις απώλειες των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων τα τρία τελευταία χρόνια λόγω των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας (ανεργία, μειώσεις μισθών, αύξηση εισφοροδιαφυγής, κ.λ.π.), τότε τίθεται σε διακινδύνευση το μέλλον των ίδιων των συντάξεων και της κοινωνικής ασφάλισης".

Τέλος οι οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν την κυβέρνηση:

1. Εάν και πώς θα καλυφθούν οι απώλειες της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων από τη διαχρονική λεηλασία των αποθεματικών τους (άτοκες καταθέσεις, δομημένα ομόλογα, χρηματιστήριο, εισφοροδιαφυγή, κ.λ.π.);

2. Εάν και πώς θα καλυφθούν οι απώλειες - ζημιές της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων από την κυβερνητική και τροϊκανή απαγόρευση της διακριτικής ευχέρειάς τους να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους ή μη στην ανακεφαλαιοποίηση των λεγόμενων συστημικών τραπεζών;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου